Izazovi bez struje: Kako regulisati snabdevanje električnom energijom tamo gde nije dostupna?




Živimo u vremenu gde je električna energija neophodna za gotovo svaki aspekt života. Međutim, postoji mnogo mesta na planeti gde struja nije dostupna, to su brojna ruralna područja, planine, nepristupačne lokacije. Iako u veku tehnologije i svega naprednog, ipak se često i sama priroda poigrava sa svime, pa tamo gde je električna energije dostupna, ume da dođe do prekida u radu, a onda danima da svu budu bez ikakvog napajanja. 

Tada je potrebno razmišljati o rešenjima koja su trajna ili rešenjima koja mogu brzo da reaguju. Kako se sve domaćinstva i drugi vidovi postojanja snabdevati električnom energijom? O čemu je sve dobro razmišljati kako bi se problem struje rešio? Kroz nekoliko saveta, pokušaćemo da pružimo rešenja kada su ovi problemi u pitanju. 

Solarni paneli kao održiva opcija

Jedna od najefikasnijih i ekološki prihvatljivih modela za snabdevanje električnom energijom na mestima gde je nema ili gde često nestaje, jesu solarni paneli. Ovi paneli rade po principu pretvaranja sunčeve energije u električnu, čime nude pouzdan izvor snabdevanja. Razmatranje postavljanje solarnih panela može biti prvi i najvažniji korak ka održivom rešenju. Dobra strana jeste to što danas ovi paneli električnu energiju ne proizvode isključivo kada je sunce vidljivo, već i danima kada je vedro, kada nije mnogo oblačno, pa je period njihovog rada u toku godine veoma produžen i svakako ovo iz tog razloga može biti rešenje koje će trajno doprineti poboljšanju funkcionisanja ili života u nekim mestima gde problem sa strujom postoji. Uz sve ovo, bitna stvar jeste to što se solarni paneli jako lako i brzo montiraju, kroz svega jedan dan kompletne instalacije su gotove, a korišćenje je vrlo jednostavno, što ih čini u brojnim pogledima savršenim rešenjem. 

Benzinski agregati za snabdevanje strujom

Benzinski agregati za struju predstavljaju mobilne uređaje koji koriste benzin kao gorivo za pokretanje proizvodnje električne energije. Ovaj fleksibilni izvor napajanja često se koristi u situacijama gde električna mreža nije dostupna ili kada nastanu hitni slučajevi, kao što je nestajanje električne energije usled vremenskih nepogoda ili nekih kvarova koji čekaju popravku duže. Benzinski agregati za struju nude niz prednosti, uključujući i visoku pokretljivost, laku upotrebu i brzo pokretanje u sistem rada. Idealni su za trenutke kampovanja, rad na igralištima, kao i za sve hitne situacije koje mogu nastati. Prilikom odabira benzinskog agregata važno je u obzir uzeti snagu, kapacitet rezervoara za gorivo, radno vreme uređaja, kao i nivo buke koje se u toku rada stvara. Ovi faktori će vam pomoći da pronađete uređaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

                                                                                                                                   

Benzinski agregati za struju zahtevaju redovno održavanje, što utiče na njihovu dugovečnost i kvalitetan rad. Održavanje uključuje redovnu promenu ulja, proveru filtera vazduha, kao i praćenje nivoa goriva u rezervoaru.  Pravilna nega i briga o samom agregatu omogući će njegov pouzdan rad u svim najkritičnijim momentima. Pored toga, bezbednost je od suštinske važnosti kada su benzinski agregati za struju u pitanju. To znači da je potrebno uređaj postaviti na sigurno mesto, daleko od zatvorenih prostora zbog ispuštanja gasova, kao i pravilno povezivanje električnih uređaja kako bi se sprečile bilo kakve povrede ili oštećenje opreme. Iako su benzinski agregati za struju brzo i dobro rešenje, dobro je koristiti ih tamo gde se povremeno javlja problem sa nestancima struje, kao svojevrsnu alternativu, a tamo gde električne energije nema razmisliti o drugim izvorima koji su dostupni danas. 

Vetrenjače za vetrovite predele

Tamo gde sunčeva energija nije uvek konstantna, pa solarni paneli nisu najpraktičnije rešenje, a benzinski agregati predstavljaju pomoć u kritičnim situacijama, vetrenjače su odlična alternativa. Posebno korisne na mestima gde je vetar česta pojava, ove turbine proizvode električnu energiju bez ikakve zavisnosti od tradicionalne mreže. Iako još uvek u procesu razvoja, vetrenjače i turbine koje se koriste u ove svrhe postaju sve traženiji vid proizvodnje električne energije tamo gde vremenski uslovi to dozvoljavaju u većoj meri. 

Mikrohidroelektrane na rekama

Ukoliko lokacija jeste takva da se u blizini nalaze vode, poput nekih reka, onda mikrohidroelektrane mogu biti jedno od efikasnih rešenja. Korišćenje snage reke za generisanje električne energije omogućava konstantan izvor snabdevanja, čime se eleminišu problemi nestabilnosti koji su česti u nekim drugim sistemima. Mikrohidroelektrane nisu jednostavan, niti lak posao, međutim, kada lokacija dozvoljava njihovo postavljanje i rad, onda je dobro iskoristiti sve resurse koje priroda nudi. Posebno su ovakvi sistemi dobri jer čuvaju životnu sredinu i ne štete joj.

Regulisanje pitanja električne energije na lokacijama gde ona nije dostupna zahteva kombinaciju tehnoloških rešenja, neretko lokalne podrške, ali i edukacije. Od solarnih panela do mikrohidroelektrana, postoji širok spektar opcija koje se mogu prilagoditi specifičnostima svake lokacije i svih uslova. Kroz napore koji su zajednički u društvu i zajednicama, ono šta može da se postigne jeste regularna proizvodnja električne energije svuda, uz unapređenje kvaliteta života na svim mestima koja su izvan tradicionalnih električnih mreža. 





Srodni tekstovi:


Kako lečiti konjuktivitis kod dece

Konjuktivitis je infekcija oka koja retko koga zaobidje u životu. Kada se javi kod beba ili dece zna...

Detaljnije

Zašto je isplativije obavljati održavanje u autoservisu, a ne u garaži?

Svaki vozač verujemo da zna da je automobil  tehnički složen uređaj koji zahteva redovno održav...

Detaljnije

Prednosti online poručivanja hrane

Širom sveta se utrkuju vlasnici restorana kako bi privukli nove potrošače. Mnogo teže ...

Detaljnije

Da li znate koje su najčešće estetske intervencije na oku?

Pored onih intervencija na oku, koje su korektivne i često neophodne, kao što su na primer op...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS