Top pet ideja za uređenje enterijera


Dom Dom

Koliko god voleli svoj dom, svakodnevno ispijanje jutarnje kafe na omiljenoj fotelji, držanje jastučića u jednom kraju troseda i tople prostirke u kupatilu, rutina ume da vam dosadi, čak i da vam smeta. Nekada izvor vašeg nezadovoljstva i stalnog negodovanja potiče od vašeg stana ili kuće. S obzirom da čovek današnjice provodi dosta vremena baveći se raznim rekreacijama, na poslu, u prevozu i po restoranima, za njega dom predstavlja kutak mira u kojem može ostatak slobodnog vremena da provede odmarajući se na svoj način.

Bez obzira da li govorimo o boravku od pola sata ili pet sati, to je vreme kada treba da budete okrenuti sebi, svojoj porodici i svojim mislima. Vaš dom treba da bude mesto gde se osećate slobodno, ispunjeno i spokojno. Zbog toga je jako važno urediti ga u skladu sa vašim ukusom, potrebama i mogućnostima. Svaka prostorija doma predstavlja zaseban deo slagalice i treba znati sve delove uklopiti u jedinstvenu sliku.

Ukoliko želite da uredite vaš dom po ugledu na kulturu sa severa, skandinavski stil je pravi izbor za vas. Ovaj stil je nastao pre više od pola veka, ali je i dan-danas aktuelan. On se izdvaja po svojoj jednostavnoj formi, neutralnim bojama, nenametljivoj eleganciji i lakom kombinovanju sa drugim stilovima. Skandinavski stil karakteriše velika količina prirodne svetlosti. S obzirom na položaj samih severnoevropskih zemalja, to i nije tako čudno. Ogromni i mnogobrojni prozori, balkonska vrata i terase ponosni su predstavnici ovog stila. Zavese na prozorima su uglavnom bele boje, tankog materijala, kako bi svetlost sto više dospevala do prostorija. Na svetlinu doma utiče i bela boja koja je zastupljena na zidovima, u nameštaju i detaljima. Pored bele, pojavljuju se razne nijanse sive i neki dekorativni ukrasi crne boje. U skandinavskom stilu prisutan je samo neophodan nameštaj, što u kombinaciji sa svetlim bojama i velikom prozračnošću daje za rezultat osećaj prostranosti. Najzastupljeniji materijal u skandinavskom stilu jeste drvo. Nameštaj mora biti lagan, jednostavan i funkcionalan. Svaki detalj ove ideje za uređenje enterijera prožet je duhom i stilom života severnoevropskih zemalja.

Rustično uređenje unosi toplinu u vaš dom putem seoskih motiva i tradicionalnih materijala. Njega odlikuju veliki kamin, oko kojeg je koncentrisan ostatak dnevne sobe, udobna sofa, veliki trpezarijski sto, kameni zid i drveni podovi. U ovom stilu dolazi do poigravanja materijalima i teksturom. U rustičnom stilu uvek ćete naići na prirodne materijale, poput drveta, kože, pamuka, vune i jute. Nameštaj je pravljen od kovanog metala, grubo obrađenog drveta, keramike ili pletenog pruća. Mnogi komadi nameštaja su generacijama u porodici i imaju ogromnu sentimentalnu vrednost. Dekoraciju ovom enterijeru čine sušena lavanda, milje, stari ramovi sa porodičnim slikama, fenjeri i razne lične dragocenosti. Ovaj stil odiše sigurnošću, prirodom i snagom jedne porodice. Karakterišu ga zemljane, zagasite boje.

Ukoliko niste pristalica upadljivih dezena, prenaglašenih komada nameštaja ili prolaznih trendova, već ste ljubitelj svedenosti, svečanog i ugodnog osećaja, idealna ideja za uređenje vašeg enterijera jeste klasičan stil. U ovom stilu zastupljen je najčešće persijski tepih, ovalan nameštaj, drvenih konstrukcija, kao i staklene vitrine koje služe za izlaganje keramičkih, staklenih i porcelanskih ukrasa. Oštre ivice na nameštaju nisu prisutne. Zidovi su neutralnih, pastelnih boja, najčešće sa gipsanim ukrasima u vidu lajsni. Zidne lampe, ogledala, veliki ramovi i sat nezaobilazni su motivi klasičnog stila. Tapete se najčešće stavljaju samo na jedan zid i uglavnom imaju neupadljive šare.

Šabi šik stil, poznat kao i „pohabani stil“, vezuje se za praktičnost, kompaktnost i izbegava se nagomilavanje nepotrebnog nameštaja. Komadi nameštaja su u antičkim stilu. Lusteri, svećnjaci, ramovi za slike odišu vintidž dobom, a komode i police se uglavnom ukrašavaju dekupaž tehnikom. Zastupljene su pastelne i mlečne boje. Čisto bela boja nije najbolji izbor, jer ona ne odaje izgled istrošenosti. Ovaj stil pokušava da da na značaju starim predmetima, koji predstavljaju porodično nasleđe, i sopstveno umeće uklapanja tog nameštaja u prostor. Mnogi predmeti „ožive“ samo kada im promenite mesto u sobi, farbanjem ili dodavanjem novih ukrasa. Sobno cveće je neophodno za upotpunjavanje šabi šik izgleda.

Boho stil je idealan za one sa umetničkim pogledom na svet i nekonvencionalnim načinom življenja. Ovaj stil odlikuju žive boje, vintidž nameštaj i odsustvo pravila u uređenju. Vaša sloboda uma vam dopušta da samostalno, spontano osmisite koncept enterijera bez ulaganja previše truda. Ovaj stil predstavlja govor vašeg karaktera i prirode. Zastupljene su jarke boje, poput crvene, narandžaste i žute. Neuredno postavljeni šareni jastuci i čebad duž čitave garniture, tepisi sa resama, polica prepuna knjiga, lično pravljenih ukrasa i suvenira sa vaših putovanja predstavljaju osnovnu dekoraciju. I u ovom stilu dolazi do mešanja različitih tekstura i materijala.


Postoji mnoštvo stilova uređenja enterijera iz različitih doba i kultura. Ukoliko ni jedan ne smatrate dovoljno prikladnim za vaš dom, ili se bojite da je to preveliki preokret u odnosu na postojeće uređenje, uvek se možete odlučiti za kombinovanje stilova. Stilovi koji su međusobno slični dopunjuju priču vašeg doma. Oni koji predstavljaju opštni kontrast začiniće izgled vašeg kutka jedinstvenošću i odvažnošću.




Srodni tekstovi:


Tende – najbolja zaštita za spoljašnje prostore

Tende se koriste na najrazličitijim mestima i svuda obezbeđuju odličnu zaštitu. Moderne ...

Detaljnije

Gps za auto – šta predstavlja i zašto je značajan za sigurnost vozača i vlasnika

Upravljanje vozilom često je vrlo napeto, stresno i neizvesno, posebno kada se putuje u nepoznate kr...

Detaljnije

Kako izgleda idealna kućna teretana?

Imati sopstvenu kućnu teretanu može biti ultimativni način za održavanje doslednosti u vežbanju. Bil...

Detaljnije

Staklene tuš kabine po meri

Kupatilo je deo kuće koji koriste svi ukućani. To je jedan od razloga zašto je neophodno da o...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS