Simptomi koji ukazuju na to da su plodni dani u toku


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Informacija koja će vam značiti uvek, bilo da želite da do trudnoće dođe ili da je izbegnete, jeste kada nastupaju plodni dani. Naravno, prilikom izbegavanja trudnoće, plodni dani ne bi trebalo da budu povod za uzdržavanje od odnosa, budući da postoji više različitih načina da se ostvari skoro stopostotna zaštita, dok prekid odnosa pre doživljavanja vrhunca ne predstavlja nikakvu zaštitu. 

Menstrualni ciklus deli se na dva dela, prvi deo obuhvata dane koji prethode ovulaciji, a drugi deo jeste period nakon završene ovulacije. Ovulacija predstavlja period kada kažemo da su plodni dani u toku. Ovulacija je prirodni proces oslobađanja jajne ćelije iz jajnike u jajovod, čime jajna ćelija započinje put ka mogućoj oplodnji. Ukoliko do oplodnje dođe, jajna ćelija počinje svoj put ka materici, a ako do nje ne dođe, redovni ciklus se nastavlja i završava se krvarenje, tj. izbacivanjem neoplođene jajne ćelije iz organizma. Iako ovulacija traje svega 12 do 24 sata, do začeća može da dođe čak i do šest dana pre nje, kao i dva dana nakon što je ovulacija završena. Razlog tome jeste činjenica da spermatozoidi u jajovodu mogu da opstanu i celih šest dana. 

Plodni dani se mogu izračunati na osnovu samog ciklusa, praćenjem kada se šta dešava, kada je kraj ciklusa, pa je veoma važno da svakog meseca upisujete datume uredno, jer na taj način možete imati uvid u same datume kada dolazi do ovulacije. Ali, pored toga, postoje i simptomi koji ukazuju na to da su plodni dani u toku.

Bolovi i grčevi

Jedan od najčešćih simptoma, tj. simptomi koji se javljaju kod većine žena, jeste bol u donjem delu stomaka, grčevi u tom delu koji se javljaju. Uz to, često se javljaju i bolovi u karličnom predelu, koji predstavljaju u stvari pripremu tela da do oplodnje dođe, na šta se kasnije nadovezuje potreba širenja karlice, materice. Kada do oplodnje ne dođe, sve se vraća u svoj prvobitni položaj i bolovi i grčevi nestaju.

Osim bolova u donjem delu stomaka i u karlici, plodni dani se mogu prepoznati i po naptosti i osetljivosti samih dojki, koje su senzitivne u tim danima, te reaguju na svaki dodir pojavom neprijatnog osećaja ili blažeg bola.

Povišena telesna temperatura

Pre ovulacije, estrogen održava temperaturu tela nižom, međutim, kada do ovulacije dolazi, povećava se nivo drugog hormona – progesterona. Progesteron utiče na to da se bazalna temperatura penje za pola stepena Celzijusovih, u odnosi na redovnu, stalnu temperaturu tela, što je jedan od važnijih simptoma koji ukazuje na ovulaciju. 

Povećan libido

Osim progesterona, još jedan hormon povećava svoj nivo u organizmu, a to je testosteron. Usled ovakvog dešavanja, pojačava se libido, javlja se pojačana seksualna želja, što je u stvari još jedan prirodni znak da su plodni dani u toku. Jačanje libida i pojačana seksualna želja mogu često i izostati, na šta utiču brojni faktori, poput nekih lekova, nervoze, stresa, anksioznosti i slično. 

Kada su plodni dani u toku, u pljuvački se povećava koncentracija soli, pa se uz određene testove vrlo brzo i jednostavno može saznati da li su u toku i kada do ovulacije dolazi.






Srodni tekstovi:


Bitne informacije o alergiji kod dece: uzrok, simptomi i lečenje

Alergije su česta pojava kako kod dece tako i kod odraslih. Zapažena je tendencija porasta alergenih...

Detaljnije

Šta vam je od alata potrebno za uređenje bašte?

Svako ko želi da se bavi sređivanjem dvorišta ispred svoje kuće, zgrade i slično i uređenjem ...

Detaljnije

Mononukleoza - Simptomi i lečenje

Većina virusa se prenosi putem telesnih tečnosti. Zaražavamo se kada smo u kontaktu sa inficiranom o...

Detaljnije

Igračke za decu-hit igračke u 2020.godini iz ugla jednog prodavca

Kako su klikeri ponovo u modi, a kuhinje nezaobilazna igračka za odrastanje dečaka I devojčicaU kom ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS