Šta treba da posetite u Novom Sadu?


Putovanje Zanimljivosti


Novi Sad, prestonica vojvođanske pokrajine, još od 18. veka važi za jedan od najvažnijih kulturnih centara države. Srpska Atina je primer očuvanja tradicije i kulture, a u poslednjoj deceniji se naročito radilo na razvoju umetnosti i arhitekture. U nastavku teksta će biti reči o turističkom potencijalu ovog grada, te ćemo navesti i najpopularnije znamenitosti koje treba da posetite u Novom Sadu. 

Zašto je Novi Sad idealan za život?

Novi Sad se nalazi u samom srcu Vojvodine, odnosno na granici između Bačke i Srema. Proteže se na obe strane Dunava, a dobar geografski položaj ga čini posećenom turističkom destinacijom, kao i pristupačnom lokacijom za život. Visoke zgrade se preklapaju sa kućama na ravnicama, pa je grad karakterističan po neuobičajenom spoju modernog i tradicionalnog. Takođe vredi pohvaliti i stanovnike koji su  druželjubivi i prijatni, što čini boravak i život u samom gradu naročito privlačnim. Stoga ukoliko vas zanima prodaja stanova u Novom Sadu – predlažemo da se bacite u potragu i na vreme obezbedite vaš novi dom.

Srpska Atina – prestonica kulture i tradicije

Novi Sad je univerzitetski grad sa svetskim renomeom, čemu u prilog ide činjenica da je mesto ponelo laskavu titulu Evropske prestonice kulture u 2022. godini. Interesantno je naglasiti da su rezultati ankete pokazali da veliki procenat stanovništva zapravo nimalo nije iznenađen osvajanjem ove nagrede.  Njihov grad je nadaleko poznat po raznim internacionalnih manifestacija, kao i po brojnim kulturnim institucijama. Šetnjom kroz ulice ovog tradicionalnog grada, naići ćete na pregršt ateljea, muzeja, biblioteka i pozorišta. U slučaju da se u gradu zadržite duže od jednog dana, preporučujemo da slobodno vreme iskoristite za obilazak sledećih kulturnih institucija:

  • Srpsko narodno pozorište – prvo veliko pozorište na području Balkanskog poluostrva. Nemojte da propustite uživanje u poznatnim komadima u izvedbi naših poznatih glumaca.

  • Matica srpska – najstarija kulturna institucija naše države i ujedno najstarija matica na svetu. Zvuči kao must see, zar ne?

Prva stanica – Trg slobode 

Gradski Trg slobode Novog Sada jedna je od najlepših lokacija u ovom gradu. Kao prva stanica i centralna figura trga ističe se rimokatolička Crkva imena Marijinog, izgrađena davne 1894. godine. Ovo je ujedno najveća religiozna građevina u gradu, poznata među lokalnim stanovništvom i kao katedrala. U srcu grada se takođe nalazi još nekoliko kulturno-istorijskih lokaliteta. Sinagoga i Saborna crkva Svetog Đorđa svakako su među njima.

Centar Novog Sada takođe pruža priliku za uživanje u brojnim ugostiteljskim objektima. Najpoznatiji restorani su Gimmi, Panceta i Lanterna, a pored njih ukusnu hranu možete kupiti i kod uličnih prodavaca.

Najstarije šetalište grada – poznata Dunavska 

Sledeća lokacija koju definitivno treba da obiđete u Novom Sadu je ujedno i najposećenije mesto nakon centra grada – Dunavska ulica. Ovo je jedna od prvih urađenih ulica, pa zbog toga zauzima posebno mesto u srcima Novosađana. Šetalište je bogato raznolikim sadržajima, tako da se turisti često fotografišu i zadržavaju i do nekoliko sati.  Kao beg od ulične vreve, preporučujemo šetnju do prelepe dunavske obale, sa kojom je šetalište povezano odličnom rutom. Tu ćete moći da uživate u umirujućim zvukovima prirode, a nakon opuštanja možete da posetite i Dunavski park, Zelenu oazu Novog Sada i Muzej Vojvodine, koji se nalaze u neposrednom okruženju.

Petrovaradinska tvrđava i pijani sat

Tvrđava ima izuzetan istorijski značaj za grad i jedan je od simbola po kom inostrani turisti prepoznaju Novi Sad, ali i Srbiju. Nalazi se na desnoj obali Dunava, a poznata je po tzv. pijanom satu koji je ime dobio po tome što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Za udoban boravak preporučujemo uživanje u laganom ručku u obližnjim restoranima, uz predivan pogled na Dugin most i levu obalu Dunava.

Šta još ne smete da propustite u Novom Sadu?

Pored Petrovaradinske tvrđava, grad obiluje i drugim turističkim atrakcijama, a evo još nekoliko najposećenijih lokaliteta koje treba da obiđete:

  • Atelje 61  – obilaskom ćete saznati više o istoriji nekih od najboljih dela u galeriji. 

  • Beogradska kapija – nekada zatvor u kom je boravio Josip Broz, a danas neverovatna turistička atrakcija.

  • Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju  – mesto savršeno za ljubitelje lirike, ali i lika i dela našeg poznatog pesnika.

Štrand – gradska plaža otvorena za kupanje i sunčanje. Ulaz je jeftin, a pored plivanja moći ćete da uživate i u drugim sportovima na terenima.






Srodni tekstovi:


Zašto je rent a car sve više popularan?

Rent a car usluga postoji od 1916. i do danas se u osnovi nije promenila, ali supromenjene na&scaron...

Detaljnije

Da li pravilno brinete o svom srcu?

Kada ste poslednji put posetili kardiologa i proverili kardio-vaskularni sistem? Vreme je da se posv...

Detaljnije

Staklene tuš kabine po meri

Kupatilo je deo kuće koji koriste svi ukućani. To je jedan od razloga zašto je neophodno da o...

Detaljnije

Radite u zaštitnoj opremi

Kada obavljate teške fizičke poslove, često postoji opasnost od povređivanja. Takođe, ako ste...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS