Povedite bitku protiv stresa sa prirodnim saveznicima!


Hrana i piće Zdravlje i lepota


U svetu koji je sve užurbaniji i napetiji, stres je postao neizbežan deo našeg života. Iako je to stanje zapravo prirodni odgovor organizma na izazove, hronični stres može imati ozbiljne posledice na naše fizičko i mentalno zdravlje.  Ovaj tekst vas upravo vodi kroz nekoliko načina na koje priroda može postati vaš najbolji saveznik u borbi protiv ovog savremenog neprijatelja.


Da li znate da je sok od maline najbolji prirodni antistres agens?


Kada se radi o prirodnim metodama za smanjenje stresa, sok od maline je jedan od najefikasnijih i najukusnijih načina da se to postigne. Pun antioksidanata i vitamina, posebno vitamina C, ovaj napitak može imati smirujući efekat na nervni sistem, čime se smanjuje osećaj napetosti i anksioznosti.

Najbolji deo je što priprema ovog soka može biti i sama jedna vrsta terapije. Odabir svežih malina, pranje, blendiranje i čak i samo akt procesa sipanja soka u čašu, mogu biti zdravstveno korisni i relaksirajući. Ovaj ritual vam pruža priliku da usporite, budete svesni trenutka i uživate u malim stvarima koje donose radost.

Sa svakim gutljajem, pružate sebi minijaturnu terapiju koja vam pomaže da se osećate smirenije i uravnoteženije.


Koliko je lavanda korisna na nervni sistem?


Lavanda, poznata po svom prepoznatljivom i prijatnom mirisu, više je od estetske dopune vašem vrtu ili kući. Iza tog lepog izgleda i mirisa krije se moćna biljka sa izraženim terapeutskim svojstvima, naročito kada je u pitanju nervni sistem. Ulje lavande, koje se dobija destilacijom cvetova ove biljke, bogato je esencijalnim sastojcima koja imaju sposobnost da smanje anksioznost i poboljšaju kvalitet sna.

Udisanje mirisa lavande može dovesti do smanjenja nivoa kortizola, poznatog kao "hormon stresa", u telu. Ako preferirate metode koje ne uključuju inhalaciju, lavandino ulje se može koristiti i za masaže, kupke ili čak kao dodatak jastučetu na kome spavate, za dublji i kvalitetniji san.

Zanimljivo je da ova itekako korisna biljka pozitivno utiče na smanjenje mišićne napetosti i bolova koji su često povezani sa stresom.


Koje još biljke imaju umirujući efekat?


U prirodi postoji cela paleta biljaka koje imaju umirujuće i relaksirajuće efekte. Kamilica i valerijana su samo neki od poznatih primera, koji se često koriste za pripremu čajeva ili kao dodatak drugim napicima. Kamilica je poznata po svojim antiinflamatornim i umirujućim svojstvima. Redovno konzumiranje čaja od ove svemoćne biljke može vam pomoći da se oslobodite napetosti i nervoze.

Valerijana, s druge strane, poznata je kao "biljna valijum" zbog svojih snažnih sedativnih svojstava. Često se koristi za lečenje nesanice i anksioznosti i može biti veoma efikasna u situacijama akutnog stresa. Važno je napomenuti da, iako je valerijana moćna, trebalo bi da se konzumira sa oprezom i po mogućstvu u konsultaciji sa lekarom, naročito ako već uzimate neke druge lekove.

Kombinacija različitih umirujućih biljaka može vam pomoći da kreirate svoju ličnu antistres rutinu. Na primer, mešavina čaja od kamilice i nekoliko kapi lavandinog ulja predstavljaju idealnu opciju za opuštanje pred spavanje. Bez obzira na vaš izbor, glavna poruka je jasna: priroda nudi mnoge saveznike u borbi protiv stresa, a korist od njih je samo pitanje izbora i primene u vašu svakodnevnu rutinu.







Srodni tekstovi:


Savremene metode lečenja polipa materice

Savremene metode lečenja polipa materice predstavljaju revoluciju u ginekološkoj praksi, pruž...

Detaljnije

Reklamni materijal kao proverena strategija za podizanje svesti o brendu

U digitalnoj eri, kada se sve vrti oko agencija za internet marketing, reklamiranja i marketinga na ...

Detaljnije

Ideje za uređenje dvorišta

Kako dolaze topliji dani, dvorište, kao vaš lični park, šetalište ili vo...

Detaljnije

Prodaja putem kataloga, prednosti i mane

Postoji mnogo različitih načina prodaje proizvoda i realizacije usluga. Neki od njih podrazumevaju d...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS