Kako odabrati ranac za školu?


Obrazovanje

Izbor koji se ne čini kao mnogo težak, jer to i nije, ali je često pogrešan. Zašto? Pokušaćemo da vam objasnimo, kako to nepravilan izbor ranca može da ima jako negativan uticaj na razvoj i zdravlje vaše dece. Često se dogodi da se u želji da se ispoštuju svi dečiji prohtevi ili da se prođe malo jeftinije, napravi greška koja se skupo plaća, ali uz neke od ovih saveta to ćete sasvim lako i jednostavno zaobići.

Bilo da su u pitanju rančevi za prvi razred, za mlađi ili nešto stariji uzrast deteta, loš izbor neminovno utiče na razvoj i zdravlje. Teret koji se u rančevima nosi, a koji je prilično veliki s obzirom na to da ima dosta svezaka, knjiga, dodatnog pribora, po svojoj prirodi vrši pritisak na kičmu. Kada ranac nije odgovarajući, onda dete ide povijeno, uglavnom ka napred, a često se dešava da teret bude veći na jednoj strani, pa se povija i na tu stranu. Za rezultat se dobija kriva kičma, sa pojavom manje grbe u vratnom delu, spušteno rame, nepravilan hod, nepravilno sedenje, a sve to kasnije prouzrokuje brojne probleme koji su praćeno i bolovima i drugim komplikacijama. Zato je važno da se rančevi biraju tako da pružaju potpunu podršku razvoju i rastu deteta. Takvi su isključivo anatomski rančevi.

Zašto su anatomski rančevi najbolji izbor?

Već pomen anatomskog u imenu govori dovoljno o tome da postoji određen materijal koji se prilagođava telu i prati njegove linije, potrebe, te mu olakšava funkcionisanje. Kada su moderni anatomski rančevi u pitanju, anatomska potpora se nalazi najpre na leđima ranca, kao i na ramenim kaiševima. Na ovaj način se pritisak tereta ne oseća na leđima i ramenima, ne postoji nikakvo žuljanje, nelagodni pritisci. Uz to, koža može normalno da diše, što je posebno važno za leđni deo koji je većinski prekriven rancem u trenutku nošenja.

Anatomska potpora dovoljno utiče na to da teret bude ravnomerno raspoređen, pa je detetu omogućeno da pravilno hoda, bez povijanja o kojem je već bilo reči i bez „mučenja“ da se teret nosi, što znači da ne postoji nikakav negativan uticaj na razvoj kičme i dalji rast deteta, jer se on odvija neometano i uredno. A šta pored toga anatomski rančevi poseduju?

Kakav ranac birati?

Uz anatomsku potporu, kao najvažniji deo, tu su i dodatni kaiševi koji se kopčaju u grudnom i stomačnom delu tela. Funkcija ovih kaiševa, iako su jako mali, je ogromna, jer oni u potpunosti vrše podjednako raspoređivanje tereta iz ranca, pa se teret skoro i ne oseća, niti pravi bilo kakav pritisak.

Za razliku od običnih rančeva, antomski rančevi poseduju brojne pregrade tačno predviđene za knjige, sveske, često je tu i pregrada za patike i opremu za fizičko, kao i brojne spoljašnje pregrade za odlaganje papirnih maramica, vode, te nekih drugih, sitnijih potrepština koje nisu isključivo u vezi sa školom. Naravno, ništa ovo ne bi bilo toliko dobro da anatomski rančevi nisu dostupni u svim bojama, najrazličitijim dezenima i dizajnima sa omiljenim junacima iz crtanih filmova, pa će izbor uvek biti dostupan i za roditelje i za decu, a sve u jednom rancu.




Srodni tekstovi:


Responsive dizajn

Najkraće rečeno, responsive web design predstavlja pristup kojim programer kreira web stranicu koja ...

Detaljnije

Neka vaša unutrašnja vrata zablistaju! Saveti za savršen premaz!

Unutrašnja vrata igraju ključnu ulogu u estetici i funkcionalnosti svakog doma, služeći ne sa...

Detaljnije

Bebednost kolica za bebu je prioritet, a evo šta je još važno za današnje roditelje

Kolica za bebe predstavljaju ključnu investiciju za svakog roditelja. Kada je u pitanju izbor pravih...

Detaljnije

Prirodni preparati za pomoć u lečenju reumatoidnog artitisa

Progresivno oboljenje zglobova, na žalost još uvek bez odgovarajućeg leka koji garantuje izle...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS