Uređaji bez kojih današnji elektronski sistemi ne bi funkcionisali


Tehnika


Elektronski sistemi i svet elektronike predstavljaju neizostavan deo naše svakodnevnice, počev od kućnih aparata i različitih uređaja, pa sve do najsloženijih industrijskih sistema. Da bi svi ti uređaji i sistemi funkcionisali na optimalan način , potrebni su im različiti uređaji koji omogućavaju kontrolu, zaštitu, efikasno funkcionisanje kao najvažniju stavku. Iako u sklopu svih tih sistema postoji veliki broj manjih i većih uređaja koji im regulišu rad i životni vek, evo nekih bez kojih se njihovo delovanje ne bi moglo ni zamisliti.


Mikrokontrolori

Mikrokontrolori su srce mnogih elektronskih uređaja, odnosno sistema. Oni omogućavaju kontrolu i upravljanje raznim funkcijama, od osnovnih kućnih aparata, pa do složenih računarskih sistema. Predstavljaju programabilne uređaje koji obavljaju različite zadatke prema zadatom programu, čineći ih neizostavnim komponentama u svim tim sistemima. 


Soft starter

Soft starter je elektronički uređaj koji se koristi za postupno pokretanje električnih motora, posebno kod motora velike snage. Glavna svrha soft startera je smanjenje trenutnog udara koji se može javiti prilikom početnog pokretanja motora. Umesto da se motor odmah pokrene punom snagom, bsoft starter bpostepeno povećava napon i/ili frekvenciju napajanja motora tokom određenog vremenskog intervala, što rezultira glatkim i kontrolisanim pokretanjem motora u sistem rada. Ovo smanjuje opterećenje na električnoj mreži i produžava vek trajanja i kvalitetnog rada motora. Soft starter se često koristi u industrijskim postrojenjima, strojevima za proizvodnju i drugim sistemima gde je potrebo upravljati kontrolisano pokretanjem električnih motora.


Inverteri ili pretvarači

Inverteri su uređaji koji pretvaraju jednosmernu struju (DC) u naizmeničnu struju (AC) ili obrnuto. Oni se često koriste u sistemima napajanja koji koriste obnovljive izvore energije kao što su solarna energija ili vetroelektrane, odnosno mini elektrane koje proizvodnju struje zasnivaju na korišćenju snage vetra uz vetrenjače. Takođe se koriste u industrijskim sistemima, kao što su kontrola brzine motora, regulacija temperature, a tu su i druge primene gde je potrebno promenljivo napajanje. 


Frekventni regulatori 

Frekventni regulatori su uređaji koji omogućavaju kontrolu brzine i momenta električnih motora promenom frekvencije motora. Oni se često koriste u industriji zarad optimizacije procesa i smanjenje potrošnje energije. Primene uključuju pumpe, ventilatore, transportne trake, kao i druge sisteme u kojima je potrebno precizno upravljanje brzinom motora. 


Programabilni logični kontroleri ili PLC uređaji

PLC uređaji su posebni računarski kontroleri koji se koriste za automatizaciju procesa u industrijskim postrojenjima. Oni omogućavaju programiranje i kontrolu različitih uređaja i procesa putem digitalnih i analognih ulaza i izlaza. PLC uređaji se koriste za kontrolu proizvodnih linija, transportnih sistema, robotskih aplikacija i sistema, kao i u brojnim drugim složenim procesima kojih je danas sve više u procesu nastanka, kao i u korišćenju aktivnom. 


Napajanja sa faktorom korekcije napona

Napajanja sa faktorom korekcije napona predstavljaju uređaje koji poboljšavaju energetsku efikasnost i stabilnost električnih sistema. Oni ispravljaju naponski faktor napajanja kako bi se smanjio gubitak energije i kako bi se poboljšao kvalitet napajanja. Ovi uređaji se često koriste u industrijskim sistemima, informatičkim centrima i drugim sistemima u kojima su važne stabilnost i efikasnost napajanja. 


Senzori

Senzori su uređaji koji detektuju fizičke ili hemijske promene u okolini i pretvaraju ih u električne signale. Oni su neophodni za prikupljanje podataka i informacija o okolini, kao i za kontrolu i nadzor različitih procesa. Postoje različite vrste senzora, kao što su temperaturni senzori, senzori pokreta, senzori vlage, senzori svetlosti...


Tranzistori

Tranzistori su osnovne poluprovodničke komponente koje se koriste za kontrolu električnih signala. Koriste se za pojačavanje, završetak ili promenu električnih signala u mnogim elektronskim uređajima. Tranzistori su ključni elementi u digitalnim i analognim elektronskim sistemima, i neohpodni su za konstrukciju i rad mnogih elektronskih uređaja. 


Otpornici, kondenzatori i induktori

Svaki sistem koji postoji u svetu elektronike sastavljen je od velikog broja jedinica, manjih uređaja koji imaju apsolutno svako svoju ulogu, koje se stapaju i čine celinu koja dozvoljava neometan rad i određenu proizvodnju. Među tim uređajima su i otpornici, kondenzatori i induktori, kao osnovne komponente pasivnih elektronskih kola koje se koriste za kontrolu i upravljanje električnim strujama i naponima. Otpronici se koriste za ograničavanje protoka električne energije, kondenzatori služe za skladištenje električne energije, dok je zadatak induktora stvaranje magnetnog polja. Ove komponente su neophodne za pravilno funkcionisanje svih elektronskih sistema.


Naponski regulatori

Naponski regulatori su uređaju koji održavaju stabilan izlazni napon nezavisno od promena ulaznog napona ili postojećeg opterećenja. Oni su neophodni za osiguravanje stabilnog napajanja elektronskih uređaja i sprečavanje nastanka oštećenja uzrokovanih prevelikim ili nestabilnim naponima energije u procesu rada.

Svi ovi uređaji, a može se reći i mini sistemi, predstavljaju samo nekoliko primera ključnih komponenti koje su neophodne u različitim elektronskim sistemima. Njihova uloga je uvek ključna za funkcionalnost i održavanje performansi elektronskih uređaja i sistema, te se neprestano razvijaju i unapređuju kako bi se zadovoljile sve veće potrebe savremenog društva.






Srodni tekstovi:


Pravo vreme za uređenje dvorišta

           Ukoliko posedujete prostrano ili malo dvorište sa po...

Detaljnije

Responsive dizajn

Najkraće rečeno, responsive web design predstavlja pristup kojim programer kreira web stranicu koja ...

Detaljnije

Zašto treba dati prednost profesionalnom prevodiocu?

Verovatno ste se našli u situaciji gde ste morali neki dokument da prevedete sa stranog jezik...

Detaljnije

Šta je diskus hernija i kako je prepoznati?

Bol u leđima je najčešći bol sa kojim se susrela velika većina osoba. Diskus hernija može bit...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS