Razlozi posete ginekološkoj ordinaciji


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Ginekološke ordinacije danas idu „ruku pod ruku“ sa reproduktivnim zdravljem lepše polovine populacije. Bez obzira na godine žene, redovan pregled je neminovan kako bi se prevenirale razne vrebajuće polno prenosive bolesti, ali i druge tegobe sa kojima se žene današnjice sve češće, na žalost suočavaju. Iako je većini dama pregled na „prvu loptu“ neprijatan, danas postoji veliki broj ginekoloških ordinacija koje nude odličan individulani pristup i lečenje po potrebi.

Polno prenosive bolesti

Za posetu ginekološke ordinacije ne treba čekati da se javi neki poseban razlog, već ovu postu treba uvrstiti u jednu od važnijih poseta u kalendaru tokom godine. Međutim, ono što većina dama sačeka jeste da se pojavi problem kako bi se one javile svom lekaru. Pa tako, jedan od čestih problema na koji se žene najčešće žale jesu pono prenosive bolesti. 

Jedna od takvih jeste i genitalni herpes. Simptomi herpesa jesu pojava peckanja, žarenja kao i pojava sitnih plikova na sluzokoži vagine. Prenosi se seksulanim putem, a može se ispoljavati više puta tokom godine, posebno kada je imunitet u padu. Kako ostaje u organizu, kod ispoljavanja, mogu se lečiti samo simptomi, pa je zato veoma neugodna i uporna.

Ciste na jajnicima

Pored polno prenosivih bolesti, razlog za posetu ginekološke ordinacije jesu i bolesti reproduktivnih organa kao što su upala ili ciste na jajnicima. Stoga ukoliko imate simptome kao što su jak i neugodan bol u jednom ili oba jajnika, mučninu i povraćanje, nerednovne cikluse ili bol pri seksulanom odnosu, potrebno je uraditi ultrazvuk male karlice kako bi se uvideo razlog pojave siptoma. 

Ukoliko postoje ciste na jajnicima one se mogu lečiti na više načina. Obično ginekolozi prepisuju lekove kao što su kontraceptivne pilule, a ukoliko se to zahteva onda i hiruški zahvat.

Endometrioza

Endometrioza predstavlja poremećaj koji podrazumeva rast epitelnih ćelija iz materice van nje. Prepoznaje se po jakom bolu, neplodnosti i bolu koji se javlja tokom odnosa. Na bilo koji od navedenih simptoma potrebno je javiti se lekaru u ginekološkoj ordinaciji. Nakon pregleda, lekar će utvrditi postojanje bolesti a zatim i preuzeti mere lečenja. Najčešće se endometrioza leči hormonskom terapijom kao i lekovima protiv bolova. Ipak, ukoliko je bolest napredovala, lekari predlažu hiruško lečenje i laparoskopiju.

Karcinom grlića materice

Još jedan od neprijatnih bolesti koje sve ešće pogađa žene jeste upravo kancer grlića materice. Najčešće se javlja kod žena starijih od 35 godina, sa mogućim izuzecima. Obično se prepozna na rutinskom pregledu, stoga je poseta ginekološke ordinacije jednom godišnje obavezna. Rani oblici bolesti ne daju simptome, a  najčešći prvi simptom je obilno krvarenje koje je teško razlikovati od menstruacije. Ukoliko se krvarenje desi između ciklusa, nakon koitusa ili menopauze, obavezno se javiti lekaru.

Trudnoća

Trudnoća je naravno još jedan od razloga za posetu vašem ginekologu. Za većinu, ovaj razlog je pozitivan, pa se žene svakom narednom susretu sa lekarom raduju. Kako danas postoje razni testovi i uznapredovala tehnologija, trudnice mogu ranije otkriti pol bebe ili druge zdravstvene probleme, koje se mogu na vreme odstraniti u dobroj ginekološkoj ordinaciji.

O zdravlju ženskog reproduktivnog trakta vodi računa svaka vlasnica na svoj način, a kako bi njeno telo funkcionisalo bez problema, potrebno je da mu se posveti i odvoji 15 minuta tokom godine za jednu posetu ginekologu, koja će možda značiti ceo njen život.




Srodni tekstovi:


Slatka degustacija na svečanom činu venčanja

             Ukoliko imate planer venčanja, smernice za organizac...

Detaljnije

Za kakve zdravstvene tegobe se treba obratiti neurologu

Treba se obratiti neurologu za različite zdravstvene tegobe koje se odnose na nervni sistem, mozak, ...

Detaljnije

Šta je sve potrebno za otvranje strane firme u Srbiji?

U poslednje vreme, mnogo je stranih kompanija koje žele da investiraju u srpsko tržište i otv...

Detaljnije

Nekoliko korisnih saveta o uređenju enterijera

Slažemo se teško je ići u korak sa trendovima kada je uređenje enterijera u pitanju. Trendovi...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS