Prirodni preparati za pomoć u lečenju reumatoidnog artitisa


Dom Zdravlje i lepota



Progresivno oboljenje zglobova, na žalost još uvek bez odgovarajućeg leka koji garantuje izlečenje, reumatoidni artitis u pet od deset slučajeva rezultira ozbiljnim  stepenom invaliditeta. Dosadašnja istraživanja govore da se radi o autoimunoj bolesti i dosta toga je postignuto u razumevanju načina razvoja bolesti, kao i manifestacijama, ali se još uvek nije došlo do terapije koja garantuje izlečenje. 

Za sada se zna da od reumatoidnog artitisa više obolevaju žene nego muškarci, i da najčešće počinje između 25. i 40. godine života.  Prve manifestacije bolesti javljaju se sporo, i počinju bezazleno, jutarnjom ukočenošću, a potom bolest poprima progresivan tok , i može se proširiti na veći broj zgobova. 

Osim toga, reumatoidni artitis se ne zadržava samo na zglobovima već može dovesti do oštećenja srca i pluća, neuroloških problema i problema sa vidom.


Nastanak, manifestacije i dijagnoza


Uloga naslednog faktora je jako bitna za mogućnost obolevanja, i istraživanja govore o većem riziku za razvoj bolesti kod osoba koje imaju specifično gensko obeležje sa šifrom HLA DR 4. Istraživanja kod blizanaca su potvrdila prvobitne pretpostavke u vezi genetske predispozicije za razvoj bolesti i utvrđeno je da ako jednom od njih dijagnostikovan reumatoidni artitis, verovatnoća da će ga dobiti drugi u roku od godinu dana preko 30 %. 

Pored genetske predispozicije, razvoju ove bolesti potpomažu i spoljni faktori: stresne situacije i u velikoj meri i konzumacija nikotinskih proizvoda. Zglobovi šaka i stopala su u najvećem riziku od obolevanja, ali nisu izuzeti ni laktovi, kolena, skočni zglobovi. Najmanji procent rizika imaju ramena i kukovi. 

Ono što je karakteristično za reumatoidni artitis jeste da simetrično zahvata zglobove, i nakon prvih simptoma, najčešće se radi od pet pa više. Naglašeno je da je prvi simptom jutarnja ukočenost, najčešće zglobova šaka i stopala, i ako se stanje ponavlja u trajanju od nekoliko nedelja potrebno je posetiti lekara.  

Otok i premećaj funkcije zgloba uz prisutan bol su prvi pokazatelji da se radi upravo o ovom oboljenju. U uznapredovanoj fazi uočljivi su deformiteti zglobova i ograničenje u pokretima.  Na radiografskim snimcima zglobova obolelih od artitisa uočljivi su: smanjenje koštane gustine zglobnih okrajaka kostiju, otok okolozgobnog mekanog tkiva, pojava koštanih cista i uzura, kao i potpuno srašćivanje zglobnih površina.

Kako do sada nije nađen adekvatan lek, reumatolozi se koriste medikamentoznim terapijama da bi bolesnicima omogućili što kvalitetniji život smanjenjem stepena bola i deformiteta kostiju, odnosno sprečavanje, ili smanjenje stepena invalidnosti. Fizička aktivnost, odgovarajuća dijeta, smanjenje stresa se podrazumevaju kao dopuna medikamentima, a uz njih se preporučuju i alternativni načini ublažavanja tegoba: čajevi i obloge.


Prirodni preparati za ublažavanje tegoba


Đumbir je od davnina poznat kao biljka koja se koristi za ublažavanje reumatskih tegoba. Gingerol u njegovom sastavu deluje protivupalno, a kombinacija sastojaka od kojih su najznačajniji: eterično ulje, skrob, smole i gingerol blokiraju sintezu materijal koja izaziva bolne procese u zglobovima.  

Pozitivni efekti konzumiranja čaja i obloga od đumbira su smanjenje bola, otoka i ukočenosti.  U svežem obliku, za tretman reumatoidnog artitisa preporučuje se u količini od 5 g , tri puta dnevno, ili 1 g ako se radi o sušenoj biljci.

Čaj od đumbira se pravi tako što se 10-20 g narendanog ili sitno sečenog svežeg korena prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta i potom procedi. U prohlađen čaj doda se sok od jednog limuna i kašičica meda.

Napitak od kurkume se koristi kao prirodno protivupalno sredstvo za lečenje zglobova, ali uz upozorenje da je treba konzumirati u ograničenim količinama, naročito ako se uzimaju lekovi za razređivanje gustine krvi. 

Napitak se spravlja tako što se u šolju meda doda kašičica kurkume i sok od jednog limuna, dobro promeša, i od dobijene smese uzme se kašičica i razmuti i šolji tople vode. Ovaj napitak se konzumira tri puta dnevno.

Zeleni čaj sadrži minerale, vitamine C i E, kofein, fluorin, katehine, a za smanjenje procesa upale su naročito značajni polifenoli u njegovom sastavu. Pomaže u otklanjanju osećaja bola kod reumatoidnog artitisa, i preporučuje se dnevno konzimiranje dva puta dnevno po jedna šolja.  

Priprema se tako što se čajna kačičica prelije sa 2,5 dl vruće vode i procedi nakon tri minuta stajanja.

Čaj od kore bele vrbe ima učinkovito dejstvo u smanjivanju reumatskih bolova, a ekstrakt od kore vrbe se prepisuje kao dopuna terapijama i daje vidljive efekte nakon tri nedelje korišćenja. Ono što je bitno za ovu biljku jeste da može da blokira ili ublaži dejstvo nekih medikamenata pa je, pre korišćenja, obavezna konsultacija sa izabranim doktorom. Takođe se ne sme koristiti zajedno sa lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi.  

Salicilin u sastavu bele vrbe se u organizmu pretvara u salicilinsku kiselinu i tako dolazi do smanjenja temperature, bola i upale.  Čaj se spravlja tako što se kafena kašičica biljke prelije sa 2 dl hladne vode, zagreva do ključanja i tek tada skine sa štednjaka. Nakon što odstoji 5-10 minuta procedi se, i pije tri šolje dnevno, nakon obroka.

Mačija kandža se koristi zbog svojih antiupalnih svojstava, i pokazala se delotvornom u otklanjaju bolova i ublažavanju upala kod reumatoidnog artitisa.  

Koristi se od davnina za lečenje reume i bolova zgloba i na našem tržištu se može naći i u obliku suplemenata i kapsula. Preporučuje se oprez u korišćenju kada su u pitanju deca i trudnice. Pored eliminacije osećaja bola kod artitisa, mačija kandža je blagotovorna za podizanje imuniteta organizma.

Čajna mešavina sastavljena od po 10 g cveta zove, lipe, lista koprive i rastavića stavi se u količini od jedne supene kašika u 2 dl vode i kuva 5 minuta. Nakon toga ostavi se da stoji poklopljeno još 10 minuta i tek tada može da se konzumira.

Može se zasladiti medom a preporučuje se da se pije po jedna šoljica na svaka 2 sata i to što toplijeg čaja. Reumatoidni artitis se na isti način može tretirati i mešavinom čaja sastavljenom od 20g lista breze, rastavića, i kore bele vrbe,  po 10g lista koprive i semena zove, i po 5g cveta nevena, različka, kamilice i božura.







Srodni tekstovi:


Prodaja putem kataloga, prednosti i mane

Postoji mnogo različitih načina prodaje proizvoda i realizacije usluga. Neki od njih podrazumevaju d...

Detaljnije

Recite zbogom borama uz pomoć prirode

Večito pitanje svih žena koje paze na svoj izgled, jeste kako negovati kožu lica i vrata, kako bi se...

Detaljnije

Organizacija putovanja u Prag za Novu godinu

Da li vam se negde putuje za doček? Planovi su sigurno u toku za zimsku sezonu, a znamo da je za nov...

Detaljnije

Polaganje za građevinske mašine - šta je sve potrebno da biste mogli da vozite viljuškara, telehendera i makazastu platformu

Primetili ste da je vozač kao zanimanje veoma plaćen i tražen posao. Želite raditi u skladišt...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS