Šta sve treba da znate o kompleksu vitamina B





Grupa vitamina B kompleksa spada u najvažnije nutrijente za blagostanje našeg organizma. Lekari preporučuju raznovrsnu ishranu kako ne bi došlo do narušenog zdravlja usled deficita. U vitamine B spada osam nutrijenata koji čine celinu ovog složenog kompleksa. Oni utiču na naš metabolizam, kvalitet kože, kose i noktiju, sistem organa za varenje i imunitet. Neophodni su za zdravo funkcionisanje našeg organizma, a svaki ponaosob učestvuje u različitim procesima u telu. U kompleks vitamina B spadaju: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folna kiselina (B9) i kobalamin – vitamin B12.


Koji je značaj kompleksa vitamina B?

Tiamin (B1) ponekad poznat u narodu kao i „moralan vitamin“ učestvuje u stvaranju energije iz ugljenih hidrata i vrlo je bitan u metaboličkim procesima našeg organizma. Pronalazimo ga u skoro svim namirnicama biljnog i životinjskog porekla. Pre svega naš organizam troši ga kod ubrzanih metaboličkih procesa odnosno intenzivne fizičke aktivnosti.

Riboflavin ili B2 vitamin utiče na eliminaciju slobodnih radikala iz organizma i zato se smatra jednim od najboljih antioksidanasa. On je značajan i za apsorpciju vitamina B6 i folne kiseline u organizmu, a posebno se preporučuje osobama koje rade stresne poslove, trudnicama i sportistima.

Vitamin B3 doprinosi dobrom funkcionisanju organa za varenje i krvnih sudova i utiče na lepši izgled kože, kao i na povećanja dobrog holesterola. Ipak, lekari savetuju da se ne preteruje sa unosom vitamina B3 jer veće količine štete jetri.

Pantotenska kiselina pronalazimo u velikom broju prehrambenih namirnica i retko se dešava da osobe pate od deficita vitamina B5. On odlično utiče na centralni nervni sistem, a važan je i u borbi od znakova stresa. Možda i najpoznatija primena pantenonske kiseline je u kozmetičkoj industrije jer potpomaže bržem zarastanju rana i opekotina.


Vitamin B i folna kiselina

Vitamin B6 u kombinaciji sa vitaminom B12 i folnom kiselinom učestvuje u kontroli homocisteina i stvaranja crvenih krvnih zrnaca. On je bitan u borbi protiv virusa i infekcija jer jača imunitet i učestvuje u proizvodnji antitela. Retko se dešava da osobe imaju nedostatak ovog vitamina.

Unos biotina odnosno vitamina B7 se preporučuje osobama sa povišenom glukozom u krvi jer reguliše nivo šećera i potpomaže radu našeg nervnog sistema.

Folna kiselina ili vitamin B9 naš organizam teško apsorbuje i zbog toga lekari često preporučuju suplemente. On je neophodan i za zdravo funkcionisanje reproduktivnog sistema kod žena koje žele da ostanu trudne jer utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i tkiva.

Vitamin B12 spada u jedne od najvažnijih za naše nervne ćelije i kreiranje DNK i RNK. Njegov značaj ogleda se i u dopremanju kiseonika do svih vitalnih organa našeg organizma. Često se dešava da osobe imaju nedostatak ovog vitamina jer zbog svoje složene strukture naše telo ga teško apsorbuje.


Šta se dešava sa našim organizmom ukoliko nam nedostaje jedan od vitamina B?

Naše telo veoma brzo reaguje ukoliko imamo nedostatak jednog od vitamina B. Pre svega simptomi se odražavaju na kožu koja postaje bleda. Stalan osećaj umora, napetost, nervoza i česte glavobolje su glavni pokazatelji da nam nedostaje jedan ili više nutrijenata iz ovog kompleksa.


Vitamin B i zdrava ishrana

Namirnice poput povrća, jaja, mlečnih proizvoda, kvasca, ribe i voća su izuzetno bogate kompleksom vitamina B. U mlečnim proizvodima najčešće nalazimo vitamin B12 i B6 koji utiču na zdrav imun sistem i pomažu u borbi protiv virusnih infekcija. Važno je naglasiti da je zdrava i izbalansirana ishrana ključ za blagostanje našeg organizma. Ukoliko osećate bilo kakve tegobe uvek je bitno konsultovati izabranog lekara.






Srodni tekstovi:


Šta treba da nabavite ako želite da čuvate psa u kući ili stanu?

Želite da čuvate psa u kući, ali ne znate šta će vam sve biti potrebno za njega? Ne brinite, ...

Detaljnije

Zauvek recite zbogom hemoroidima! Prirodni lekovi koji stvarno deluju!

Hemoroidi, iako često neugodna i bolna tegoba, nisu nešto sa čime morate živeti zauvek. Posto...

Detaljnije

Dvoumite se između zebra i rolo zavesa – evo po čemu se one razlikuju

Želite da udahnete novi život vašem enterijeru? Jasno vam je da to možete učiniti uz fantasti...

Detaljnije

Da li znate za šta je sve dobro ulje crnog kumina?

Crni kumin još nazivaju i "eliksirom mladosti", lekom za sve, najdelotvornijim leko...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS