Razlozi za hitnu ekstrakciju zuba


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

1. Impaktirani umnjaci

Umnjaci su treći molari koji izbijaju u kasnim tinejdžerskim godinama. Dok neki ljudi mogu da zadrže svoje umnjake, drugi jednostavno nemaju mesta u vilicama. Kada se to dogodi, umnjaci guraju druge zube u vilici ili jednostavno nisu u stanju da probiju desni pa ostaju zaglavljeni u njima, odnsno ostaju impaktirani.

Ukoliko osetite bol u vilici na mestu gde umnjaci treba da izrastu potrebno je da se obratite svom stomatologu koji će proceniti da li je potrebno vađenje zuba. U zavisnosti od okolnosti, stomatolog će proceniti stanje i izvršiti proces koji je neophodan da vaše zdravlje ne bi bilo narušeno.

2. Polomljeni zubi unutar desni

Naši zubi se nalaze pod velikim uticajem usled žvakanja hrane. Onda kada se vaši zubi ne uklapaju savršeno zajedno tokom zagrižaja, sila žvakanja bi mogla da slomi donje molare. Na taj način, možete imati veći rizik za napukli zub ako ste nedavno imali otvoren kanal ili duboko punjenje zuba. Ako je zub slomljen ispod linije desni, potrebno je izvaditi ga što je pre moguće.

3. Karijes

Kvarenje zuba je uzrokovano neobrađenim zubnim plakom i nakupljanjem zubnog kamenca. Brz odlazak kod zubara može spasiti  zub samo ako postoji više zdrave strukture zuba od propale strukture. Hitna ekstrakcija zuba, potrebna je onda kada kavitet raste iznad granica koje se mogu popraviti punjenjem, krunicom ili lečenjem kanala korena zuba.

4. Periodontalna bolest

Dok je rana bolest desni odnosno gingivitis reverzibilna uz rutinsko čišćenje zuba i dobru oralnu higijenu, isto se ne može reći nakon što se razvije u periodontalnu bolest. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju stomatoloških bolesti, oko 47,2% populacije starosti 30 godina i starijih ima parodontnu bolest.

Parodontne bolesti napadaju desni i druge strukture koje podržavaju zube. Kada se desni povuku dovoljno, zubi imaju manju podršku i veća je verovatnoća da će ispasti ili da je potrebno izvaditi ih. Parodontna bolest se ne može izlečiti, ali vaš stomatolog može usporiti napredovanje bolesti uz redovne posete, čišćenje kamenca i plaka sa zuba.

5. Smanjen prostor u vilici

Ako imate manje mesta za zube u vašoj vilici, vaš stomatolog može predložiti vađenje zuba kako bi se sprečilo preklapanje zuba. Na primer, mnogi pacijenti moraju ići na uklanjanje zuba zbog ortodontskih razloga kao i kako bi mogli postići pravilan i lep osmeh. Mnogi stomatolozi i ortodonti ne preporučuju vađenje zuba pre nošenja aparata, međutim, to može biti neophodno za određene pacijente.

6. Snimanje zuba

Za sve navedene razloge, često odnosno veoma često potrebno je dijagnozu dopuniti sniamnjem zuba. Na taj način, stomatolog postiže potpuni i jasan uvid u stanje zuba, vilice, kostiju i zglobova. Snimanje zuba, može se izvršiti u kratkom roku, što može pomoći u izbegavanju grešaka ili bespotrebnim vađenjem zuba. Sa druge strane, rendgenski zraci tokom snimanja mogu da otkriju umnjake koji se nalaze pod linijom desni, što će ubrazati proces ekstarakcije, čime će se izbeći dalji dentalni problemi.Srodni tekstovi:


Koje zavese odabrati za opremanje enterijera i eksterijera poslovnih prostora

Da bi vaš posao napredovao i išao uzlaznom putanjom, osim kvaliteta proizvoda i usluga...

Detaljnije

Koje tretmane iz kozmetičkih salona žene mogu koristiti kako bi se pripremile za leto

Svaka žena makar jednom u životu treba da dopusti sebi treman za lepše lice i telo pre nego &...

Detaljnije

Usmerite svoj budžet na neophodne stvari - Sve pogodnosti online kupovine

 Prednosti interneta su mnogobrojne, a obavljanje većine obaveza iz udobnosti sopstvenog doma s...

Detaljnije

Kako funkcionišu zalagaonice?

Za početak, hajde da definišemo šta su to zalagaonice. Zalagaonice nude mogućnost pro...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS