Kako izvući automobil iz snega?


Automobili

Ekstremni zimski uslovi mnogim vozačima zadaju muku. Koliko god bili iskusni vozači, imali brze reflekse i dobru logiku, tokom zime i najboljima se dogode određeni propusti, pa čak i nezgode. Kada je na putu poledica i ogromna gužva u saobraćaju, mnogi vozači bivaju deo nesreće čiji nisu uzročnici. Dakle, kada su nepredvidivi uslovi vožnje na snazi trebalo bi još više da razmišljamo i o drugim učesnicima u saobraćaju.

S obzirom da su humanost i razumevanje potrebni u vršenju svake radnje, isto tako bi trebalo da ih pokažete i kada vidite da je neki vozač zaglavljen u snegu. Konopci, sajle i lanci za vuču svetla su tačka ovakvog događaja. Naravno, ukoliko ste bez ovih sredstava, uvek imate opciju da vozač polako dodaje gas dok vi gurate automobil što više možete. Zajedničkim snagama sigurno ćete uspeti da se izvučete. 

Međutim, ako se zaglavite u okruženju ili dobi dana kada nema prolaznika, postoji nekoliko saveta koji će vas spasiti smrzavanja ili kašnjenja. Lopata je predmet kom treba da sačuvate mesto u gepeku za vreme zime. S njom ćete mnogo brže počistiti snge nego što biste, na primer, rukama, a i iziskuje manji napor. Ako nemate lopatu pri sebi bilo bi poželjno da imate so ili pesak. Posipanjem soli po ledu dolazi do snižavanja temperature mržnjenja vode ispod 0, što dovodi do njegovog momentalnog topljenja. Kao i pesak, tako i so čini podlogu hrapavijom, a točkovi  imaju mnogo veću snagu vučenja na takvoj podlozi nego na glatkoj.

Mogućnosti rešavanja vašeg problema se ovde ne zaustavljaju. Postavljanjem kartona ili šperploče ispod točkova opet dobijate hrapaviju površinu. Klackanjem automobila napred-nazad utabaćete već neki deo površine snega, pa će vam biti još lakše da karton zavučete ispod točkova. Možete se poslužiti čak i granama koje nađete u blizini. Samo pazite kako njih postavljate ispod automobila kako ne biste izgrebali limariju. 

Naravno, lanci za gume su možda i najefikasniji način da se izvučete iz ovakve situacije. Brzo se montiraju i još brže se izbore sa snegom. U ovakvim situacijama najbitnije je da ste mirne glave i da ne radite ništa nepromišljeno. Ukoliko pokušate da se izvučete iz snega samom snagom automobila, potrudite se da to ne stvori kvarove zbog kojih će vas kupovina auto delova koštati više nego da ste pozvali pomoć na putu.
Srodni tekstovi:


Uloga FIDIC inženjera na gradjevinskim projektima

FIDIC inženjer, poznat kao "Inženjer" prema FIDIC ugovorima (International Federation of C...

Detaljnije

Ubodne testere: za šta sve možete koristiti ovaj električni aparat

Ubodne testere kao elektirčni aparat našle su široku primenu u mnogim domaćinstvima, m...

Detaljnije

Dečije igraonice – sve atrakcije za decu na jednom mestu

Svako dete voli da poseti magičan prostor dečije igraonice, kako bi uživalo u kvalitetnoj igri i zab...

Detaljnije

Da li znate za šta je sve dobro ulje crnog kumina?

Crni kumin još nazivaju i "eliksirom mladosti", lekom za sve, najdelotvornijim leko...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS