Da li znate koje su najčešće estetske intervencije na oku?


Zdravlje i lepota

Pored onih intervencija na oku, koje su korektivne i često neophodne, kao što su na primer operacija katarakte ili skidanje dioptrije, sve češće se vrše i takozvane estetske intervencije.


Katarakta oka, visoka dioptrija, glaukom... Sve su to problemi koji se rešavaju korektivnim intervencijama i kojima se podvrgavamo iz očiglednog razloga - zbog toga što nam otežavaju normalno fukcionisanje. Međutim, poslednjih godina napredak na polju medicine omogućio nam je da i estetske nedostatke uspešno rešavamo intervencijama.

Poznato je da tokom godina tonus kože opada, a što je svakako najvidljivije na licu.

Usled smanjenja elastina i kolagena, sasvim prirodno dolazi i promena u strukturi tkiva, što rezultira određenim estetskim promenama, koje mnogima smetaju. Tom prilikom dolazi i do smanjenja hijaluronske kiseline, koja se nalazi u prostoru između ćelija, a sve to vodi o do smanjenja hidratacije, odnsono slabljenja volumena i tonusa.

Jednostavno, usled svih tih procesa, dolazi do istanjenja kože, koja vremenom postaje dehidrirana, te dolazi i do pojave bora.

Prvi znaci starenja kože su svakako najvidljiviji na licu i to posebno u predelu oko očiju, pa se upravo podizanje i zatezanje kapaka i obrva smatra najčešćom estetskom operacijom, na koju se, sasvim sigurno radije odlučuju pripadnice nežnijeg pola.

Hirurgija kapaka ili blefaroplastika

U većini slučajeva se podizanje kapaka hirurškim putem vrši iz estetskih razloga.

Međutim, pored estetike, ova hirurška intervencija je naročito korisna kod starijih ljudi, kod kojih je došlo do pogoršanja vida, usled preterano spuštenih kapaka.

Oko 2 sata u proseku bi trebalo da traje intervencija, ukoliko je potrebno da bude urađena i na gornjim i na donjim kapcima.

Pacijent će svakako biti upoznat sa tokom intervencije, odnosno sa postoperativnim tokom. Takođe će mu biti predočeno i da može biti ponovljeno hirurško podizanje gornjih kapaka nakon 5 do 7 godina, ako bude bilo potrebe. Ali to mahom ne važi i za donje kapke, jer na njima najčešće nema potrebe za ponavljanjem intervencije.

Trebalo bi znati i to da pacijentu može biti predočeno i podizanje, to jest lifting čela, a u slučaju da u narednom periodu dođe do sličnih problema sa kapcima.

Neoperativno podizanje kapaka

Jedna od takozvanih anti-aging metoda jeste i podizanje kapaka, odnosno lifting kapaka. Nakon izvršenja te intervencije će biti sa uspehom rešen problem spuštenih kapaka.

Kao osnovna prednost primene ove metode se navodi to da nije u pitanju hirurška intervencija, koja je potpuno bezbedna i podrazumeva prilično brz oporavak.

Tom prilikom se koristi posebna vrsta lasera, a sama metoda se smatra odličnom, jer se tokom nje stimuliše i proizvodnja kolagena, što svakako utiče i na izgled celokupne regije. Naime, pacijenti po završetku intervencije, odnosno perioda oporavka će imati mladalački izgled kože lica.

Treba istaći da nema nikakvih ožiljaka na licu nakon primene ove metode, te da se ne koristi totalna anestezija.

Vrlo kratko traje podizanje kapaka u ovom slučaju, a oporavak nakon intervencije gotovo da i ne postoji, jer za njime nema potrebe.

Koje se metode koriste za nehirurško podizanje kapaka?

Osim takozvanog liftinga kapaka, najčešće su u upotrebi metode koje podrazumevaju korišćenje botoksa i hijaluronskih filera. Obe metode su potpuno bezbolne i podrazumevaju jasno utvrđenu proceduru.

Svakako će lekar specijalista na osnovu uvida u stanje kože lica svakog pacijenta da proceni koja od svih intervencija će imati najbolji efekat.

Nakon toga će da objasni u kratkim crtama pacijentu kako će da bude izvršena intervencija.

Zašto je nehirurško podizanje kapaka bolja opcija?

Pored toga što je u pitanju estetska intervencija, koja je bezbolna i podrazumeva mnogo brži oporavak, treba imati na umu da podstoje situacije kada je iz zdravstvenih razloga neophodno da bude izvršeno i hirurško podizanje kapaka.

Upravo zato što postoji više metoda, važno je da se pacijent na prvom mestu konsultuje sa stručnim licem, odnosno doktorom koji je specijalizovan za podizanje kapaka. Neophodno je da on bude upućen i u zahteve pacijenta, ali najpre u stanje njegove kože i kapaka. Na osnovu rezultata tog pregleda će lekar preporučiti metodu, koju smatra najprimerenijom u datoj situaciji.
Srodni tekstovi:


Moderan stil podnih lampi i njihova prijatnost u enterijeru

Rasveta u svakom domu predstavlja ključni akcenat za uređenje dok dobro organizovano osvetljenje sva...

Detaljnije

Trotini za decu su pravi izbor poklona za sve vremenske prilike

Ukoliko se ovih dana pripremate za rođendan nekog mališana uzrasta dve ili tri godine i traži...

Detaljnije

Igračke za decu-hit igračke u 2020.godini iz ugla jednog prodavca

Kako su klikeri ponovo u modi, a kuhinje nezaobilazna igračka za odrastanje dečaka I devojčicaU kom ...

Detaljnije

Kako sačuvati poljoprivrednu mehanizaciju tokom zime

Održavanje i čuvanje poljoprivredne mehanizacije tokom zime jako je važno. Ovde pre svega mislimo na...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS