Šta je sve potrebno za otvranje strane firme u Srbiji?


Biznis Biznis


U poslednje vreme, mnogo je stranih kompanija koje žele da investiraju u srpsko tržište i otvoriti predstavništvo svoje kompanije upravo ovde. Međutim, da bi do toga došlo, potrebno je proći niz procedura kako bi strana firma mogla funkcionisati jednako kao srpska. Vođenje poslova, radni ugovori, transakcije, žigovi i tako dalje ne mogu biti omogućeni stranom tržištu bez određenih aktivnosti, a pre svega upisa u registar. Akreditacija jedne firme nije lak proces i zahteva specifičnu pripremu dokumentacije.


Akreditovanje firme i registracija

Razne overene kopije, dokumenti i prevodi – moraju biti dostavljeni nadležnim organima kako bi se pokrenuo proces registrovanja strane firme u Srbiji ili otvaranja filijale kompanije. Otvaranje ogranka strane kompanije može biti proces koji iziskuje određena novčana ulaganja. Sva pripremljena dokumentacija od matične firme u procesu legalizacije najčešće prolazi kroz ruke ministarstva za ekonomiju i trgovinu. Ukoliko su svi dokumenti u redu i bivaju prihvaćeni od strane stručnih lica, potrebno je platiti državne poreze, carinu. Tada, strana kompanija može dobiti svoj registarski broj, zvalično ime, a lokacija, broj zaposlenih, oblast delatnosti i druge pojedinosti moraju biti striktno naglašeni. 


Dokumentacija i prijava

Radi otvaranja strane firme u Srbiji potrebno je da kompanija dobije dozvolu. Sa napretkom i inovacijom tehnologije moguće je izvršiti elektronsku prijavu putem sajta Registra gde je neophodno da osnivač kompanije poseduje čitač i aplikacije za elektronski potpis, ali i bankovni račun i online povezanost sa platnim karticama. Takođe, potrebno je pripremiti određenu dokumentaciju za privredni Registar, počev od prijave, overene kopije lične karte, dokaza o raznim plaćenim taksama i tako dalje. Razne agencije za knjigovodstvo mogu pomoći u toj proceduri. Dalje, neophodno je otvoriti poslovni račun prilikom čega se dostavljaju banci razni obrasci, dokazi, Osnivački akt i slično koji su prethodno prošli kroz ruke javnih beležnika. No, da bi jedna strana kompanija u Srbiji bila u evidenciji potrebno je da u ogranku Poreske uprave podnese prijavu. Sve to ne bi bilo moguće bez rada i angažovanja specifičnih agencija, a posebno prevodilačke agencije.


Prevodilačke agencije i otvaranje firme

Prilikom otvaranja strane firme na srpskom tržištu mora se pribeći uslugama prevodilačke agencije. One sa svojim kvalifikovanim kadrom uspešno prevode sve dokumente na veliki broj stranih jezika. Pravna dokumentacija, notarsko overeni tekstovi, razna tumačenja, potvrde, izvodi iz knjiga, kopije i tako dalje bez upotrebe prevodilačke agencije ne bi bili punovažni  tokom otvaranja firme ili filijale. Radi legalizacije firme veoma je bitno da određeni podaci budu u potpunosti verodostojni i tačno prevedeni. Klijent prevodilačke agencije može biti siguran u to da svoj novac ne ulaže uzalud i da će dobiti kvalitet i originalnost. 


Knjigovodstvo i agencije 

Povremeno osnivači stranih kompanija pribegavaju saradništvu sa agencijama koje se bave knjigovodstvom kako bi dobili pouzdan nivo usluge i čitav proces na putu ka poslovanju prošao bez problema. Takve agencije mogu uspešno pružiti razne savete po pitanju pokretanja bilo kakve firme u Srbiji. Pored dobrog radnog angažovanja, agencije za knjigovodstvo daju punu podršku i pratnju u procesu osnivanja. 

Za osnivače stranih kompanija u Srbiji ponuđen je veliki broj mogućnosti i olakšica za legalno pokretanje i uspešno poslovanje. 


Srodni tekstovi:


Zašto je isplativije obavljati održavanje u autoservisu, a ne u garaži?

Svaki vozač verujemo da zna da je automobil  tehnički složen uređaj koji zahteva redovno održav...

Detaljnije

Najčešće seksualno prenosive bolesti

Muškarci i žene su podjedanko odetljivi na viruse i bakterije koje se prenose polnim putem. N...

Detaljnije

Terapija hipertenzije

Hipertenzija predstavlja povećanje krvnog pritiska iznad normalnih vrednosti. To je stanje ukoliko s...

Detaljnije

Osteoporoza - bolje sprečiti nego lečiti

Želite da znate kako da sprečite osteoporozu? Sećate se reklama za mleko kada bi naše omilje...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS