Evo zbog čega je dvanaesta nedelja trudnoće bitna za svaku ženu


Zanimljivosti


Trudnoća, pogotovo ako je prva, je za svaku ženu period ispunjen i strahom i srećom u istoj meri. Svima je već poznato da je rizik od spontanog pobačaja najveći u prvom trimestru. Posle toga buduće majke mogu malo da odahnu i da uživaju u novom iskustvu. Zbog toga je dvanaesta nedelja trudnoće ona koju željno iščekuju sve trudnice.

Promene u telu majke


Dvanaesta nedelja trudnoće označava kraj prvog trimestra i ovo je vreme kada budući roditelji mogu svima da saopšte srećne vesti. Žene obično u ovom periodu prestanu da osećaju mučnine koje, iako se zovu jutarnje, kod mnogih traju i po ceo dan. U ovom periodu prestaje i konstantni umor i žena obično ima mnogo više energije. S druge strane, u dvanaestoj nedelji trudnoće se kod mnogih žena javlja gorušica koja traje sve do kraja trudnoće. Razlog za to je velika količina progesterona koju proizvodi placenta. Ukoliko je gorušica jaka i izaziva bolove, najbolje bi bilo da se u konsultaciji sa lekarom koriste lekovi koji će umiriti ovo stanje. Osim toga, postoje i čajevi na biljnoj bazi koji mogu pomoći. 

U dvanaestoj nedelji obično prestaje i česta potreba za uriniranjem što sve žene dočekaju sa velikim olakšanjem. Materica se sa dna karlice premešta ka sredini abdomena i ne stvara više toliki pritisak na bešiku. 

Vreme je za kupovinu


Najčešće oko dvanaeste nedelje trudnoće buduće majke bi trebalo da počnu sa kupovanjem garderobe za trudnice. Telo žene se u ovom periodu menja, stomak već počinje da se poznaje i većina žena ne može da obuče staru garderobu. Osim stomaka koji je sve veći, zbog količine hormona će skoro svaka žena imati izraženije obline. 

Sve ove promene su kod većine žena željno čekane i treba ih proslaviti kupovinom lepih haljina i udobnih pantalona za trudnice. Iskusne žene savetuju da za ovaj prelazni period možete da kupite i neke veće komade obične garderobe (tu se misli na košulje i bluze) koje ćete nositi nakon porođaja. Ne bi trebalo da se maltretirate klasičnim farmericama i helankama, već bi zbog Vaše i bebine udobnosti trebalo da kupite trudničke.

Beba u dvanaestoj nedelji trudnoće


U dvanaestoj nedelji trudnoće beba je teška oko 14 grama i otprilike je veličine kajsije. U ovom periodu bebin mozak počinje intenzivno da se razvija. U bebinom mozgu se razvijaju sinapse i javljaju se najvažniji refleksi. Na ultrazvučnom pregledu se može videti i bebino lice i telo se sve više ispravlja. Verovatno ćete na pregledu moći da vidite da se prsti na rukama sve više savijaju kao i nogice. Svi organi su potpuno formirani. Skelet se još uvek sastoji samo od hrskavice, ali polako počinje da ojačava. Još uvek je rano da se otkrije pol bebe i za to treba sačekati još nekoliko nedelja. 

Najvažniji pregledi


Dvanaesta nedelja trudnoće je period kada se rade najvažniji pregledi. U ovom periodu treba obaviti klasičan ultrazvučni pregled kako bi doktor utvrdio da se beba razvija kako treba. Osim toga, vreme je za Dabl test kojim se utvrđuje da li ima hromozomskih anomalija i rizika da se beba rodi sa Daunovim sindromom. Ukoliko je potrebno, doktor će savetovati i aminocintezu ili horiocintezu. 

U suštini dvanaesta nedelja trudnoće je period kada skoro svaka žena počinje u potpunosti da uživa u drugom stanju.









Srodni tekstovi:


Potrebe za koje se angažuje knjigovodstvena agencija

Veliki deo funkcionisanja današnjih preduzeća obuhvaćen je uslugama za koje se angažuje knjig...

Detaljnije

Letovanje na Rodosu - savršena grčka avantura

Letovanje na Rodosu, jednom od najvećih ostrva Dodekaneza, savršena je grčka avantura za sve!...

Detaljnije

Top pet ideja za uređenje enterijera

Koliko god voleli svoj dom, svakodnevno ispijanje jutarnje kafe na omiljenoj fotelji, držanje jastuč...

Detaljnije

Prednosti kupovine Valentino cipela za muškarce

Izbor sledećeg para cipela može biti težak. Postoje stotine različitih proizvođača, dobavljača i st...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS