Kondilomi, par činjenica koje bi trebalo da znate


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Kondilomi se javljaju kao posledica čiji je uzrok HPV ili Humani Papilloma Virus. Neke vrste ovog virusa dovode do pojave genitalnih izraslina (bradavica) koje se javljaju nakon infekcije. Nekada su vidljive već posle tri nedelje od infekcije, a u nekim slučajevima može da prođe i godinu i više dana da bi se primetile.
Kondilomi (genitalne bradavice) se prenose pre svega i u najvećem broju slučajeva seksualnim putem. Mnogo ređe mogu se preneti drugim vrstama direktnog kontakta sa zaraženom kožom ili sluzokožom.

Preventiva

Kao i kod ostalih polno prenosivih bolesti preventiva je korišćenje zaštite pri seksualnom odnosu kao i izbegavanje rizičnih seksualnih kontakta. Ipak, korišćenjem prezervativa rizik se smanjuje, ali i dalje postoji.
Da li će se osoba seksualnim kontaktom zaraziti ovim HPV virusom zavisi od imuniteta organizma. Kad je organizam oslabljenog imuniteta teže će se izboriti sa svakim, pa i sa ovim virusom. Zdrav organizam najbolja je prevencija, ali veoma važno je redovno ići na ginekološke preglede i na vreme otkriti eventualnu bolest.

Kondilomi kod žena

Žene češće osete i primete kondilome nego muškarci koji mogu biti samo prenosioci bez simptoma. Papa test koji se radi prilikom ginekološkog pregleda može da potvrdi da je žena zaražena HPV virusom i kada simptomi ne postoje što je najčešće u početnoj fazi.
Genitalne bradavice mogu se pojaviti i da ne budu vidljive golim okom a da izazovu tegobe kao što su svrab, sekret, krvarenje (prilikom odnosa). Vidljive bradavice pojavljuju se kao manji izraštaji na grliću materice, u predelu vagine (na velikim i malim usnama) ili u predelu oko analnog otvora.

Kondilomi kod muškaraca

Na osnovu statističkih podataka o obolevanju od ovog virusa ustanovljeno je da su muškarci često samo prenosioci kod kojih se ne razviju simptomi. Smatra se da je jedan od razloga jači imunitet pa se kondlilomi ne pojave ili se pojave čak i do tri godine posle infekcije.
Kada se pojave vidljive bradavice izgledaju slično kao i kod žena, a lakše se uočavaju, vidljiviji su i nalaze se na penisu, u urogenitalnoj regiji. Promene su bele ili ružičaste boje i izazivaju neprijatnost, svrab, peckanje, bol pri mokrenju.

Lečenje

Čak 30 vrsta HPV virusa izaziva kondlilome, prenose se veoma lako i zato spadaju u najčešće polne bolesti. Lečenje kondiloma razlikuje se od slučaja do slučaja i može podrazumevati više etapa. Jedno od rešenja jeste uklanjanje kondiloma hirurškim, pomoću radiotalasa ili laserski. Treba imati u vidu da su izrasline samo posledica virusa koji i posle uklanjanja može ostati u organizmu. Zato lečenje podrazumeva i jačanje imunog sistema koji će moći da se izbori sa virusom.
Otkrivanje i lečenje kondiloma važno je jer neki od HPV podtipova mogu biti i uzrok malignih obolenja, a neki su bezopasni. Ne treba se lečiti na svoju ruku niti čekati da bolest prođe sama od sebe, jer bezopasni i visokorizični tipovi HPV virusa mogu biti udruženi u jednu infekciju.
Obratite se lekaru koji će na osnovu pregleda i analiza utvrditi koji vid lečenja je najbolji. Tok lečenja zavisi od osobe do osobe i u nekim slučajevima može biti dug i dosadan proces.





Srodni tekstovi:


Kako rešiti problem dosadnih virusnih bradavica?

Virusne bradavice predstavljaju jedan od najvećih problema sa kojima se susrećemo tokom celog života...

Detaljnije

Najčešći kvarovi na televizoru zbog kojih je potreban odlazak u TV servis

Kroz istoriju se kao glavno sredstvo inoformisanja koristio upravo televizor i to se nije menjalo. M...

Detaljnije

Prodaja putem kataloga, prednosti i mane

Postoji mnogo različitih načina prodaje proizvoda i realizacije usluga. Neki od njih podrazumevaju d...

Detaljnije

Da li je hipertenzija ozbiljna bolest?

Ako imate povišen krvni pritisak to znači da imate arterijsku hipertenziju. Možda vam se to č...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS