Informacije koje treba da znate ukoliko planirate da studirate u Italiji


Obrazovanje

Odvažiti se i otići iz zemlje kako biste studirali na nekom inostranom fakultetu zaista jeste hrabar korak. Malo ko se nakon ove odluke pokajao. Sve što vam donosi život i sve što vam donese iskustvo boravka u stranoj zemlji, značajno vam je za nastavak života, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu. 

Sve i da ne bude onako kako ste očekivali naučićete šta ne treba da radite, shvatićete šta volite, a šta ne volite, shvatićete gde ste na životnoj lestvici i šta želite. Ukoliko se odlučite da studirate u Italiji mnogi vaši vidici će se sigurno otvoriti. Italija je zemlja izobilja i neverovatnih lepota i mogućnosti, i samim tim zemlja u kojoj možete u isto vreme da uživate i da naučite mnogo toga. Ukoliko vam je tek sada na pamet pala ideja da studirate u Italiji ili razmišljate o tome već neko vreme, onda treba da znate sledeće stvari:

Upis na fakultete u Italiji

Državni fakulteti

Kada govorimo o državnim fakultetima u Italiji, onda treba da znate da se upis vrši u aprilu i maju. Dakle, to je važno da znate da biste sve lepo isplanirali i da biste na vreme spremili dokumentaciju, koja vam je potrebna. Ništa nije komplikovano, ali ipak potrebno je planirati i malo je moguće da sve možete da spremite za mesec dana ukoliko nikada do sada niste ni pomišljali da idete negde u inostranstvo da studirate.

Pre svega na samom početku neophodna su vam osnovna dokumenta, a kada to kažemo mislimo na diplomu o završenoj srednjoj školi, zatim par formulara, koje možete naći na sajtu italijanske ambasade u Beogradu i fotografije. Treba da imate u vidu da sva ova dokumenta, dakle diploma i formulari moraju da budu prevedena na italijanski. Prevod ne može da uradi bilo ko, već sudski tumač koji je za to ovlašćen i to na propisan način. Zahtev koji se odnosi na određeni fakultet, zajedno sa dokumentacijom treba predati nekom od centara koji su zaduženi pružanje i davanje informacija u vezi sa studiranjem u Italiji. Kada vam stigne odgovor, onda treba da znate da ste u obavezi da polažete i test poznavanja italijanskog jezika, mada će to zavisiti pre svega od toga na kom jeziku slušate nastavu. Biće vam, na kraju, potrebna i viza za studiranje.

Privatni univerziteti

Kada su u pitanju privani univerziteti, treba da znate da će vam sigurno biti potreban CV, zatim motivaciono pismo, kao i potvrda o znanju engleskog jezika. Ne traže svi univerziteti isti sertifikat o poznavanju engleskog jezika, ali je važno da znate da je gotovo uvek neophodan neki dokaz o poznavanju jezika na kome se odvija nastava. Ukoliko se upisujete na univerzitete, odnosno fakultet gde ćete na engleskom polagati ispite, onda vam neće biti potrebno poznavanje italijanskog jezika.

Imajte u vidu da je prosek veoma važan, ali se u obzir uzimaju motivaciono pismo, cv, a na nekim univerzitetima trebaće vam i preporuka profesora.

Stipendije za studiranje u Italiji

Dobra vest je da postoje i stipendije i da ih u poslednje vreme ima sve više. Postoje stipendije za one studente koji dolaze iz zemalja koje nisu deo Evropske unije i takva stipendija najviše može da iznosi oko 3000 evra. Ukoliko studenti dobiju platinum ili gold stipendiju, to znači da će im u okviru stipendije biti uračunat i smeštaj, što je velika prednost.

Koliko košta studiranje u Italiji?

Ovo je vrlo važna informacija. Cene studiranja kao i u našoj zemlji tako i u Italiji variraju od fakulteta do fakulteta, ali obično se kreću u rasponu od 1000 do 3000 evra. Dobra stvar je da znate da naši studenti imaju mogućnost umanjenja školarine, samo na vreme treba da podnesete taj zahtev ukoliko to zaželite.

U svakom slučaju, sve informacije možete dobiti ukoliko posetite sajt ili se obratite direktno fakultetu koji planirate da upišete ili nekoj od specijalizovanih agencija koje sarađuju sa fakultetom.

Srodni tekstovi:


Prirodni preparati za pomoć u lečenju reumatoidnog artitisa

Progresivno oboljenje zglobova, na žalost još uvek bez odgovarajućeg leka koji garantuje izle...

Detaljnije

Izaberite pravo pakovanje za vaše potrebe

Sigurna isporuka se može osigurati samo odabirom odgovarajućeg rešenja za pakovanje. O&scaro...

Detaljnije

Borba protiv akni i problema sa kožom

Akne i problemi sa kožom nisu samo estetske prirode, oni takođe mogu imati dubok uticaj na samopouzd...

Detaljnije

Da li vam je posao stresan?

Može li coaching biti neiskorišteni resurs za poslodavce za poboljšanje psiholo&scaron...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS