Pet stvari koje treba da znate ako je vaš izbor za letovanje Turska


Putovanje Zanimljivosti



Planiranje letovanja je veliki zadatak, ali onaj koji nam ne pada teško jer iza spremanja sledi odmor i uživanje. Kada se odlučite i za destinaciju, pogotovo ako idete na dalja putovanja potrebno je da imate neke informacije ako želite da vaše pakovanje bude perfektno. Odlična i raznovrsna hrana, gostoprimljiv narod i spoj tradicije i modernizmna stvari su koje će vas zaseniti ako je vaš izbor ovogodišnje destinacije za letovanje Turska

Istorijski i geografski podaci

Prva pomisao za nekoga sa naših prostora ko ide u Tursku na letovanje može biti da će se naći na teritoriji drugog kontinenta s obzirom da samo oko 3% teritorije pripada jugoistočnoj Evropi. Ova država koja se prostire oko četiri mora odličan je primer zemlje koja je uspela da sačuva tradiciju i kulturu dok krupnim koracima ide ka savremnoj budućnosti. Toliko je bogata istorijskim događajima, pričama, kulturom i prirodnim bogatstvima da bi bila velika šteta da se tamo nađete, a da one najvažnije stvari ne znate. Zemlja koja spaja istok i zapad, odnosno dva kontinenta za mnoge predstavlja kolevku civilizacije i mesto gde se prepliću staro i novo. Ima oko 73 miliona stanovnika. Zbog svega toga zasluženo se nalazi u top dvadeset svetskih turističkih destinaciju u poslednje vreme. 

Svetka kuhinja i bogatsvo čula ukusa i mirisa

Druga stvar po kojoj je spoj Turske i letovanja idealna kombinacija za leto 2022. godine je to što je njihova bogata kuhinja raj za sva čula. Nije slučajno ni to što se njihova kuhinja svrstava u top pet najboljih na svetu. Potrudite se da probate njihove najpoznatije specijalitete – od kebaba i donera, do dolme ali i slatkiša poput baklave, tufahije, kadaifa, alve i naravno ratluka. Međutim ono što ćete najčešće tamo sresti jeste njihov čaj koji piju i do nekoliko puta dnevno, a sigurno će se naći i kao piće dobrodošlice za vas kao turiste. Dakle, bez čaja i ratluka se ne vraćajte kući.

Kupovina na veliko i malo

Kao i svuda gde odete tražićete idealno mesto za kupovu neke sitnice za sebe, ali i nešto što će biti autentičan detalj koji će čuvati uspomenu na letovanje u Turskoj. Međutim ono što je karakteristično za njih kada govorimo o šopingu je cenkanje. O tome ćete slušati od svakog ko je već imao prilike da bude turista u ovoj zemlji ali i od turističkih vodiča. Neki od njih vole da kažu da ovde cenkanje  nije poželjno, već da je obavezno. Ako govorimo o suvenirima na većini njih naći ćete nazar (,,evil eye stone“) pošto predstavlja njihov zaštitni znak, a njegovo značenje odnosi se na verovanje da štiti od uroka. Viđaćete ga svuda oko sebe od hotela, kafića, bašti i na svim ostalim sitniji detaljima i suvenirima. 

Način plaćanja 

U zavisnosti od toga kada vršite razervaciju uticaće na cenu aranžmana. First i last minut ponude će biti najpovoljnije. Kao i kod većine putovanja imate više opcija za plaćanje – gotovinsko, kreditnim karticama na mesečne rate, čekovima, putem administrativne zabrane itd. Ali ono što većina agencija praktikuje jeste da se celokupan iznos aranžmana uplati pre putovanja. 

Turska letovanje i uslovi putovanja

Najpoznatija i ujedno najpopularnija mesta za letovanje u Turskoj su Kušadasi, Antalija i danas sve češći Sarimsakli. Većina turističkih agencija nudi ove destinacije, ali se dobro informišite o uslovima putovanja za svaku. S obzirom da govorimo o udaljenijoj destinaciji postoje aranžmani sa različitim prevozom, ponudom u hotelu i fakultativnim izletima. Inače su im plaže uređene i čiste, a usluga im je besprekorna. 





Srodni tekstovi:


Dekorativni detalji koji svakom domu daju poseban šmek

Ako se na kratko pozabavimo uređenjem enterijera, reći ćemo vam da pažljivo odabrani detalji svaki d...

Detaljnije

Pažljivo pristupajte suplementima: Stručnjaci nude smernice o tome da li ih treba koristiti pre ili posle treninga

Kako odabrati odgovarajuće i zdrave suplemente koji će efikasno poboljšati rezultate rekreati...

Detaljnije

Lekovita biljka koja preferira sušu

Majčina dušica je samonikla biljka, ali se može i namenski gajiti. Drugi nazivi za ovu veoma ...

Detaljnije

ŠTA NAS NAJVIŠE ZANIMA? Najvažnije vesti dana – od vremenske prognoze do autoportreta Van Goga

U moru informacija koje nas okružuju nekada je možda i teško napraviti selekciju i odlučiti s...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS