Putovanja i gastronomske ture u restoranima širom sveta
Hrana i piće Hrana i piće
Ljubitelji putovanja neretko bivaju fokusirani na opuštanje organizma, lečenje i upoznavanje različitih kultura, posećivanje atrakcija, obnavljanje psihološke snage i slično. Najčešća su ona putovanja zabavne svrhe, ali i poslovnog karaktera, sportske prirode, hodočasnične. Među turističkim turama posebno se ističu one gastronomska putovanja u restoranima širom sveta .
Ljudi koji putuju sami
Na zanimljive lokacije širom sveta i naše zemlje ne odlaze samo ljudi sa svojim partnerima, porodicom ili u grupama već i oni koji preferiraju samostalna putovanja. Skupivši dovoljno informacija o restoranima, kafićima i lokacijama istorijske ili druge važnosti, ovi ljudi u uzbuđenju i traganju za avanturom mogu imati podjednak kvalitet odmora kao ljudi koji putuju u grupama. Putovanje kao simbol samoizražaja dozvoljava im da pristupe ispunjenju svake želje i ugode sebi nečim čime ne bi inače mogli tokom grupnog putovanja. Nemaju svi ljudi ista interesovanja. Neko voli komforne apartmane i buku koncerata, neko pansione i uživanje u pejzažima. Iz tih razloga, putovati sam znači eksperimentisati u ličnim težnjama.
Restorani i kultura kuvanja
Upoznavanje sa gastronomskom tradicijom, ispijanje finih pića i degustacija aromatičnih jela, ćaskanje i zabavljanje sa ljudima ne bi bilo moguće tokom putovanja bez restorana. Restorani tokom turističkih tura ali i inače, širom sveta nude najrazličitiji izbor supa, glavnih jela, torti i pića. Svečani stolovi i recepti koji imaju istorijski i kulturološki značaj jedne države osnova su restorana. Ovčje kobasice, riblje supe, jagnjetina u sosu, punjeno meso, tartufi, morski plodovi, razne pite, palačinke, kolači, torte i egzotične salate zalogaji su koji svaki turista želi probati. Restorani u pripremi svojih jela vode se pretežno tradicionalnim proizvodima. Riba sa Baltičkog mora, palačinke od krompira, knedle osnovno su što trebate probati prilikom boravka u nekom od ruskih restorana. U gastronomskoj mapi evropskih zemalja ističu se ostrige, testenine, puževi, raznolikost sireva i drugo. Italija je prepoznatljiva po lazanju i najkvalitetnijoj svetskoj testenini, Švajcarska po čokoladi i vinu, Španija po teletini u sosu, raznim pastama i kulinarskim remek delima od riba, Srbija po punjenim paprikama, sarmi, slanini, kajmaku i pršuti. Kada su u pitanju dezerti, posebno se ističe Gruzija koja sa svojim kandiranim bademima daje potpunu originalnost i aromatičnost jelima. Restorani sa jedinstvenošću u dekoru privlače turiste, dozvoljavajući im da upijaju kulturu kuvanja i osete drugačiji mentalitet.
Gastronomski turizam i specifične ture
U turističkim turama posebno se izdvajaju gastronomska putovanja koja ostaju nezaboravna zbog svoje ekskluzivnosti i mogućnosti da se proba velika većina jela. Posebno su popularni gastronomski festivali u kojima se upoznaje kulinarska umetnost i promoviše određena hrana kroz nadahnute priče, načine pripreme, edukativno proučavanje proizvoda putem seminara i slično. Tokom ovakvih tura neretke su posete poznatim vinarijama, pivarama, elitnim restoranima, ali i prehrambenim fabrikama gde je moguće na licu mesta videti i degustirati proizvode. Istorijski tok određene namirnice posebno je interesantan za ljubitelje ovog turizma. Međunarodni sajmovi hrane čoveka uče o kulturi profinjenih ukusa, o legendarnosti kulturne baštine. Motivacija ovakvih putovanja upravo je ugođaj želucu i čulu ukusa, ali i druženje sa različitim tipovima ljudi. Kreativna turistička iskustva koja se stiču tokom putovanja i ugostiteljskih usluga za ljubitelje zadovoljstva sopstvenih čula predstavljaju posebni značaj.
Srodni tekstovi:
Rasveta za vaš stan
Laicima deluje da je postavljanje svetiljki u stanu lak posao. Medjutim, jedan od bitnih eleme...
DetaljnijeKada je pravo vreme da posetite neurologa?
Neurolog je doktor specijalista koji je specijalizirao granu medicine koja se zove neurologija. Neur...
DetaljnijeUvedite program za evidenciju radnog vremena i sprečite gubitke u poslovanju zbog kašnjenja na posao ili prekoračenja pauze
Kako bi velike kompanije ili mala preduzeća bile profitabilne i ostvarivale što bolje rezulta...
DetaljnijeKako bakterije i prljavština iz tepiha utiču na vaše zdravlje?
Koliko često perete svoje tepihe?Da li ih čistite ručno ili ih nosite u tepih servis?Jedan od najče&...
Detaljnije