Šta sve obuhvata priprema za začeće?


Zanimljivosti Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

simptomi trudnoće

Odluka da postanete mama definitivno je jedna od najlepših, međutim pre nego što realizujete takvu ulogu, neophodno je preduzeti niz preventivnih mera kako bi se adekvatno pripremili za začeće i izbegli sve moguće komplikacije u trudnoći.

Sama trudnoća obuhvata niz promena stoga je neophodno pripremiti se kako fizički, tako i psihički. Sama pomisao ali i odluka da promenite vaš život iz korena radi zdravlja vašeg deteta je znak da ste spremni da potpuno odgovorno preuzmete vašu buduću ulogu.

U nastavku teksta sa vama delimo niz saveta i koraka kako najbolje da se pripremite za trudnoću kako biste obezbedili najbolje moguće uslove za  pravilan rast i razvoj bebe.


#1 Psihološka priprema za trudnoću - podjednako važna kao i fizička


Već nakon što se pojave prvi simptomi koji ukazuju na trudnoću kod žena kreću da se odvijaju određene promene od kojih neke izazivaju pozitivne, a neke negativne emocije. Prva psihološka promena najpre se javlja kada žena shvati da je u drugom stanju, a zatim se i javljaju i standarne hormonske promene.

Homonske promene su jedna od ključnih promena  koje se vrlo brzo javljaju nakon što žena sazna da je u drugom stanju. Ove promene obuhvataju nagle promene raspoloženja - od izrazite sreće pa do tuge ili pak besa. 

Važno je da vi, ali i vaš partner shvatite da su ovo sasvim normalne promene koje je potrebno zajedno prebroditi. Naravno intenzitet naglog raspoloženja ne mora biti isti za sve trudnice - kod nekih trudnica promene raspoloženja proći će potpuno neopaženo.

Ono što veliki broj žena muči u toku trudnoće  zbog toga se bespotrebno osećaju tužno, nezadovoljno i neraspoloženo je promena fizičkog izgleda. Promena fizičkog izgleda odnosno dobijanje viška kilograma u toku trudnoće je sasvim prirodna i normalna pojava bez koje gotovo da nijedna žena ne može da prođe. Višak kilograma je rešiv problem pa tako ne dozvolite da takve misli zaokupiraju vaš dan.


#2 Fizička priprema za trudnoću - obuhvata niz preventivnih mera 


priprema za trudnoću


Pored psihološke pripreme, neophodno je da žena obavi niz fizičkih priprema kako bi za svoju bebu osigurala najzdravnije uslove za rast i razvoj i time izbegla nepoželjne komplikacije u trudnoći. Evo šta je sve potrebo uraditi pre začeća.


Poseta ginekologu


Poseta ginekologu je definitivno prva stvar koju je potrebno uraditi pre ostajanja u drugom stranju. 

Ovo se posebno odnosi na žene koji dug vremenski period nisu obavljale redovne ginekološke preglede! I sami znate koliko su važni redovni ginekološki pregledi kako u mlađem perodu, a posebno u periodu kada žena zađe u određene godine.

Dakle, kada posetite ginekologa radi začeča deteta sigurno je da će vam ginekolog uraditi nekoliko pregleda kako bi uvideli da ne postoje nikakve prepreke za to. 

Pored raznih testova i pregleda, ginekolog je osoba koja će vas uputiti u to kako trudnoča izleda, kada nastupaju plodni dani, koje promene će se odvijati u vašem telu, ali će vam i objasniti na koji način je najbolje da se pripremite za trudnoću, pa tako budite slobodne da vašeg ginekologa pitate sve što vas bude zanimalo u vezi sa trudnoćom.


Stomatološki pregled zuba


Da li ste znali da su zdravi zubi usko povezani sa trudnoćom?

Mali broj ljudi zna da su zdravi zubi itekako važni za zdravlje deteta dok je još uvek u stomaku. Lekari navode da su bolesti zuba često odgovorni za prerani porođaj te se zbog toga svakoj trudnici savetuje da maksimalno vode računa o oralnoj higijeni. Pored redovnog pranja zuba, neophodni su i stomatološki pregledi jer ukoliko se neka stanja ne leče, mogu se javiti ozbiljniji problemi.

Dakle, stomatološki pregledi u toku trudnoće ne samo da su dozvoljeni već su i neophodni!


Odbacite sve loše navike i okrenite se zdravijem načinu života


Loš način života, odnosno poroci mogu uzrokovati probleme u vezi sa začećem. Kod osoba koje puše, konzumimraju alkohol ili drogu šanse za začeće su značajno smanjene. I ne samo to, čak i da osoba ostane u drugom stanju nastavak konzumiranja navedenih supstanci može ozbiljno da našteti zdravlju vašeg deteta.

Dakle, prvi korak pre začeće je da eliminišete sve loše navike iz vašeg života i okrenete se zdravom načinu kako bi za vaše dete obezbedili najbolje, ali i najzdravije uslove za rast.

Zdrava, izbalansirana ishrana je takođe neophoda u trudnoći. Trudite se da vaši obroci budu raznovrsni, bogati hranljivi materijama sa što više vitamina i minerala. Osim toga, zdrava ishrana u trudnoći neće dovesti do preteranog gojenja u trudnoći pa će vam tako nakon samog porođaja biti značajno lakše da se oporavite.

Ovo su bili neki od najvažnijih koraka kojih treba da se pridržavate i primenjujete pre samog začeća. Ne zaboravite da se opustite i uživate u ovom procesu nakon kojeg vas čeka jedna od najlepših uloga u životu!




Srodni tekstovi:


Kako da izaberete savršene zavese za svaku prostoriju u vašem domu?

Zavese definitivno utiču na celokupan izgled svake prostorije, pa samim tim predstavljaju neizostava...

Detaljnije

Stvari koje treba razmotriti pre kupovine srebrnog nakita online

Priliv lažnih proizvoda na tržište čini kupovinu srebrnih narukvica ili bilo koje vrste nakit...

Detaljnije

Letovanje na Kipru - šta sve možete da očekujete

Ako ste veliki gurman, ljubitelj istorije i u potrazi ste za pravom avanturom, leto 2023. godine vam...

Detaljnije

Kako do minimalističkog stila u kupatilu?

Ono što se u poslednje vreme veoma ceni kada je enterijer u pitanju jeste definitivno minimal...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS