Kako izgleda pregled za vozačku dozvolu?


Automobili Zdravlje i lepota Automobili Zdravlje i lepota

Auto skado


Kada se prijavljujete za obuku za vožnju nekog motornog vozila, bez obzira na to kojoj kategoriji vozilo pripada, potrebno je da ispunite određene uslove. Jedan od njih se tiče godina starosti, a donja granica se razlikuje od toga za koju kategoriju vozila se prijavljujete, pored toga je potrebno da posedujete ispravna i važeća lična dokumenta, te da imate lekarsko uverenje kojim se potvrđuje da ste sposobni i zdravi da upravljate nekim motornim vozilima. Lekarski pregled je u suštini isti za sve one koji žele da polažu vožnju i steknu vozačku dozvolu, ali ima nekih manjih razlika i među njima, međutim, o njima ćemo kasnije. Sam pregled ima nekoliko etapa, pa evo od čega se kreće.

Pregled kod oftalmologa

Prvi i osnovni jeste očni pregled, to jest, kandidat odlazi na pregled kod oftalmologa kako bi se ustanovilo da li ima dioptriju i da li su naočare za vid neophodne u toku vožnje. Ukoliko se pokaže da potoji problem sa vidom, kandidatu se to upisuje u uverenje, što kasnije iziskuje potrebu da kandidat nosi dioptrijske naočare ne samo tokom obuke, već i na slikanju za vozačku dozvolu, kao i uvek tokom vožnje. Kao i kod ostalih nepoštovanja pravila, tako se i kod ovog izriču i naplaćuju novčane kazne. 

Naočare za vid u ovom slučaju zaista služe kao odlično pomagalo, jer nema nejasnih predela na putu, slabe vidljivosti tokom vožnje, što je u stvari čest uzrok brojnim nezgodama i nesrećama. Ukoliko vam odrede diptriju, naočare za vid možete naći bilo gde, kod ofatlmologa, u oftalmološkim radnjama, od muških naočara za vid, preko ženskih, raznih modela, boja, tu su i različita stakla, tako da ne postoji bojazan da se nećete navići na njih ili nećete naći neke koje vam se ne dopadaju. Postoje i specijalno izradjene naočare za vožnju koje imaju antirefleks zaštitu koja sprečava . rasipanje svetlosti i ometa prilikom vožnje.

Pregled kod neuropsihijatra i psihologa

Jedan od najznačajnijih jeste upravo ovaj pregled, jer se tokom njega otkriva da li je kandidat u dovoljnoj psihološkoj snazi da upravlja određenim motornim vozilom i da učestvuje u saobraćaju. Radi se o sasvim jednostavnom pregledu, gde kroz razgovor i eventualno neke vežbe, doktor daje svoj potpis, odnosno potvrdnu ocenu da je sve u redu, tako da se on završava za desetinu minuta. 

Pregled kod lekara opšte prakse

Lekar opšte prakse daje sveobuhvatnu ocenu, on je tu da proceni da li je vaše fizičko zdravlje u redu, da li ima nekih poteškoća u kretanju, snalaženju, uopšteno ovo je jedan sasvim uobičajen sistematski pregled kod njega na kakve se naviklo još od osnovne škole, pa i pre. 

Rezultati krvne slike

Ovde se već razlikuje lekarsko uverenje od kategorije do kategorije. Auto škole u lekarskom uverenju ne traže analize krvi ukoliko se, na primer, prijavite na polaganje za B kategoriju. Međutim, ako želite da polažete C kategoriju, ukoliko se radi o polaganju za CE kategoriju ili D kategoriju, lekarsko uverenje mora da sadrži i ovaj podatak, kako bi ono bilo validno i ispravno, odnosno na kraju prihvaćeno od auto škole.

Iako se može učiniti komplikovanim, dugotrajnim, proces dobijanja lekarskog uverenja je kratak i brz, posebno ukoliko svoj termin zakažete unapred i tako sve završite još brže.




Srodni tekstovi:


Naučite engleski jezik kroz igru

Poznavanje engleskog jezika je sve značajnije. Iz dana u dan, kako se razvijaju savremene tehnologij...

Detaljnije

Kako izbeći kaznu za korišćenje telefona?

Retko koja osoba može da provede čitav dan pogledavši samo par puta u telefon. Telefon je pos...

Detaljnije

Tehnološki asistenti koji vam mogu pomoći na svakom putovanju

Putovanje je jedna od najuzbudljivijih avantura koje život nudi, ali i izazov koji traži dobru organ...

Detaljnije

Izaberite pravo pakovanje za vaše potrebe

Sigurna isporuka se može osigurati samo odabirom odgovarajućeg rešenja za pakovanje. O&scaro...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS