Fridrih Niče- knjige koje ne zastarevaju


Obrazovanje Zanimljivosti


Fridrih Niče je bio nemački filozof i pesnik . Najpoznatiji je po svojim delima o nihilizmu, moralu, "volji za moć", "Ubermensch" ili "nadčoveku" . Ničeovi spisi su imali veliki uticaj na egzistencijalizam, postmodernizam i psihoanalizu. Među nemačkim filozofima se ističe po svojim idejama o moći, individualizmu i ateizmu. Takođe je istakao vrednost umetnosti i kreativnosti u ljudskom iskustvu. 


Ničeova filozofija 


Ničeova filozofija je bila samoostvarenje i samoprevazilaženje. Verovao je u važnost snažnog i nezavisnog pojedinca, koji misli i deluje za sebe. On je tvrdio da je život koji je veran ličnim vrednostima i principima važniji od bilo kakvih spoljnih kriterijuma.  Pitanja o smislu i svrsi života, prirodoj moći i moralu neke su od glavnih tema njegovih dela. Odbacio je mnoga načela i verovanja svog vremena, a njegovi spisi su često dovodili u pitanje i dovodili u pitanje konvencionalnu mudrost. Pisao je o temama kao što su smrtnost, životna borba i kako dati smisao svetu u kome nema smisla ili svrhe. Tokom svog života i pisanja, Istorijski gledano. Niče je bio prvi koji je otvorio vrata postmodernoj filozofiji, promovišući slobodu nezavisnog mišljenja.


Knjige Fridriha Ničea


Jedna od poznatih filozofskih knjiga je knjiga ,,Tako je govorio Zaratustra“, koji se bavi idejom "volje do vrha" ili "nadčoveka". Za Ničea je postalo jasno da je čovečanstvo u propasti i da treba da se transformiše u novu vrstu, ono što on naziva Nadčovekom ili „čovek sa višim bićem“. Niče pokušava da ponudi vodič kroz ovu transformaciju. Knjiga se sastoji od četiri poglavlja: „Bašta“, „Tako je govorio Zaratustra“, „Razgovori i događaji“ i „Tako je govorio Zaratustra: Poslednji događaj“. Knjiga obrađuje teme kao što su volja za moć, moralni izbori, pripovedanje, odnos prema sopstvenom obrazovanju, istina i sloboda, ljubav prema životu i smrti. Uz sve to, knjiga nudi jedinstven pogled na čovečanstvo i njegovu budućnost.

Knjiga ,, Rođenje tragedije iz duha muzike“- je prvi naučni esej Fridriha Ničea, iz 1872. godine. Knjiga se sastoji od devet poglavlja, koja obrađuju teme kao što su tragedija u umetnosti, odnos muzičke forme rituala i tragedije, značaj muzike u tragediji, postojanje tragedije među antičkim Grci, priroda tragičnog i mesto nastanka tragičkog duha. Niče se u knjizi poziva na Arhilohova dela koja se odnose na arhaičnu grčku muziku i njen značaj u oblikovanju tragične forme. Takođe, govori o stilu grčkih tragedija, posebno ističući govor kao glavni element tragične forme. 

S druge strane dobra i zla, Ničeova filozofska knjiga je objavljena 1886. godine. Knjiga pokušava da ponudi alternativni način razmišljanja o ponašanju i moralnim standardima. Ovim radom pokušao je da stvori novu ideologiju koja je u suprotnosti sa tradicionalnim moralnim normama, u vidu teorije o volji za moć i nesvrstanosti. Ovde Niče razmatra mnoge teme, uključujući: da li su univerzalno prihvaćena moralna pravila prirodna ili stvorena, da li postoje takozvano „dobro“ i „loše“ u prirodi i da li se koncept „dobrog“ može razumeti bez učešća religija, mitologija ili moral kodeksa. 

Ovo su samo neke od knjiga Fridriha Ničea, neke od njih se mogu pronaći online neke u knjižarama a tu su i sledeće: Genealogija morala, Antihrist, Čovek I njegovo delo, Izabrane misli, , Besmrtnost čovečanstva, autobiografski esej Ecce homo i dr.


Srodni tekstovi:


Koje vesti Beograđani aktivno prate: opšte teme, vremenska prognoza Beograd i sport

Život u prestonici je veoma dinamičan, ubrzan i često se žuri kako bi se sve planirane aktivnosti us...

Detaljnije

Koje zavese odabrati za opremanje enterijera i eksterijera poslovnih prostora

Da bi vaš posao napredovao i išao uzlaznom putanjom, osim kvaliteta proizvoda i usluga...

Detaljnije

Kvalitet vozila koja se iznajmljuju

U poslednje vreme kako raste potražnja za uslugama rent a car agencija, tako raste i broj agencija k...

Detaljnije

Na koji način vizuelno povecati malo kupatilo?

Nedostatak vremena, znanja, resursa i motiva prati nas kroz razne planove i zadatke. Neretko se de&s...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS