Merdevine: čemu služe, gde se koriste i koji sve modeli postoje


Dom Poljoprivreda

Jedna od najčešćih stvari koju skoro svako domaćinstvo ima, a koja spada u grupu alata, upravo su merdevine. Neko ima drvene, neko aluminijumske, neko manje, neko veće. Njihova osnovna svrha je da omoguće neki rad na visini. 

I ne morate biti profesionalac da bi vam one bile potrene, nekad su neophodne za brisanje prašine na visini u stanovima, nekada za krečenje, nekada da dohvatite nešto sa ormara. 

Važno je napomenuti i značaj bezbednog korišćenja čime se rizik od pada svodi na minimum. 

Pravilna upotreba i rukovanje


Kao što je već rečeno merdevine jesu sastavi deo mnogih zanimanje i koriste se u profesionlane svrhe, ali su veoma korišćenje i kod laika i u domaćinstvima. Ali bez obzira ko ih koristi i gde, mogu biti veoma opasne za rukovanje. Ključ pravilne upotrebe o kojem god poslu ili svrsi da se radi je isti – a podrazumeva informisanje i priprema merdevina za korišćenje. U suštini, najbitnije je da ne stajete na polomljene, oštećene i nestabilne merdevine, već ih zaključujete jer svi delovi moraju biti ispravni kako bi bili osigurani  uz maksimum stabilnosti.

Vodite računa o maksimalnoj nosivosti, što se može videti na svakoj etiketi. I ne postavljajte ih na nestabilnu podlogu ili preko nekog loma.

Merdevine se uvek postavljaju na ravne i stabilne površine i uvek pre upotrebe proverite da li su stepenice suve i da na njema nema ničega. 

Gde se sve mogu koristiti?


Prvo što većini padne na pamet je moler koji koristi merdevine kada kreči. Ali one su skoro pa neophodan komad u svakom savremenom domaćinstvu. Često su korišćene u voćarstvu, ali i generalno za razne poslove koji se vezuju za dvorište. U tim slučajevima važno je da znate da ne bi trebalo sa njima da rukujete pod lošim vremenskim uslovima, posebno ne ako napolju duva jak vetar ili su padavine intenzivne.  

U stanovima se koriste za odlaganje stvari na vrh ormara, brisanje prašine, ili neke sitnije majstorske poslove, kao što je popravka ili čišćenje klime. 

Majstori ih koriste za krečenje, postavljanje fasade, kao i za sve druge zidarske poslove.

Zapamtite da gde god da ih koristite imate slobodne ruke dok se penjete. I još jedna stvar je važna – ne pomerajte merdevine dok su u upotrebi jer to može biti veoma opasno.

Izbor će zavisiti najviše od toga za koju radnu visinu su vam potrebne i gde ćete ih koristiti, kao i prema samoj nameni. 

Koji sve vrste postoje?


Kod nas su najzastupljenije u praktičnoj upotrebi drvene i aluminijumske merdevine. Drvene su veoma često zastupljene kod većine majstora kao što su moleri, zidari, električari, fasaderi, samo ime im kaže od čega su napravljenje. Kod drvenih biste posebno trebalo da obratite pažnju na skladištenje s obzirom da su izuzetno osetljive na spoljne uticaje, kako na padavine tako i na sunce i trebalo bi voditi računa ako želite da vam što duže traju. 

Aluminijumske su izrađene kako im i samo ime kaže od alimunijuma što ih čini laganim i ujedno praktičnim za korišćenje, a u najvećem broju slučajeva ovi modeli imaju rebraste stepenike što ih čini neklizajućim. Kada govorimo o aluminijumskim tu možete naći više proizvođača i tipova kao što su profesionalne, tzv. kućne, za poslovne prostore i one koje nazivaju višenamenskim. Ali se razlikuju i po broju stepenika. Postoje još i teleskopske, podesive visine.






Srodni tekstovi:


Pet saveta za pranje i održavanje bebine odeće i posteljine

Pored spiskova koje pravite za kupovinu i priprema koje vršite za dolazak najmlađih, ali ujed...

Detaljnije

Vaš vodič za srećnu trudnoću i zdravu bebu!

Trudnoća je jedno od najčarobnijih i najizazovnijih razdoblja u životu žene, putovanje koje sa sobom...

Detaljnije

Xiaomi širi poslovanje u segmentu električnih vozila

10 milijardi američkih dolara će biti investirano u pametna električna vozila u periodu od narednih ...

Detaljnije

Alanja je idealna destinacija za letovanje

Alanja, smeštena na turskoj rivijeri, predstavlja jednu od najpopularnijih letnjih destinacij...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS