Origano i origano ulje - zašto ih morate imati kod kuće?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Konvencionalna medicina je svakako nešto što se ne bi smelo zanemariti. Apsolutno postoji vreme i mesto za nju. Postoje situacije i zdravstvene tegobe koje teško da bi mogle da se reše bez uportebe konvencionalnih lekova, ali postoje i brojni konktraefekti kada se oni upotrebljavaju. Ovde se najviše misli na iritaciju želuca i opterećenje jetre. Iz tog razloga, nije na odmet povremeno se okrenuti čarima alternativne medicine, kao i upotrebi prirodnih lekova u situacijama i stanjima koje to dozvoljavaju. Postoje brojne tegobe koje možete lečiti sa jednim sastojkom koji sigurno imate u kući. Reč je o origanu. 

Ukoliko je već nemate, preporučujemo da nabavite ovu neverovatnu biljku i da je uvek imate pri ruci. 


Vrste origana

Ova mala biljka mora biti u vašoj kuhinji i ormariću za lekove, jer je i ukusno i lekovito sredstvo. Postoji preko 40 vrsta origana, ali Origanum vulgare je ona koja se najviše smatra lekovitom. Sveže i sušeno lišće origana možete da koristite zbog lekovitih koristi, ali i za poboljšanje ukusa hrane koju kuvate.


Origano ulje

Iz ove neverovatne biljke može se čak i izvući zdravo origano ulje. Origano ulje se može izvući iz osušenog origana postupkom destilacije vodenom parom da bi se dobio jak, začinsko mirisni, žućkasto-smeđi eliksir, koji se može koristiti za lečenje čitavog niza bolesti.

Praznici su pred nama i znate da će vam do Nove godine trebati lek za glavobolju nakon praznične kupovine, jelo, za putovanje, ali i za zaštitu od virusa.  I zato, pripremite mesto na kuhinjskom simsu za malu biljku origana i očistite ormarić sa lekovima tako da bude mesta za origano ulje.


Prednosti origana i origano ulja

Svakako, u ormariću sa začinima možete da držite malo osušenog origana kao bezkalorični preliv za picu, ali je dobro da se origano koristi što više i u svežem obliku. Izaberite jarko zeleno lišće i čvrstu stabljiku i obilno ih koristite (važno je znati da su stabljike nejestive,). 

Ako želite da koristite origano ulje nelokalno (u ishrani) kako biste izlečili svoje tegobe, znajte da je ono prejako da bi se koristilo nerazblaženo, pa ga treba pomešati sa drugim uljem, kao što je maslinovo ulje, u razmeri 1: 3. Za doziranje vam je potrebno samo nekoliko kapi.

Sveži origano je odlično antibakterijsko sredstvo. Ima fitonutrijente (timol i karvacrol), koji se bore protiv infekcija poput stafilokoka. Sadrži antioksidante koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija, a odličan je izvor vlakana, vitamina K, mangana, gvožđa, vitamina E, triptofana i kalcijuma. 

Sušeni origano je takođe zdrav (sa sličnim prednostima kao sveži), ali sa njim treba pažljivo rukovati. Čuvajte ga u čistoj, suvoj, staklenoj posudi i bacite nakon šest meseci. Stari origano, kao i većina začina, vremenom gubi svoj ukus i blagotvorno delovanje.


Kako koristiti origano ulje? 

Logično je da se origano ulje koristi malo drugačije od svežeg origana. Ulje se preporučuje kao lek za upalu grla, lošu probavu, mučninu, začepljenje nosa, herpes na usnama i bolove u mišićima i zglobovima, a ima antimikrobna svojstva koja ga čine dobrom preventivom . Zima je poznata po cirkulaciji raznih virusa i bolesti, zbog čega bi bilo dobro da uvek imate origano ulje pri ruci. Origano ulje ima jak ukus i ukoliko vam je problem da ga konzumirate samog, možete ga pomešati sa medom. Upotreba origano ulja razlikuje se u zavisnosti od stanja, ali uglavnom se preporučuje nekoliko kapi dnevno tokom nedelju do 10 dana.







Srodni tekstovi:


Baštenski alat koji je neophodan za savršen izgled dvorišta

Ne morate biti profesionalni vrtlar kako biste u svom posedu imali neke komade baštenskog ala...

Detaljnije

Simptomi koji ukazuju na to da su plodni dani u toku

Informacija koja će vam značiti uvek, bilo da želite da do trudnoće dođe ili da je izbegnete, jeste&...

Detaljnije

Tradicionalni srpski doručak-putovanje kroz vreme i ukus

Doručak, kao prvi obrok dana, ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i pružanju energije za predsto...

Detaljnije

Uvedite program za evidenciju radnog vremena i sprečite gubitke u poslovanju zbog kašnjenja na posao ili prekoračenja pauze

Kako bi velike kompanije ili mala preduzeća bile profitabilne i ostvarivale što bolje rezulta...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS