Pogledajte kako Vam rasveta može pomoći da ulepšate svoj dom


Dom Dom


U današnje vreme kada smo svakodnevno bombardovani slikama savršenih domova i idejama za uređenje istih, nismo ni svesni da, uz samo malo ulaganja, i naš dom može izgledati podjednako atraktivno. Tajna svih tih savršenih domova je zapravo rasveta.


Stručnjaci prodaje nameštaja su davno utvrdili da dobro odabrana i pozicionirana rasveta u prodajnom salonu može stvoriti određenu atmosferu i privući kupce da odaberu izloženi proizvod. To dovoljno pokazuje moć dobrog osvetljenja u prostoru. Zbog toga, pri uređenju stana ili kuće, treba posebno obratiti pažnju na odabir odgovarajućeg osvetljenja za svaku prostoriju.


Kako se bira osvetljenje za prostorije?


Treba imati na umu da osvetljenje ne može biti isto za svaku prostoriju. Razlikuje se izbor lampi i lustera za dnevnu sobu, kuhinju, kupatila ili radni prostor. Preporučuje se da se za dnevne i spavaće sobe odabere više izvora svetlosti, dok je za kupatila i hodnike neophodno da se odabere pre svega funkcionalni izvor osvetljenja. 


Kada se bira rasveta za prostorije obavezno treba uzeti u obzir njenu kvadraturu. Upravo će veličina prostorije da odredi neophodnu jačinu sijalica. Pored toga, treba voditi računa i o izvorima prirodnog svetla u prostoriji. 


Rasveta za dnevnu sobu


Dnevna soba treba da bude topla i da se u njoj oseća mir i dobrodošlica. Zbog toga je rasveta za ovu glavnu prostoriju u kući veoma bitna. 


Prvo, za dnevnu sobu se uvek biraju najlepši lusteri, a u poslednje vreme i modeli lustera kocke koji, pored toga što služe za osvetljenje prostora, imaju i dekorativnu funkciju. Međutim, za dnevnu sobu uvek treba da se odabere i dodatna rasveta. To potrazumeva kupovinu zidnih, stonih i podnih lampi, kao i dodatno osvetljenje komada nameštaja uz pomoć LED traka. 


Lampe će omogućiti mekše osvetljenje, pogodno za gledanje filmova ili čitanje knjiga, dok će LED trake doprineti atraktivnijem izgledu TV polica ili drugih komada nameštaja. 


Osvetljenje spavaćih soba


Za spavaće sobe treba da se bira centralna i pomoćna rasveta. To znači da je potrebno da se na centralno mesto na plafonu postavi luster odgovarajuće veličine, a da na noćnim ormarićima budu stone lampe. Postoji opcija da se i u spavaćim sobama postave dekorativne LED trake, ali mnogi preskaču ovaj korak u dekorisanju spavaće sobe jer tvrde da im ovakav način osvetljenja odvlači pažnju u periodu kada bi trebalo da se umire pred spavanje


Rasveta za kuhinje i trpezarije


Kuhinje i trpezarije su prostorije u kući koje bi trebalo da budu dobro osvetljene. Iznad trpezarijskog stola treba postaviti dobar luster ili visilica koja će usmeravati svetlo ravnomerno. 


Za kuhinje je neophodno odabrati nekoliko vrsta rasvete. Prvo, potrebno je imati centralni luster sa jakim sijalicama, a zatim i dodatno osvetljenje kod svih radnih površina. Dodatna rasveta za kuhinje su najčešće led trake ili lampe ugrađene u viseće kuhinjske elemente. Ona služi da dodatno osvetli radnu ploču što je neophodno ukoliko ne postoji kuhinjsko ostrvo ili centralni sto na kom se priprema hrana. 


U kupatilima i hodnicima budite praktični


Rasveta za kupatila i hodnike treba da bude praktična i štedljiva. Preporučuje se da se za ovo koriste LED plafonjere ili zidne lampe jer ćete na taj način uštedeti potrošnju struje, pogotovo ako Vam u hodnicima svetla ostaju upaljena celu noć. 


Srodni tekstovi:


Kako izabrati radnu ploču za kuhinju?

Kuhinja je srce doma. To je najtoplija prostorija iz koje se šire mirisi koji ne samo &scaron...

Detaljnije

Heliko bakterija - simptomi, lečenje i prevencija

Heliko bakterija može da prouzrokuje mnoge opasne bolesti. Postoje istraživanja koja pokazuju da hel...

Detaljnije

Zašto je polaganje prve pomoći bitno za svakog pojedinca?

Kada se dogodi nesreća ili nastane povreda, pravilna primena prve pomoći može biti presudna u spasav...

Detaljnije

Kako izgleda idealna kućna teretana?

Imati sopstvenu kućnu teretanu može biti ultimativni način za održavanje doslednosti u vežbanju. Bil...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS