Kako povećati šanse za uspešnu oplodnju?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Ukoliko se pripremate za postupak vantelesne oplodnje, verovatno dajete sve od sebe da se informišete o celom postupku i faktorima koji mogu doprineti uspehu, a u vašoj su moći.


Uradili smo istraživanje za vas, i sva saznjanja pretočili u sledećih 8 stvari koje (nekad manje, nekad više) mogu doprineti većoj šansi za začeće i uspešnu.



Održavajte zdravu telesnu težinu


Telesna težina je jedan od faktora koji u velikoj meri može uticati na ishod postupka vantelesne oplodnje (VTO). Kod gojaznih žena (indeks telesne težine > 35) period dolaska do začeća se produžava 2 puta. Nije problem samo u previše kilograma, problem postoji i kod žena koje imaju manjak kilograma (indeks telesne težine < 19), gde je vreme potrebno da se dođe do začeća čak 4 puta duže nego kod žena sa normalnom težinom. 


Gojaznost otežava praćenje folikula tokom postupka, a i može stvoriti komplikacije tokom izvlačenja jajnih ćelija (aspiracije).


Reproduktivni endokrinolog Mayo klinike Zara Kan savetuje da pre ulaska u postupak dovedete težinu na zdrav nivo. Ovim ćete puno učiniti da povećate verovatnoću uspeha. Najbolje je da napravite plan ishrane i eventualno program vežbi u konsultaciji sa nutricionistom i kardiologom.



Muškarci treba da pripaze na zdravlje spermatozoida


Za muškarce je takođe važno da preduzmu korake koji će doprineti zdravlju spermatozoida, kao što su: održavanje zdrave telesne težine, uzimanje vitaminskih suplemenata, nošenje bokserica umesto slip donjeg veša. U dogovoru sa doktorom, odnosno ukoliko ima potrebe, muškarac može početi sa uzimanjem lekova koji mogu povećati broj spermatozoida i njihov kvalitet. 



Potražite proverenu i kredibilnu kliniku


Uložite vreme da istražite iskustva i reference klinike za oplodnju. Iskusan tim doktora će vas pre dovesti do uspeha. Osim ekspertize i dokazanog uspeha, značiće vam da kod doktora pronađete podršku, posvećenost i dobru komunikaciju. 


Teško je potvrditi kredibilitet samo na osnovu podataka koje možete naći na Internetu. Vodite se preporukama prijatelja i porodice u koje imate poverenja, ali svakako se oslonite i na svoju intuiciju i svoja iskustva.



Smanjite stres

Preterani ili dugotrajni stres može odužiti period do začeća, bilo da je reč o prirodnom ili asistiranom ciklusu. Ipak, postupak sam po sebi donosi stres i ovo je jedan od najvećih izazova većine parova. Nekoliko istraživanja sugerišu poboljšanje verovatnoće uspeha kada se koristi akupunktura ili druge tehnike ublažavanja stresa. 


Ostavite cigarete


Pušenje je jedan od faktora koji u najvećoj meri i direktno utiče na uspešnost postupka vantelesne oplodnje. Pušenje utiče na kvalitet kako jajnih ćelija, tako i spermatozoida. 



Potražite odgovarajuće suplemente


DHEA i CoQ10 su suplementi koji mogu pozitivno uticati na broj i kvalitet jajnih ćelija. Ipak, o svakoj suplementaciji obavezno se prethodno posavetujte sa doktorom. 


Proverite zalihe vitamina D


Preko 40% ljudi ima deficit vitamina D. U poslednje vreme se često navode istraživanja koja ukazuju na povezanost ovog deficita sa neplodnošću i neuspešnim postupcima VTO. Jednostavnom laboratorijskom analizom možete proveriti nivoe vitamina D i, ukoliko je potrebno, počnite da koristite suplement ovog važnog vitamina.


Budite istrajni i strpljivi

Da bi se došlo do embriona i uspešne trudnoće za mnoge parove je potrebno da prođu kroz više od jednog postupka VTO, a ishod može da varira od ciklusa do ciklusa. Ukoliko nije uspelo iz prvog pokušaja, doktor će prilagoditi doziranje lekova kako bi se povećala šansa narednog puta. Ponekad jednostavno nema jasnog razloga, već je samo važno probati opet. Probajte da se ne obeshrabrite. Brinite o sebi i nemojte sebe kriviti. Znajte da se sa svakim sledećim pokušajem povećava šansa da ostvarite trudnoću.






Srodni tekstovi:


Radite u zaštitnoj opremi

Kada obavljate teške fizičke poslove, često postoji opasnost od povređivanja. Takođe, ako ste...

Detaljnije

Koje vesti Beograđani aktivno prate: opšte teme, vremenska prognoza Beograd i sport

Život u prestonici je veoma dinamičan, ubrzan i često se žuri kako bi se sve planirane aktivnosti us...

Detaljnije

Zašto je vremenska prognoza često pogrešna?

Svako od nas se barem jednom nedeljno zapita zašto je vremenska prognoza često pogrešn...

Detaljnije

Zašto su deking podovi odličan izbor za dvorište i terase

Deking podovi za dvorište i terase su sve popularniji izbor među vlasnicima kuća. Njihova izu...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS