Nekoliko korisnih saveta o odabiru kućnog ljubimca


Životinje

Pitanje da li ćete imati kućnog ljubimca ili ne zavisi od više faktora. Koliko god uživali u njihovom društvu kućni ljubimci zahtevaju pre svega odgovornost  pa i naše vreme i novac. Doneti odluku o kupovini ljubimca ne treba donositi na brzinu. Većina nas oseća naklonost prema kućnim ljubimcima ali to i ne čudi s obzirom na životnu radost koju naši krzneni drugari donose kada jednom krenemo da živimo sa njma. Baš kao što mi njima upućujemo svu svoju pažnju tako i oni nama pružaju svoju bezuslovnu ljubav a da ne govorimo o tome koliko nam pomažu u oslobađanju stresa posle napornog dana na poslu.

Bilo kako bilo postati vlasnik nekog psa ili mačke predstavlja fantastičnu odluku ali pre same kupovine treba dobro razmisliti. Donosimo vam nekoliko smernica koje će vam pomoći ukoliko se razmišljate o tome da li treba da nabavite ljubimca ili ne.

Zašto želite ljubimca

Nemojte kupovati ljubimca samo da bi ga kupili. Takođe nemojte misliti da ćete kupovinom ljubimca većinu obaveza prepustiti deci.  Za decu jeste dobro da imaju neku vrstu odgovornosti kada je ljubimac u pitanju tako sto će preuzimati neke zadatke poput šetnje, davanje određenih obroka u toku dana  ali imajte na umu da ćete na kraju vi biti ti koji će najviše brinuti o njemu.

Takođe različite vrste životinja zahtevaju različit pristup i različite zahteve nege. Tako ako previše vremena provodite van kuće odabir psa kome treba puno pažnje nije dobra ideja. S druge strane mačka može da provede i do 10 sati sama dnevno ukoliko je obezbeđena dovoljnom količinom hrane i vode. 

Finansijski moment

Većina nas teži da svom ljubimcu obezbedi svu najbolju negu i opremu. Istina, da bi naš ljubimac bio srećan, bezbedan, zdrav moramo biti spremni na određene troškove. Kvalitetna hrana, povodci i ogrlice, jastuci za pse i još mnogo toga iziskuju određene izdatke. Pored ovih osnovnih stvari imajte na umu i godišnju vakcinaciju, sterilizaciju kao i razne preparate za buve i gliste itd.

Koliko slobodnog vremena imate

Jako bitno pitanje jeste koliko vam zapravo slobodnog vremena ostane za kućnog ljubimca? Uzmimo za primer psa i mačku. Pas zahteva mnogo više vemena nego mačka. Njih svakako ne trebamo dugo ostavljati same. Psu je neophodna redovna fizička aktivnost pa u vezi sa tim ukoliko ne živite u kući već u stanu redovna šetnja je obavezna, čak i par puta u toku jednog dana. Budite iskreni prema sebi, ako ste tip osobe koja većinom dana nije tu onda pas nije pravi izbor za vas. Mačke su što se tiče toga malo bolje ali takođe ne vole usamljenost. Mačiće ne bi trebalo ostavljati same duže od tri sata. 

Nabavka ljubimca automatski menja stil života. Ukoliko se opredelite za kupovinu budite spremni na određene  promene. Budite spremni  na prilagođavanje dnevne rutine vašom malom krznenom prijatelju i ne samo to nego i finansijsku situaciju. U zavisnosti od rase psa ili mačke koje uzmete na trzištu možete naći veliki izbor kako onih osnovnih stvari poput povodca za vašeg ljubimca, preko jastuka za male pse do automatske hranilice za mačke. 
Srodni tekstovi:


Koliko često muškarci treba da idu na pregled prostate

Vrlo često se čuje da su urološki problemi kod muškaraca intenzivniji poslednjih godin...

Detaljnije

Najčešće seksualno prenosive bolesti

Muškarci i žene su podjedanko odetljivi na viruse i bakterije koje se prenose polnim putem. N...

Detaljnije

Bitne informacije o alergiji kod dece: uzrok, simptomi i lečenje

Alergije su česta pojava kako kod dece tako i kod odraslih. Zapažena je tendencija porasta alergenih...

Detaljnije

Rent a car širom Srbije

Poslednjih godina Srbija postaje sve interesantnija turistička destinacija. Turizam je u velikoj eks...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS