Koliko nam elektronska oprema znači u svakodnevnom životu


Tehnika


Da bismo bar donekle shvatili šta nam elektonska oprema znači, pokušajmo da zamislimo svakodnevni život bez nje. Evo šta na ovu temu kažu stručnjaci iz kompanije Enel:

Ne bismo imali mobilne telefone, računare, laptopove, elektronsku poštu i društvene mreže. Komunicirali bismo u ličnom kontaktu ili na tradicionalne načine preko fiksnih telefona, pisama i razglednica.

Vratili bismo se štampanim novinama, javnim obaveštenjima na oglasnim tablama, a za aktuelne vesti i događaje čuli bismo od komšija ili od kolega na radnom mestu, ako i oni nešto saznaju. 

A tek bi na poslu bilo mnogo drugačije. Sve bi bilo na olovku, papir i pisaću mašinu. Za svaki radni dogovor bio bi korišćen telefonski razgovor ili zakazivan sastanak, a dokumenti bi se dostavljali fizički ili putem pošte.

Ali bi se onda ljudi više družili, zabava bi se oslanjala na društvene aktivnosti, odlaske u pozorišta ili bioskope, čitanje knjiga - jer nema televizora kao centralnog uređaja i događaja u svakom domu. 

Obrazovni proces odvijao bi se na tradicionalnim metodama nastave, ali bismo zato bolje znali da računamo, jer nam sada za to služi digitron. 

Bankarske usluge bile bi dostupne jedino na šalterima, a plaćanje u kešu ili čekovima. Nema elektronskog bankarstva i kartica.

Putovanja bi bila mnogo uzbudljivija, a sada možemo saznati skoro sve o mestu gde idemo i ako tamo nikada nismo bili. 

Zamislite samo kako bi izgledalo spremanje hrane, pranje i čišćenje u kući. Koliko bi više ljudskog rada bilo neophodno za ono što sada za nas rade uređaji u domaćinstvu. U tom smislu elektronska oprema unela je značajan kvalitet svakodnevnog života, jer se savremeni čovek u velikoj meri koristi uređajima i aparatima zasnovanim na elektronskim komponentama.  

Ovako bismo mogli nizati primere takoreći bez kraja. Toliko živimo, radimo, stvaramo i uživamo oslanjajući se na elektronsku opremu da bi život bez nje bio mnogo drugačiji. Ovde se otvara jedno veliko pitanje kvaliteta života i stvarnih životnih vrednosti, odnosno pitanje koliko smo zapravo izgubili nekih suštinskih vrednosti čoveka i življenja, zamenjujući ih savremenim načinima komunikacije, informacija i zabave? 


Šta nam je donela elektronska oprema

Elektronska oprema je širok pojam koji obuhvata sve uređaje koji rade na elektronskim komponentama ili sistemima - od računara, mobilnih telefona, televizora, audio i video uređaja, pa sve do igračkih konzola, elektronskih instrumenata, medicinskih uređaja i mnogo toga drugog. 

Ovi uređaji koriste elektronske komponente poput tranzistora, otpornika, kondenzatora i integrisanih kola za obradu, prenos ili skladištenje informacija ili energije. Elektronska oprema se koristi u svim sferama života, u proizvodnji i uslugama, komunikaciji, zabavi, obrazovanju, nauci. Ključna je za funkcionisanje modernog društva jer nam omogućava da komuniciramo, radimo, zabavljamo se i obavljamo mnoge druge aktivnosti.

Ako napravimo samo kratak pregled šta nam je donela elektronska oprema videćemo koliko je ona sveobuhvatno prisutna u svim sferama života i rada. 

Zahvaljujući elektronskoj opremi danas komuniciramo na različite načine, uključujući mobilne telefone, fiksne telefone, e-poštu, SMS poruke, društvene mreže, video pozive, i još mnogo toga.

Računari, serveri, mrežna oprema, softveri i druga IT oprema omogućavaju obradu, skladištenje i prenos podataka, kao i pristup internetu i informacijama.

Televizori, audio uređaji, igračke, video igre, pametni telefoni i druga zabavna elektronska oprema omogućavaju nam da se zabavljamo gledajući filmove, slušajući muziku, igrajući igre i još mnogo toga.

Elektronska oprema se koristi u poslovnim okruženjima za vođenje računa, upravljanje inventarom, komunikaciju sa klijentima i partnerima, analizu podataka, marketing i mnoge druge poslovne funkcije.

U medicini se elektronska oprema koristi za dijagnostiku, lečenje, praćenje zdravstvenog stanja pacijenata, kao i za upravljanje medicinskim informacijama i evidencijama.

U obrazovanju se računari, interaktivne table i druga elektronska oprema koristi za učenje, istraživanje, interakciju i pristup obrazovnom sadržaju.

Elektronska oprema se koristi u industrijskim postrojenjima za nadzor, kontrolu, automatizaciju i optimizaciju proizvodnih procesa, kao i za dijagnostiku i održavanje opreme. Pogledajte ponudu elektronske opreme firme Enel

Ovo su samo neka od područja u kojima se koristi elektronska oprema, a njen značaj i primena nastavljaju da rastu kako tehnologija napreduje.


Šta sve spada u elektronsku opremu 

Elektronska oprema obuhvata širok spektar uređaja i komponenti koji se oslanjaju na elektronske principe u svom funkcionisanju. Navešćemo samo nekoliko kategorija elektronske opreme da ukažemo koliko je sveprisutna i značajna i modernom načinu rada i življenja. 

Računarska oprema uključuje računare (desktop, laptop, tablet), servere, periferne uređaje poput štampača, skenera, miševa, tastatura, monitora i drugih dodataka.

Mobilni uređaji obuhvataju pametne telefone, tablete, pametne satove i druge prenosive uređaje koji koriste elektroniku za komunikaciju, obradu podataka i pristup internetu.

U audiovizuelnu oprema spadaju televizori, audio sistemi, plejeri, kamere, slušalice, zvučnici i drugi uređaji za reprodukciju i snimanje zvuka i slike.

U komunikacionu opremu ubrajaju se fiksni i mobilni telefoni, bežični ruteri, modemi, uređaji za video konferencije i drugi uređaji za prenos podataka i komunikaciju.

Bez kućnih aparata svakodnevni život bi, uz sve druge obaveze, bio iscrpljujući za savremenog čoveka. Uveliko mu pomažu i unose kvalitet života uređaji kao što su frižideri, mašine za pranje veša i sudova, šporeti, mikrotalasne pećnice, usisivači i drugi kućni aparati koji koriste elektroniku za poboljšanje funkcionalnosti i efikasnosti.

Igru i zabavu obogatile su elektronske igračke, video igre, konzole, elektronski instrumenti i drugi elektronski uređaji za tu namenu. 

Zaista je širok raspon elektronske opreme koja se koriste u različitim industrijskim, komercijalnim i kućnim okruženjima.


Industrijska i komercijalna elektronska oprema

Primera radi, spisak kategorija industrijske elektronske opreme bio bi takođe dug jer obuhvata uređaje i sisteme koji se koriste u industrijskim postrojenjima i procesima radi nadzora, kontrole, automatizacije i optimizacije proizvodnje.  

Da pomenemo samo neke, kao što su kontrolni sistemi koji se koriste za kontrolu i upravljanje različitim procesima u industrijskim postrojenjima, zatim industrijske robote koji se koriste za automatizaciju različitih procesa u proizvodnji, montaži i manipulaciji materijala. Tu spadaju i senzori i brojni instrumenti namenjeni merenju i analizi različitih karakteristika u industrijskim okruženjima, bežični sistemi i druge tehnologije koje omogućavaju komunikaciju između različitih uređaja i sistema u industrijskim postrojenjima.

Komercijalna elektronska oprema se koristi u poslovnom okruženju radi različitih funkcija kao što su upravljanje, komunikacija, prodaja, analiza podataka i druge poslovne aktivnosti. Ova oprema igra ključnu ulogu u različitim sektorima kao što su trgovina, ugostiteljstvo, zdravstvo, finansije, transport i mnogi drugi. 

Ovi primeri, a moglo bi se navesti još niz takvih, pokazuju kako i koliko elektronska oprema čini svakodnevni život, radne i slobodne aktivnosti, lakšim i udobnijim. Uz pomoć moderne tehnologije, mnoge svakodnevne aktivnosti postaju efikasnije i manje naporne, omogućavajući više vremena i slobode da se fokusiramo na stvari koje su nam važne da živimo zdravije, bolje raspoloženi i sa mnogo više obnovljive pozitivne energije.






Srodni tekstovi:


Kako da zadržite klijente?

Cilj svake kompanije jeste da posluje dobro, sa pozitivnim rezultatima i dobitkom na kraju sezone il...

Detaljnije

Kratak vodič do zdravog srca

U trenutku kada se ceo svet suočava sa pandemijom virusa kovid 19, odgovornost i briga za sopstveno ...

Detaljnije

Mali stanovi – sve prednosti

Garsonjere i jednosobni stanovi su najmanje stambene jedinice. Pa ipak, u tih 10ak m2 život može bit...

Detaljnije

Koliko često muškarci treba da idu na pregled prostate

Vrlo često se čuje da su urološki problemi kod muškaraca intenzivniji poslednjih godin...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS