Održiva moda u misiji spašavanja planete


Moda


Pokret, koji ima za cilj znatno smanjenje uticaja klasične modne industrije, kako u društvenom tako i u ekološkom smislu, poslednjih godina sve više dobija na značaju. Održiva moda se zalaže za ravnopravan razvoj svih zajednica, pa je etičnost jedna od glavnih odlika ovog pokreta. Njoj je cilj da kreira modne komade koji su pristupačni svima, a pritom moderni, ali da se kroz ceo taj proces dešava u ekološki odgovornom i etički ispravnom društvu. 

Ona podrazumeva upotrebu materijala koji su prihvatljivi u ekološkom smislu, smanjenje otpada i samim tim smanjenje zagađenja životne sredine. Takođe, održiva moda se zalaže za radnu praksu koja će pre svega biti poštena i odgovornija u društvenom smislu. Potrebno je kreirati sa ciljem da se obnovi ekosistem, ali i da se poštuju ljudska prava u celini.


Revolucija koja uništava okolinu

Brza moda je industriju odeće pretvorila u revoluciju koja nije donela ništa dobro za očuvanje naše životne sredine. Prvenstveno iz razloga jer koristi resurse planete koji su ograničeni, a odmah zatim i zato što eksploatiše radnu snagu. Brza moda stvara ogromne količine otpada koji zagađuje vodu, zemljište i vazduh, i koji uništava šume, mora i okeane. Na ovaj način dolazi do oštećenja ekosistema u celini. 

Procenjuje se da modna industrija godišnje proizvede preko 150 milijardi komada garderobe, kao što su jakne, pantalone, dečija garderoba, ženski i muški duksevi, majice i sl. Od ovog broja ogroman procenat garderobe završi na deponijama širom sveta, i na taj način zagađuje vazduh koji udišemo. Primer su recimo  komadi garderobe, kao što su ženski ili muški duksevi, koji se nose jako kratko vreme pre nego što završe u kontejneru. Baš iz ovog razloga, brza moda nije dobro rešenje, i treba širiti svest o održivoj modi kao jedinoj zdravoj i sigurnoj alternativi.


Činjenice koje su neoborive

Prosečna osoba u današnje vreme kupuje mnogo više garderobe nego pre 10 – 15 godina, a sa druge strane sve te komade ona nosi znatno kraći vremenski period. Mali je procenat bačenih komada odeće koji prolazi proces reciklaže, svega oko 1%. Odeća se proizvodi od jako toksičnih boja i često sadrži mnoge teške metale, a njenim bacanjem zagađuje se i voda, ali i dolazi do pojave mnogih bolesti kod životinja i ljudi. Često se eksploatišu deca i njihov rad, kao i rad zaposlenih, koji uglavnom rade za mali novac, koji je čak manji i od minimalne zarade. Zato je brza moda jeftina.

Uzgajanje neorganskog pamuka dovodi do uništavanja zemljišta, a sečenje stabala, kako bi se proizvela celulozna tkanina, prelazi broj od 150 miliona. Preko 60 % svih komada garderobe izrađuje se od sintetike, kao što je poliester, a on predstavlja derivat nafte. Pranje odeće napravljene od sintetike zagađuje okeane, jer predstavlja preko 30 % mikroplastike koja se nalazi u njima. I pored svih negativnih strana, očekuje se da će proizvodnja poliestera u narednih 10 – ak godina porasti za ogromnih 50 %.


Moć potrošača

Kao krajnji korisnik modne industrije, potrošač je bitna stavka u celokupnom procesu. On je taj koji ima moć i koji mora nešto promeniti, kako bi se situacija u celom svetu usmerila na bolje. Preporuka je da se svi informišu o održivosti i tome šta ona zapravo predstavlja. Kupovina treba da bude kvalitetna, a ne da se zasniva na kvantitetu. Ukoliko vam je potreban neki komad garderobe, kao što su na primer muški duksevi, najpre birajte one koji su izrađeni od prirodnih materijala, u koje spada lan i organski pamuk. Birajte lokalne brendove, i okrenite se kupovini polovne garderobe. Nije loše investirati u garderobu koja je proizvedena od recikliranih materijala, kao što su 100 % reciklirana viskoza ili poliester. Informišite se o brendovima koji podržavaju održiv način proizvodnje, i koji su etični. Takođe, preporučuje se da svako nauči da popravi svoju odeću kako bi mu ona duže trajala.


Materijali koji podstiču održivost

Pamuk je materijal koji se najviše koristi u modnoj industriji, i to od davnina. Ima sjajna svojstva, udoban je i nežan na dodir, a ujedno ima veliku moć upijanja. Lako se održava i jedan je od najboljih materijala za svaki komad garderobe. Drugi materijal koji je pogodan i ima dobre karakteristike jeste viskoza, koja nastaje od celuloze. Ona je nežna, i dozvoljava koži da diše, pa je odlična za pravljenje komada garderobe koja se nosi u letnjem periodu. Sa druge strane, vuna je materijal koji je pogodan za zimsko vreme, odnosno za proizvodnju debljih komada odeće. Ona je prirodan materijal, životinjskog porekla i ima sjajne osobine. Svi ovi materijali su dugotrajni, a i sa ekološkog aspekta prihvatljivi.






Srodni tekstovi:


Opcije za investicije bogatih sportista

Bogati sportisti često se suočavaju sa izazovom kako mudro uložiti svoje prihode.Često ulažu svoj no...

Detaljnije

Saveti za unapređenje kvaliteta sna u urbanom životu!

Život u urbanom okruženju donosi svoje jedinstvene izazove kada je reč o kvalitetu sna. Bučne ulice,...

Detaljnije

Kako da vaše dvorište izgleda luksuzno i spektakularno

Od našeg doma uvek možemo da napravimo divno mesto za život. To je jedno od retkih, a mozda i...

Detaljnije

SA BEBOM NA MORU: PET STVARI KOJE TREBA DA ZNATE

Bliži nam se najtoplije godišnje doba i sa njim nam naviru ideje gde bismo mogli da provedemo...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS