Šta sve nudi prestonica Srbije?


Putovanje Putovanje

Prestonica Srbije je grad Beograd. Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i osnovali su ga Kelti u trećem veku. Nakon toga je postao rimsko naselje Singidunum. Beograd predstavlja središte Grada Beograda, tj. posebne teritorijalne jedinice sa svojom mesnom upravom. S obzirom da priča Beograda počinje u dalekoj prošlosti, ovaj grad je bogat istorijskim i kulturnim znamenitostima. Sve građevinske objekte, spomenike čak i ulice, karakteriše bogata i zanimljiva istorija. Preporučujemo starim Beograđanima da se prisete svih lepota njihovog grada, ali i turistima da kroz obilazak dožive drugu kulturu. Koliko god vam se Beograd činio velikim gradom, iznajmljivanje automobila će vam omogućiti da posetite sve njegove turističke atrakcije.

Na trgu Republike nalazi se spomenik knezu Mihailu Obrenoviću. Spomenik je napravio vajar i skulptor Enriko Paci. Spomenik prikazuje kneza Mihaila kao jahača i simbol je oslobodjenja Srbije od osmanske vlasti. Statua kneza Mihaila simbolično upire ka tada neoslobodjenim krajevima i izliven je u bronzi. Za vreme njegove druge vladavine oslobođeno je nekoliko srpskih gradova, i to  Beograd, Šabac, Smederevo, Soko, Užice i Kladovo.

Krenuvši ka Knez Mihailovoj ulici, jednoj od najpoznatijih i najstarijih pešačkih zona i trgovačkih centara, nailazimo na Terazijsku česmu. Ona predstavlja simbol povratka Miloša Obrenovića na presto. Rađena je po projektu vajara Franca Lorana od tašmajdanskog krečnjaka. Samim stim što joj je glavni materijal kamen, Miloš Obrenović je želeo da istakne svoju neprikosnovenost na srpskom prestolu. Česma je duga oko 8 metara i na vrhu se nalazi metalna vaza. Terazijska česma po sebi ima biljne motive, na sve četiri strane lavlje glave iz kojih otiče voda, kao i inicijale Miloša Obrenovića i godinu početka izgradnje.

Kraj Knez Mihailove ulice označen je početkom Kalemegdana. Kalemegdan se nalazi na samom ušću Save koja se uliva u Dunav. On predstavlja kulturno-istorijski kompleks u kojem dominira Beogradska tvrđava. Beogradska tvrđava ima šarenoliku prošlost. Prvi zapisi o njoj potiču iz prvog milenijuma, kao  palisada sa zemljanim bedemima. Nakon toga, Beogradska tvrđava bila je rimski kastum, vizantijski kastel, prestonica srpske despotovine, austrijsko i osmanlijsko artiljerisko utvrđenje. Beogradska tvrđava predstavlja simbol izdržljivosti, ratobornosti i neustrašivosti srpskog naroda. Istorijski gledano, njeno pozicioniranje je bilo strateško, jer se nalazi na granici Balkanskog poluostrva i Panonske nizije, ključna je lokacija za trgovinske i putničke aktivnosti, kao i za rečni saobraćaj.

Približavajući se Gornjem gradu na Kalemegdanu, nailazimo na Sahat kapiju i Sahat kulu. Sahat kapija je nastala u 17. veku usled popravke jugoistočnog bedema. Ona je imala veliki značaj u ratnoj istoriji. Pre 19. veka kapija je zvana Kornarevom kapijom, po svom izumitelju, a kasnije su joj promenili ime po naknadono građenoj kuli. Naziv Sahat kula u bukvalnom prevodu znači kula sa satom. 


Krenuvši ka Gornjem gradu iz pravca zoološkog vrta naletećemo na Despotovu kulu i Despotovu kapiju. Ove znamenitosti su dobile ime po Despotu Stefanu Lazareviću zbog koga je Beograd prvi put proglašen prestonicom Srbije. Ova kula se često naziva i Dizdarevom kulom jer je u njoj u 18. veku stanovao dizdar, odnosno zapovednik tvrđave. 

Na Kalemegdanu svaki pedalj predstavlja istorijski značajan detalj. Još neke od znamenitosti koje su u njegovom sklopu i koje obavezno treba posetiti jesu Jakšićeva kula, planetarijum, Rimski bunar i Mitropolitski dvor.

Narodna biblioteka Srbije nalazila se na Kosančićevom vencu. Međutim, nakon Drugog Svetskog rata, na tom mestu osale su samo ruševine. Razni spisi, memoari, turski dokumenti, časopisi, zbirke i rukopisi na ćirilici i latinici izgubljeni su ovim napadom. Danas, Narodna biblioteka Srbije nalazi se na Vračaru.

Hram Svetog Save predstavlja najveći srpski pravoslavni hram na čitavom Balkanu. Sagrađen je na mestu gde je Kodža Sinan – paša spalio mošti Svetog Save. Izgradnja hrama otpočeta je davne 1935. godine, kada je patrijarh Varnava osveštao temelj. Najimpozantniji deo gradnje hrama bilo je podizanje kupole teške 4000 tona. Kupola i pozlaćeni krst, težine četiri tone, konstruisani su na zemlji, a potom su  postavljeni na 40 metara visoke zidove. Hram Svetog Save izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu. Ispod hrama prostire se crkva Svetog cara Lazara koja predstavlja dom riznice Svetog Save i kripte patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Neke od bitnijih znamenitosti Beograda koje nikako ne smete da zaobiđete jesu muzej Nikole Tesle, muzej Jugoslavije, Novi dvor, Stari dvor i mnogobrojne zadužbine srpskih velikana. S obzirom da je reč o velikom broju znamenitosti  koje treba posetiti i provesti određeno vreme uživajući u njima, možda će vam jedan dan biti malo za obilaženje. Izdavanje stanova Beograd rešava problem prenoćišta ukoliko niste iz okoline i ukoliko želite da osetite grad u punom sjaju. 
Srodni tekstovi:


Tradicionalni srpski doručak-putovanje kroz vreme i ukus

Doručak, kao prvi obrok dana, ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i pružanju energije za predsto...

Detaljnije

Putovanja i gastronomske ture u restoranima širom sveta

Ljubitelji putovanja neretko bivaju fokusirani na opuštanje organizma, lečenje i upoznavanje ...

Detaljnije

Pripremite baštu na vreme - šta vam je sve potrebno od opreme kada je sadnja povrća u pitanju?

Samostalan uzgoj kako voća, žitarica, tako i povrća, težak je i naporan posao koji iziskuje svu pažn...

Detaljnije

Putovanje u Moskvu po vašoj meri

Planirate putovanje? Imate i dovoljno vremena i novca, ali niste sigurni kako da najbolje organizuje...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS