Razlozi za hitnu ekstrakciju zuba


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

1. Impaktirani umnjaci

Umnjaci su treći molari koji izbijaju u kasnim tinejdžerskim godinama. Dok neki ljudi mogu da zadrže svoje umnjake, drugi jednostavno nemaju mesta u vilicama. Kada se to dogodi, umnjaci guraju druge zube u vilici ili jednostavno nisu u stanju da probiju desni pa ostaju zaglavljeni u njima, odnsno ostaju impaktirani.

Ukoliko osetite bol u vilici na mestu gde umnjaci treba da izrastu potrebno je da se obratite svom stomatologu koji će proceniti da li je potrebno vađenje zuba. U zavisnosti od okolnosti, stomatolog će proceniti stanje i izvršiti proces koji je neophodan da vaše zdravlje ne bi bilo narušeno.

2. Polomljeni zubi unutar desni

Naši zubi se nalaze pod velikim uticajem usled žvakanja hrane. Onda kada se vaši zubi ne uklapaju savršeno zajedno tokom zagrižaja, sila žvakanja bi mogla da slomi donje molare. Na taj način, možete imati veći rizik za napukli zub ako ste nedavno imali otvoren kanal ili duboko punjenje zuba. Ako je zub slomljen ispod linije desni, potrebno je izvaditi ga što je pre moguće.

3. Karijes

Kvarenje zuba je uzrokovano neobrađenim zubnim plakom i nakupljanjem zubnog kamenca. Brz odlazak kod zubara može spasiti  zub samo ako postoji više zdrave strukture zuba od propale strukture. Hitna ekstrakcija zuba, potrebna je onda kada kavitet raste iznad granica koje se mogu popraviti punjenjem, krunicom ili lečenjem kanala korena zuba.

4. Periodontalna bolest

Dok je rana bolest desni odnosno gingivitis reverzibilna uz rutinsko čišćenje zuba i dobru oralnu higijenu, isto se ne može reći nakon što se razvije u periodontalnu bolest. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju stomatoloških bolesti, oko 47,2% populacije starosti 30 godina i starijih ima parodontnu bolest.

Parodontne bolesti napadaju desni i druge strukture koje podržavaju zube. Kada se desni povuku dovoljno, zubi imaju manju podršku i veća je verovatnoća da će ispasti ili da je potrebno izvaditi ih. Parodontna bolest se ne može izlečiti, ali vaš stomatolog može usporiti napredovanje bolesti uz redovne posete, čišćenje kamenca i plaka sa zuba.

5. Smanjen prostor u vilici

Ako imate manje mesta za zube u vašoj vilici, vaš stomatolog može predložiti vađenje zuba kako bi se sprečilo preklapanje zuba. Na primer, mnogi pacijenti moraju ići na uklanjanje zuba zbog ortodontskih razloga kao i kako bi mogli postići pravilan i lep osmeh. Mnogi stomatolozi i ortodonti ne preporučuju vađenje zuba pre nošenja aparata, međutim, to može biti neophodno za određene pacijente.

6. Snimanje zuba

Za sve navedene razloge, često odnosno veoma često potrebno je dijagnozu dopuniti sniamnjem zuba. Na taj način, stomatolog postiže potpuni i jasan uvid u stanje zuba, vilice, kostiju i zglobova. Snimanje zuba, može se izvršiti u kratkom roku, što može pomoći u izbegavanju grešaka ili bespotrebnim vađenjem zuba. Sa druge strane, rendgenski zraci tokom snimanja mogu da otkriju umnjake koji se nalaze pod linijom desni, što će ubrazati proces ekstarakcije, čime će se izbeći dalji dentalni problemi.Srodni tekstovi:


Zašto odabrati laminat?

Kada je u pitanju odabir podne površine može se sa sigurnošću reći da je laminat apsol...

Detaljnije

Top pet ideja za uređenje enterijera

Koliko god voleli svoj dom, svakodnevno ispijanje jutarnje kafe na omiljenoj fotelji, držanje jastuč...

Detaljnije

Responsive dizajn

Najkraće rečeno, responsive web design predstavlja pristup kojim programer kreira web stranicu koja ...

Detaljnije

Šta je holesterol i u kojim namirnicama ga najviše ima?

Kada čujemo da neko ima povišen holesterol, vrlo često smo skloni da pomislimo da je u pitanj...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS