Ubodne testere: za šta sve možete koristiti ovaj električni aparat




Ubodne testere kao elektirčni aparat našle su široku primenu u mnogim domaćinstvima, malim radionicama i preciznim sitnijim radovima malih majstora. Njihova svestranost, široka primenjivost i popularnost doprinela je tome da budu jednako prisutni i kod kućnih majstora ali i kod profesionalaca čije je to glavno zanimanje.

 Kao što i samo ime kaže ova alatka može da napravi različite rezove na raznim materijalima, od pravih pa sve do zakrivljenih linija. Imaju podesivu ploču koja omogućava sečenje i pod uglom tj. uglovima. Skoro svi poznati brendovi su u svojoj ponudi obezbedili mesto za ovaj komad alata. Sa odgovarajućim testericama možete praviti fine rezove na mnogi materijalima – od drveta, plastike, obojenih metala i lima pa sve do stakla i keramičkih pločica.

One se prvi put javljaju još u devetnaestom veku, a modeli koje mi danas koristimo datiraju iz 1947. godine. Danas ih možete naći i kupiti u radnja u većini gradova, ali ih možete kupiti i u mnogim online prodavnicama gde imate mogućnost da uporedite cene i specifikacije pojedinih proizvoda. 

Drvo

Od početka nastanka ubodnih testera njihova svrha bila je vezana za drvene površine i njihovo rezbarenje. Pogodne su za ravne rezove, ali i za krivine i izreze ili obeležavanje. Obezbeđuje preciznost i čistoću. Posebno je neophodna za mnoge unutrašnje radova pa otuda i njena praktična primenljivost i i kod kućnih majstora ali i kod profesionalanca. Bočni set i brušeni zubovi napravljeni su za čiste i precizne rezove drveta i plastike. Budite pažljivi kod radova i podešavanja ubodne testere za drvo jer ukoliko podesite brzinu ubodne testere na prebrzi tempo, a onda je previše sporo provučete kroz drvo, ona ga može sagoreti. Da biste pronašli najbolju odgovarajuću kombinaciju brzine i protoka, vežbajte pre finalne upotrebe na nekim otpacima. 

Plastika

Sa odgovarajućim listom tj. testericom vrlo precizno možete radite i sa plastikom. Talasasto postavljeni i brušeni zubi će seći plastiku kao i bočni set i glodani zubovi za grublje rezove. Kada kupujete ubodnu testeru razmišljajte unapred za šta vam je sve potrebna jer ćete jedino na taj način osigurati da dugoročno imate ono što vam treba. U radnjama koje se bave prodajom ovih proizvoda možete dobiti dosta praktičnih saveta i preporuka. Najčešće se nalaze one koje su kombinovano pogodne za drvo i plastiku. Testerice obično dolaze po nekoliko komada u pakovanju. One specijalno napravljene za plastiku napraviće čiste prave rezove na tom materijalu, a geometrija zubaca projektovana je da spreči da dođe do topljenja pri sečenju. 

Metal

 Materijali kod kojih je možda najmanja upotreba ovog aparata, ali ima jednaki značaj kao i od prethodnih. U setovima listova možete naći sve oblike za sve vrste materijala, pa tako i za metal. Ovi dobro organizovani setovi imaju odeljke koji vam omogućavaju da uvek lako pronađete odgovarajući list i lako je vraćanje i uzimanje. Na nekim listovima patentirano unazad zašiljeno telo i dizajn tankog reza obezbediće vam nenadmašivu brzinu rezanja i povećava brzinu sečenja na metalnim površinama.

Na kraju treba pomenuti i da postoje testerice i za keramiku i staklo čije postojanje je značajno olakšalo neke finije radove. 






Srodni tekstovi:


Prava školska torba od 1. do 4. razreda

Deca do 4. razreda su posebno ugrožena jer nose veliku količinu knjiga na svojim nerazvijenim leđima...

Detaljnije

Šta vas očekuje u 12 nedelji trudnoće?

Iako kažu da je ovo magično doba, većina trudnica se ne oseća tako jer je do sada doživela velike ho...

Detaljnije

Najvažniji koraci ka upešnom biznisu

Pokretanje privatnog biznisa i stvaranje pasivne zarade je nešto čemu stremi mnoštvo l...

Detaljnije

ZAŠTO SU KROVNI KOFERI SJAJNA STVAR?

Kada isplaniramo putovanje, posebno se radujemo odmoru, novim iskustvima koja nas čekaju, provodu. M...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS