Da li vam je posao stresan?


Biznis Biznis


Može li coaching biti neiskorišteni resurs za poslodavce za poboljšanje psihološkog zdravlja? Malo je istraživanja rađeno o vezi coachinga i stresa, ali ono malo informacija što postoji govore nam da je definitivno u pitanju oblast koju bi trebalo da razmotrimo kao vrednu istraživanja.


Prema statistikama, svaki treći zaposleni trenutno doživljava stres na poslu na nivou za koji veruju da mu smeta, a predviđanja su da će ta brojka samo da raste. Stres je postao značajan faktor u biznis sferi u smislu smanjene produktivnosti, izgubljenog vremena zbog odsustva, zbog bolesti prouzrokovanih stresom, kao i zbog ometanja samoga poslovanja. Nedavno je stres koji nastaje zbog prekomernog rada i nedovoljnog kretanja naveden kao jedan od najčešćih skrivenih razloga zbog kojih zaposleni napuštaju posao u Americi, a slična situacija uskoro će postati realna i u našoj zemlji. 


Coaching i stres

Rešenje za problem stresa na poslu i problema koji isti može da napravi može biti coaching. Veštine coachinga uključuju sledeće: aktivno slušanje, ispitivanje sa svrhom i pružanje korisnih i objektivnih povratnih informacija. Pri tome je klijent, ili „coachee“ onaj koji je odgovoran za napredak u postizanju definisanih ciljeva.


U suštini, coaching je proces u kom se ljudi opremaju veštinama, samopouzdanjem, znanjem i mogućnostima koje su im potrebne za efikasniji samorazvoj.


Firme obično koriste coaching za poboljšanje kompetencije i radnog učinka ili za povećanje motivacije i zadovoljstva zaposlenih. Takođe se coaching koristi za podsticanje kreativnosti i za poboljšanje rešavanja problema. Coaching može da olakša razvoj karijere i može da poveća mogućnosti komunikacije i umrežavanja. 


Zbog svojih jedinstvenih karakteristika, coaching je posebno pogodan da pomogne pojedincima da razviju svoje međuljudske veštine. Na primer, menadžeri često izveštavaju da sastanci koji uključuju emocionalno ponašanje sagovornika mogu biti zahtevni i sami po sebi vrlo stresni.


Pristupi zasnovani na povratnim informacijama poput coachinga pogodni su za poboljšanje samospoznaje i za sticanje emocionalnih veština.


Uprkos tome što trenutno nemamo dokaze koji bi pokazali bilo kakvu direktnu vezu između coachinga i smanjenog nivoa stresa, rezultati studija slučaja i kvalitativni istraživački radovi kontinuirano daju pozitivne rezultate.


Coaching i podrška okruženja

Prednosti coachinga mogu skoro u potpunosti da proizlaze iz odnosa sa trenerom. Koači stalno potvrđuju da je dobar odnos sa trenerom sastavni deo uspeha. Istraživanja pokazuju da socijalna podrška koju osoba prima (ili koju osoba opaža da prima) ima uticaja na njihovu ocenu stresnih događaja i samim tim na njihovu sposobnost da se nose sa svim. Zbog toga je botno imati podršku šefa ili dobre odnose sa kolegama pogotovo ako se na poslu suočite sa potencijalno stresnim situacijama.


Budućnost biznis coachinga

Konačno, ovo bi moglo da predstavlji odličnu priliku za HR-ove da se posvete coachingu, ali malo je verovatno da će firme obezbediti potrebna ulaganja u kurseve i icf sertifikat sve dok ne bude bilo više dokaza koji bi dokazali da coaching funkcioniše. Do tada, predlažemo vam da posmatrate coaching kao važno sredstvo i način dopunjavanja opšteg pristupa prema zaposlenima i da mu date šansu. 




Srodni tekstovi:


Arhitektonska vizija u digitalnoj eri: kako tehnika menja dizajn i planiranje?

U vremenu brzih tehnoloških promena i inovacija, arhitektura je oblast koja je prošla ...

Detaljnije

Kako i kada se vrši operacija vena?

S obzirom na to da su oboljenja vena okarakterisana kao izuzetno rasprostranjena u savremenom svetu,...

Detaljnije

Tradicionalni srpski doručak-putovanje kroz vreme i ukus

Doručak, kao prvi obrok dana, ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i pružanju energije za predsto...

Detaljnije

Zašto treba dati prednost profesionalnom prevodiocu?

Verovatno ste se našli u situaciji gde ste morali neki dokument da prevedete sa stranog jezik...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS