Retinol: Važan deo vaše svakodnevne nege


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Retinol predstavlja oblik vitamina A i jedan je od najvažnijih sastojaka u kozmetičkim preparatima. Najviše se upotrebava kao prevencija protiv znakova za starenje kože. Postoje tri vrste retinola: čist retinol, kiselina vitamina A i prekursori retinol. Za preparate u kozmetici upotrebljava se čist retinol, ali u veoma malim koncentracijama, kao i prekursori retinol. Dok se kiselina vitamina A nalazi isključivo u lekovima koji se izdaju na recept. Preparati koji sadrže retinol mogu se koristiti u različite svrhe. Zato je važno da dobro proučiti sve efekte retinola, kako bi znali šta odgovara vašoj koži.

Retinol se može koristiti u dve svrhe. Kao što smo već rekli protiv starenja kože. Preparati koji u sebi imaju retinol, poput raznih seruma ili krema, utiču tako da smanje prisustvo bora. Doprinose da koža bude čvršća, samim tim i njenog tonusa. Retinol pospešuje stvaranje kolagena, takođe obnavlja ćelije kože. 

Smatra se izuzetno delotvornim, jer pomaže kod raznih problema s kožom: sprečava pojavu bora, umanjuje pore i čisti kožu. Imajte na umu da se retinol za negu kože može koristiti u ograničenim koncentracijama, od 0,01% i do 1%. Ako koristite retinol za lice i protiv starenja, neće vam trebati recept i možete ga kupiti u raznim drogerijama. 

S druge strane, retinol se koristi i za lečenje akni. To su jači oblici i njih ne možete nabavati bez recepta. Pre bilo kakve upotrebe, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom ili stručnjacima, nemojte na svoju ruku ništa raditi. 

Ako razmišljate da koristite retinol, znajte da to sve zavisi od vas samih. Metabolizam se usporava pošto navršimo trideset godina, a proces starenja zavisi od osobe do osobe i na to utiču brojni faktori, najpre životne navike i genetika. Retinol počinje da se koristi kada se uoče prve bore. 

Izuzetno je važno da se retinol upotrebljava pravilno. Na čisto lice i vrat, pre spavanja naneti malu količinu proizvoda - oko dve do tri kapi seruma za lice, a ukoliko koristite kremu onda veličine zrna graška. Retinol se postepeno uvodi, kako bi se izbegli neželjeni efketi. Zato ukoliko sutradan primetite bilo kakvu reakciju, peckanje, iritaciju ili crvenilo, nemojte više koristiti retinol. Konsultujete se sa stručnim licem, jer ne reaguje svaka koža isto. Vitamin A ima dobra dejstva, ali na samom početku može biti iritantan. Baš zato mnoge dame odustaju od korišćenja retinola. 


Postoje stvari na koje treba obratiti pažnju pre upotrebe retinola


  • Odaberite jačinu koja vam odgovara. To nemojte raditi na svoju ruku, već se dobro informišite kod stručnog lica. 

  • Nikada nemojte preterivati s količinom. Nanošenje veće količine neće poboljšati efekat, već će dovesti do kontra efekta. 

  • Ostale proizovde koje koristite za lice nemojte uparivati s retinolom. 

  • Nemojte nikada da preskačete SPF. Retinoidi čine kožu veoma osetljivom na sunce. Zbog čega može doći do dodatnih opekotina ako preskočite SPF. 

Budite spremni da narednih dana, nedelja, čak i koji mesec vaša koža započne proces pročišćavanja. To će prouzrokovati suvoću, crvenilo i pojavu bubuljica. To je period tokom koga se koža navikava. Jednostavno, to je velika čistka i sada nema nazad. Retinol se mora koristiti dugoročno, jer samo tako daje rezultate. Doslove menja kožu, ako stanete vratićete se u prethodno stanje. Pošto ga nanesete, sačekajte dvadesetak minuta da počne s delovanjem. Retinol je učinkovit i ima razna pozitivna dejstva na kožu, samo je bitno koristiti ga na pravi način i vaša koža će biti besprekorna.
Srodni tekstovi:


Kako da izaberete savršene zavese za svaku prostoriju u vašem domu?

Zavese definitivno utiču na celokupan izgled svake prostorije, pa samim tim predstavljaju neizostava...

Detaljnije

Letnje održavanje useva

Letnje održavanje useva je od izuzetne važnosti za postizanje optimalnih prinosa i zdravlja biljaka....

Detaljnije

Putovanje u Moskvu po vašoj meri

Planirate putovanje? Imate i dovoljno vremena i novca, ali niste sigurni kako da najbolje organizuje...

Detaljnije

Kako odabrati pravu fizičku aktivnost?

Nije nepoznata informacija da su ljudi danas mnogo manje fizički aktivni, prosto zato što su ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS