Šta je potrebno kako biste dobili posao vozača kamiona u inostranstvu?


Automobili Biznis Biznis Automobili

posao vozača kamiona u inostranstvu


Iako se često mogu pronaći komentari kako posao vozača kamiona u inostranstvu nije toliko unosan i lak, a lak svakako nije, posmatrajući najpre čestu udaljenost od doma i osamljenost prilikom rada, praksa govori da se sve veći broj mladih, ali i starijih odlučuje za ovu profesiju, odlazi da radi, dok se drugi pripremaju da nađu firmu za koju će raditi. Pre samog rada, svaki kandidat mora da ima ono najvažnije, a to je vozačka dozvola za C kategoriju, pa upravo o tome danas i govorimo, o najosnovnijim i najvažnijim stvarima koje su vam potrebne kako bi ovo bio vaš poslovni poziv i nova životna odluka.

Polaganje za vozačku dozvolu za kamion (sa i bez prikolice)

Upravo zbog velike potražnje vozača kamiona u inostranstvu, te uslova koji se nude, a koji su prilično privlačni, polaganje za C kategoriju je postalo jako popularna. Polaganje za C kategoriju podrazumeva polaganje za upravljanje motornim vozilima čija ukupna težina prelazi 3,5 tona, što svakako za sobom „vuče“ određene uslove koji se moraju ispuniti. Najpre, kandidat mora da ima najmanje 20 godina u trenutku prijavljivanja, važeću stalnu vozačku dozvolu za B kategoriju, ličnu kartu i lekarsko uverenje za C kategoriju. Obuka ide u dva pravca, teorijski i praktični. Nakon odlušanih 7 teorijskih časova, sledi polaganje, koje su olakšali za C kategoriju testovi koji se mogu online vežbati, te nakon uspešnog polaganja, kandidat ide na praktičnu obuku i završno polaganje vožnje. U tom trenutku, kandidat mora da ima napunjenu 21. godinu. Međutim, sve više poslova se nudi za voženje kamiona sa prikolicom, a to zahteva i dodatna polaganja.

Polaganje za E kategoriju podrazumeva da već imate 21 godinu i važeći vozačku dozvolu za C kategoriju. CE kategorija podrazumeva da upravljate motornim vozilom C kategorije sa priključnim vozilom čija težina prelazi 750 kilograma, što je zapravo kamion sa prikolicom. Vozačka dozvola za E kategoriju je svakako poželjna, jer čini da možete imati i veće poslove sa kojima dolazi i veća zarada. Polaganje za E kategoriju traje kratko, 7 časova i polaganje vožnje, bez časova teorijske nastave. Pored malopre pomenutih uslova, kandidat mora da poseduje i lekarsko uverenje za CE kategoriju koje potvrđuje da je sposoban da upravlja vozilima koja spadaju pod tu kategoriju. 

Nakon dobijene vozačke dozvole, kandidat već ima sasvim novu profesiju, koja je uvek tražena i kod nas i u inostranstvu, a polaganje za ovu kategoriju svakako predstavlja investiciju koja se isplati.

Učenje stranog jezika

Svakako još jedna potrebna investicija kada želite da budete vozač kamiona u insotranstvu jeste neki kurs za učenje stranih jezika, ukoliko već neki ne znate. Najbolja opcija jeste kurs engleskog jezika, budući da se govori u većem delu sveta, a nije potrebno ozbiljno znanje, već osnovni konverzacijski nivo sa solidnim vokabularom, kako biste mogli da se snađete u svakoj situaciji lako. Naravno, znanje još nekog jezika uvek može da doprinese nalaženju većih poslova, što dovodi do većih zarada, naravno. 

Bilo kako bilo, važeća vozačka dozvola i znanje stranog jezika, osnova su koju morate imati kako biste došli do posla vozača u nekoj inostranoj zemlji.




Srodni tekstovi:


Cvećara online-brzo i lako cveće na vašoj adresi

Ukoliko se odlučite da kupite cveće online možete to učiniti tako što ćete otići na sajt odre...

Detaljnije

Kako da vaše dvorište izgleda luksuzno i spektakularno

Od našeg doma uvek možemo da napravimo divno mesto za život. To je jedno od retkih, a mozda i...

Detaljnije

Na koji način unaprediti svoj biznis na internetu?

Imate firmu ali niste sigurni da li treba da posedujete sajt i da svoje poslovanje prebacite na inte...

Detaljnije

Šta je rešenje za previše oštećene zube koji nisu za vađenje?

Kada izbegavamo da idemo kod zubara, a znamo da su nam zubi pokvareni, onda svesno rizikujemo da dođ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS