Informacije koje treba da znate ukoliko planirate da studirate u Italiji


Obrazovanje

Odvažiti se i otići iz zemlje kako biste studirali na nekom inostranom fakultetu zaista jeste hrabar korak. Malo ko se nakon ove odluke pokajao. Sve što vam donosi život i sve što vam donese iskustvo boravka u stranoj zemlji, značajno vam je za nastavak života, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu. 

Sve i da ne bude onako kako ste očekivali naučićete šta ne treba da radite, shvatićete šta volite, a šta ne volite, shvatićete gde ste na životnoj lestvici i šta želite. Ukoliko se odlučite da studirate u Italiji mnogi vaši vidici će se sigurno otvoriti. Italija je zemlja izobilja i neverovatnih lepota i mogućnosti, i samim tim zemlja u kojoj možete u isto vreme da uživate i da naučite mnogo toga. Ukoliko vam je tek sada na pamet pala ideja da studirate u Italiji ili razmišljate o tome već neko vreme, onda treba da znate sledeće stvari:

Upis na fakultete u Italiji

Državni fakulteti

Kada govorimo o državnim fakultetima u Italiji, onda treba da znate da se upis vrši u aprilu i maju. Dakle, to je važno da znate da biste sve lepo isplanirali i da biste na vreme spremili dokumentaciju, koja vam je potrebna. Ništa nije komplikovano, ali ipak potrebno je planirati i malo je moguće da sve možete da spremite za mesec dana ukoliko nikada do sada niste ni pomišljali da idete negde u inostranstvo da studirate.

Pre svega na samom početku neophodna su vam osnovna dokumenta, a kada to kažemo mislimo na diplomu o završenoj srednjoj školi, zatim par formulara, koje možete naći na sajtu italijanske ambasade u Beogradu i fotografije. Treba da imate u vidu da sva ova dokumenta, dakle diploma i formulari moraju da budu prevedena na italijanski. Prevod ne može da uradi bilo ko, već sudski tumač koji je za to ovlašćen i to na propisan način. Zahtev koji se odnosi na određeni fakultet, zajedno sa dokumentacijom treba predati nekom od centara koji su zaduženi pružanje i davanje informacija u vezi sa studiranjem u Italiji. Kada vam stigne odgovor, onda treba da znate da ste u obavezi da polažete i test poznavanja italijanskog jezika, mada će to zavisiti pre svega od toga na kom jeziku slušate nastavu. Biće vam, na kraju, potrebna i viza za studiranje.

Privatni univerziteti

Kada su u pitanju privani univerziteti, treba da znate da će vam sigurno biti potreban CV, zatim motivaciono pismo, kao i potvrda o znanju engleskog jezika. Ne traže svi univerziteti isti sertifikat o poznavanju engleskog jezika, ali je važno da znate da je gotovo uvek neophodan neki dokaz o poznavanju jezika na kome se odvija nastava. Ukoliko se upisujete na univerzitete, odnosno fakultet gde ćete na engleskom polagati ispite, onda vam neće biti potrebno poznavanje italijanskog jezika.

Imajte u vidu da je prosek veoma važan, ali se u obzir uzimaju motivaciono pismo, cv, a na nekim univerzitetima trebaće vam i preporuka profesora.

Stipendije za studiranje u Italiji

Dobra vest je da postoje i stipendije i da ih u poslednje vreme ima sve više. Postoje stipendije za one studente koji dolaze iz zemalja koje nisu deo Evropske unije i takva stipendija najviše može da iznosi oko 3000 evra. Ukoliko studenti dobiju platinum ili gold stipendiju, to znači da će im u okviru stipendije biti uračunat i smeštaj, što je velika prednost.

Koliko košta studiranje u Italiji?

Ovo je vrlo važna informacija. Cene studiranja kao i u našoj zemlji tako i u Italiji variraju od fakulteta do fakulteta, ali obično se kreću u rasponu od 1000 do 3000 evra. Dobra stvar je da znate da naši studenti imaju mogućnost umanjenja školarine, samo na vreme treba da podnesete taj zahtev ukoliko to zaželite.

U svakom slučaju, sve informacije možete dobiti ukoliko posetite sajt ili se obratite direktno fakultetu koji planirate da upišete ili nekoj od specijalizovanih agencija koje sarađuju sa fakultetom.





Srodni tekstovi:


Vreme je za razmišljanje o nabavci uglja

Prodaja uglja ne zvuči kao tema kojom se treba baviti u ovim veoma toplim danima kada se pažnja posv...

Detaljnije

Kontejner kućica isplativa, ekološki prihvatljiva i izdržljiva od modularnih kontejnera

Kontejner kućica je postala sve popularnija kao alternativa tradicionalnim kućama, nudeći pristupa...

Detaljnije

Uredite svoje dvorište kao pravi profesionalac

Da biste u potpunosti uživali u lepotama svoga doma, podjednako je važno da unutrašnjost i sp...

Detaljnije

Saveti za održavanje kondicije kod kuće

Biti u kondiciji važan je deo zdravlja organizma. Nekada se održava uz vežbanje u teretani, tu su i ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS