Kako izabrati zavese i draperije za dnevnu sobu?


Dom Dom

Dnevna soba predstavlja srce svakog doma. U njoj najviše svog slobodnog vremena provodimo sa svojim ukućanima. Samim tim velika pažnja se posvećuje uređenju ovog dela enterijera kako bi se dobio jedan prijatan i opuštajući ambijent. 

U uređenju dnevnog boravka ključnu ulogu imaju zavese kao i draperije, naročito ako je reč o većim prostorijama. Poznato je da se radi o stvari koja pored svoje zaštitne funkcije ima i dekorativnu notu koja unosi toplinu u svaki dom. S obzirom na dvostruku funkciju, žene pridaju veliki značaj zavesama prilikom uređenja enterijera. 

Kako da budete sigurni da ste izabrali savršene draperije za svoj dnevni boravak?

Za početak odluka može zavisiti od toga kolika je kvadratura dnevne sobe. Prostrane dnevne sobe uglavnom imaju velike prozore i u tom slučaju imate neograničen izbor modela zavesa i draperija. Kod odabira, morate se fokusirati na to koje boje nameštaja vam preovlađuju u stanu i da shodno takvoj analizi donesete odluku. Ukoliko vam u dnevnom boravku dominira siva i krem boja, tada opcija mogu biti svetlije zavese bele ili bež boje a sa strane mogu ići draperije u na primer sivoj boji. 

U suprotnom, ako vam je nameštaj pretežno svetlijih nijansi, poput bele boje, tada tamnije zavese mogu napraviti idealan kontrast. Ukoliko imate nameštaj od punog drveta, savršeno se slažu braon zavese sa tamno smeđim draperijama. Na kraju, zavese treba da uskladite sa kompletnim nameštajem i svim detaljima u dnevnom boravku. 

Za dnevne boravke manje kvadrature, nekada je najbolja opcija izostaviti zavese

Ako imate mali dnevni boravak sa manjim prozorima, možda biste mogli da odustanete od ideje kačenja zavesa i draperija. Ipak, ukoliko ste po prirodi zaljubljenik u zavese i ne možete da zamislite da živite u prostoru bez ovog kako funkcionalnog tako i estetskog elementa, možete razmisliti o ideji kupovine svetlijih i prozirnih zavesa kako biste dnevnoj sobi obezbedili dovoljnu količinu dnevnog svetla. 

Za dnevne sobe koje su okrenete ka severu ili zapadu, možete eksperimentisati za zavesama toplijih boja poput boje narandže ili žute jer ćete tako svom domu dati jači efekat topline. Modni dizajneri nikako ne preporučuju za male prozore šarene zavese, kao ni draperije osim ako vam dnevna soba noću ne postaje spavaća. 

Zaključak: za manje stanove uvek birajte skoro neprimetne zavese. 

Kako odabrati savršen materijal za zavese?

Još jedno bitno pitanje kod kupovine zavesa za vaš dnevni boravak jeste koji materijal izabrati. S obzirom da se sve metražne zavese šiju po meri, obavezno pitajte prodavca od kog su materijala kao i  na koji način se održavaju, da li ih smete prati u mašini i sl. Takođe, ako vam je dnevna soba spojena sa kuhinjom, gledajte da birate zavese od materijala koji ne upijaju mirise kao i da se radi o materijalu koji nije lako zapaljiv. 

Lanene zavese su vrlo praktične ali se zato veoma gužvaju prilikom pranja pa je savet da budete obazrivi ako se uhvatite baš za zavesu od ovog materijala. 

Klasične šivene zavese danas se izrađuju od markiza, svile, ili lana dok su draperije od čvršćeg i manje prozirnog materijala.
Srodni tekstovi:


Moderan poslovni prostor

Ljudi iz poslovnog sveta neretko kancelariju mogu posmatrati svojim drugim domom. Današnji ri...

Detaljnije

Joga za početnike: Vežbe koje će ti prijati

Balans mentalnog i fizičkog zdravlja i dobrog osećaja koji joga pruža kada se praktikuje redovno čin...

Detaljnije

Život i rad u gradu ili selu?

Gradovi i sela predstavljaju dva različita sveta sa svojim jedinstvenim čarima i izazovima. Dok neki...

Detaljnije

Iznajmljivanje vozila u Beogradu

Kada poželite da se upoznate sa sklopom zapadne i istočne evropske kulture, ekonomskim, naučnim i ku...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS