Kako spremiti auto za dugo putovanje?


Putovanje Putovanje

Kako nam se sezona odmora približila došlo je i vreme da opremimo naše četvorotčkaše za putovanja. Kako bi odmor protekao bez većih problema i kako bismo stigli na određenu destinaciju bezbedno i sigurno, veoma je bitno da uradite detaljan pregled automobila. Šta je sve potrebno proveriti kako bi automobil bio u stanju da vas doveze do mesta odmora pogledajte u nastavku.


Zašto je bitno da imate broj šlep službe?


Pre svega moramo napomenuti da iako je automobil u savršenom stanju pre polaska na put, niko ne garantuje da se neće ništa desiti na putu. Kako biste bili sigurni i na samom putu, potrudite se da uvek kod sebe imate broj šlep službe. Usluge šlep službe ne podrazumevaju samo šlepanje vozila već vam mogu ponuditi i pomoć na licu mesta u smislu popravke automobila. Ukoliko se desio mali kvar ili vam je automobil jednostavno stao, šlep služba će vam pomoći da vaš auto vratite na put. Cena usluga šlep službe zavisi od položaja automobila, ukoliko je automobil u jarku ili slično tome, kao i komplikovanosti kvara. Takođe, u cenu će biti uračunati i mogući putni troškovi i dobro je imati na umu da je u cenu uračunta i plata vozača. Kada su vam potrebne slep sluzbe Novi Sad i svi veći gradovi ih imaju dosta, dok u manjim mestima nije tako veliki izbor. Nažalost, sve češće čujemo da vozači, a naročito stranci, budu žrtve lažnih šlep službi. Kako biste izbegli moguću prevaru bitno je da se dobro rapsitate o šlep službi koju zovete. Najbolje zvati broj šlep službe sa kojom je već neko od vama poznatih ljudi imao iskustva. Takođe, vodite računa i kada se nađete u stranoj zemlji jer su i tu lažne šlep službe često prisutne. 



Detaljan pregled automobila za siguran život


Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je bitno da pre polaska na bilo kakav put proverite automobil detaljno kako biste se uverili da je sve u redu. Ovakvu proveru isplanirajte otprilike dve nedelje unapred kako biste ostvaili prostora za još neku proveru ukoliko se nešto desi. Najbolje je da auto odvezete u servis i naglasiti kako vam je potrebna provera zbog polaska na put. Obavezno pre svega proverite pritisak u pneumaticima. Ovo je veoma važno ali nažalost i veoma često zanemareno. Nedovoljno napumpane gume ili previše nampumpane mogu dovesti do proklizavanja, bušenja gume i slično i na taj način vaš život izložiti riziku. Dakle, gume su veoma bitan deo naročito kada pred vama stoji dug put s obzirom da su gume deo koji je u kontaktu sa asvaltom. Sledeće što morate proveriti su sve tečnosti u automobilu. Motorno ulje je najbitnije za rad motora. Kako biste proverili nivo motornog ulja, biće vam potrebna sajla koja na sebi ima oblelžen maksimum i minimum. Vodite računa o tome kada ste poslednji put menjali ulje i učinite to ukoliko je potrebno. Sledeća tečnost koja je bitna je kočiona tečnost. Ne moramo naglašavati bitnost kočnica jer je svima jasno da nam kočnice mogu sačuvati glavu na ramenima. Tečnost za klimu je takođe veoma bitno proveriti naročito kada putujete u sred letnje sezone. Nakon provere svih tečnosti u autmobilu, vreme je da proverite svetla. Ovo je veoma bitan korak jer signalizacija može biti od značaja za vaš život. Jasno je svakako da je najpametnije odvesti auto na proveru u sevis kako ne biste neki od koraka zaboravili ili propustili.


Potrebna dokumentacija za autmobil


Ako ste se odlučili da putujete negde van granica naše zemlje biće vam potrebna međunarodna vozačka dozvola kao i zeleni karton. Proces dobijanja ovih dokumenata nije previše komplikovan i potrebno je da lično podneste zahtev uz potrebna dokumenta. Na ova dokumenta se čeka ne više od dva radna dana. Međunarodna vozačka dozvola je potrebna u zemljama kao što su Nemačka, Italija, Španija a zeleni karton vam je potreban kao dokaz da ste vaš automobil osigurali. Zeleni karton je u poslednjih par godina potreban samo u Makedoniji i Bosni, tako da je to potrebno ukoliko vas put nanese kroz ove dve zemlje.




Srodni tekstovi:


Kako da odaberete funkcionalne i savremene gedžete za automobil?

Čak i ukoliko nemate luksuzan automobil, postoji mnogo načina da vozilo koje estetski nije po va&sca...

Detaljnije

Kada je pravo vreme da posetite neurologa?

Neurolog je doktor specijalista koji je specijalizirao granu medicine koja se zove neurologija. Neur...

Detaljnije

Dentalni turizam sve popularniji u Srbiji

Stomatološki ili dentalni turizam poslednjih godina dobio je zamaha u Srbiji. Kako su stomato...

Detaljnije

Na koji način pomoći detetu prilikom odabira srednje škole?

Ako ste se našli u vrtlogu zvanom prijemni ispiti, ispisivanje želja i čekanje rezultata i ko...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS