Malč i zemlja za cveće kao najbolji saveznici vaše bašteMalč je svoju populanost stekao poslednih par godina kako zbog svojih brojnih dobrobiti, tako i zbog estetskog efekta koji ima na sredinu ili površinu na koju se nanosi. Sa jedne strane imate opciju da birate prirodni neobojeni malč, a sa druge strane imate opciju da birate obojeni jer vam se tako bolje uklapa u ambijent dvorišta. Najznačajnija praktična funkcija malča je da sprečava nicanje korova, ali čuva vlagu zemljišta, štiti koren biljke od izmrzavanja i sprečava isparenja i smržavanja na niskim temepraturama. Zemlja za cveće dugugodišnji je saveznik naših bašta i proizvod koji često kupujemo kako bismo nahranili zemljište, a biljkama dali dobru osnovu za rast i razvoj. 

Malčiranje kao prirodni proces

Malč o kojem mi danas ovde pričamo potpuno je prirodan materijal, koji se dobija seckanjem drveta (koje možemo da obojimo). Ovaj proces se u prirodi dešava svakodnevno, što možete primetiti u šumama i parkovima, a u urbanijim sredinama mi malč koristimo da pomognemo biljkama, drveću i cveću tj. posipamo malč kako bismo zaštitili zemljište oko biljaka. Iako je najlpoznatiji a ujedno i najkvalitetniji malč od borovine, danas se pojavljuje malč i od drugih vrsta drveća. U zavisnosti od toga za šta koristimo malč, možemo dobiti savet koji bi to bio najidelaniji za to za šta želimo da ga upotrebimo. Iako se većina odlučuje za organske proizvode, tj. nebojene malčeve, sve je više onih koji traže bojeni malč kako bi izgled svog dvorišta doveli do savršenstva. Dekorativni obojeni malč trebalo bi da bude obojen bojom koja se ne spira na kiši, ne škodi biljkama, ljudima i životinjama u okolini, dugotrajan je i postojan. Ali naravno važno je kojeg proizvođača odaberete i koju cenu plaćate. 

Zemlja za cveće – supstrat važan za biljke

Brojne prednosti malčiranja su do sada pobrojane, od dekoravinih do funkcionlanih. Zemlja za cveće u kombinaciji sa prirodnim malčom daje vašim biljkama veliku sigurnost za opstanak i pospešuje ujednačen rast i razvoj biljke. Izbor prave zemlje tj. supstrata za vaše cveće je važno jer nije svaka zemlja za cveće ista, pa je potrebno u skladu sa tim da odaberete onu pravu  za vaše cveće. Postoje naravno univerzalna zemlja za cveće, koji bi potencijalno trebalo da odgovara većini biljaka, ali postoje i one biljke koje zahtevaju tačno određene vrste suprstrata koje su pogodne samo za nju. Cena zemlje za cveće ne bi trebalo da vam bude vodič u odabiru najbolje za vas jer i lepo cveće loša zemlja lako upropasti. 

Supstrati Maki

Pored važnosti odabira pravog proizvoda za vašu baštu, važno je i gde ga kupujete. Ova firma bavi se proizvodnjom profesionalnih supstrata iz sopstvene proizvodnje u hobi programu, koji svoje proizvode pakuje u kese (džakove) od 5,10,20,50 i 70 litara. Napravljen je od 100% treseta (mešavinom svetlih i crnih treseta) i ima optimalan vodno – vazdušni režim kao i pH vrednost. Pored toga kod njih možete naći i druge profesionalne supstrate jer su direktan uvoznik i zastupnik Srbije u oblasi profesionalnih supstrata. Pored toga Supstrati Maki bave se i proizvodnjom čistog glistenjaka, visokokvalitetnog organskog đubriva. 


Srodni tekstovi:


Kišobran kolica- kako odabrati prava

Obično se ova kolica još zovu  “letnja kolica”.  Radi se prevashodno o ...

Detaljnije

Šta bi trebalo znati o niskom pritisku

Kada se govori o krvnom pritisku kao veliki problem ističe se visok pritisak (hipertenzija) koji mož...

Detaljnije

Ljuljaška za bebe: korisnost i uticaj na razvoj deteta

Iskustvo, osećaj, zabrinutost, sreća, sve ovo se i ne može opisati rečima kada dolazi beba u kuću i ...

Detaljnije

10 jedinstvenih ideja da iznenadite vaše voljene

Tražite li način da iznenadite vaše voljene? Postoji hiljade načina da uradite nešto &...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS