Pravo vreme za uređenje dvorišta


Dom Zanimljivosti


 

          Ukoliko posedujete prostrano ili malo dvorište sa potpuno neiskorišćenim zelenilom, pravo je vreme za uređenje. Već nakon prvih prolećnih dana, kada zimski dani polako zamenjuju duže sunčane intervale, vreme koje provodimo napolju je češće. Dvorište predstavlja ograđenu zelenu površinu čija je funkcija dekorativna i u službi odmora. Dvorište svakog godišnjeg doba prolazi kroz funkcionalne i estetske promene. Najbolja orjentacija dvorišta je na južnoj strani, pri čemu će uvek imati dovoljno osunčanih dana za cvetanje i sadnju raznobojnog bilja. Poželjno je da dvorišta poseduju prostor za sedenje kao što su ograđeni vrtovi ili manji paviljoni.


Elementi koji čine dvorišta 

            Dvorište predstavlja deo okućnice i time je povezano sa brojnim elementima koji ga čine. Elementi su međusobno povezani, shodno jedinstvenoj funkciji za uživanje. Ozelenjavanje prostranog dvorišta sadrži dekorativne elemente biljaka, cvetnice, njihove raznobojne forme ili voćnjake koji mogu predstavljati delove dvorišta.

            Dvorišta često sadrže prostor za opuštanje i odmor, naročito nakon napornog radnog dana. Ukoliko je prostor za odmaranje dekorativno lep, okružen zelenilom i zaštićen od vremenskih nepogoda, najviše će se koristiti. Prostor za sedenje je ograđen cvetnim vrtom ili žardinjerama niskih žbunastih četinara. Često je prostor za odmaranje obogaćen fontanom iz koga zvuci žuborenja vode dočaravaju najdublje srce prirode.

 

Zaštitite prostor za odmaranje tendama

            Boravak na svežem vazduhu je neprocenljiv za zdravlje, dovoljno osunčanosti utiče na sintezu i razlaganje vitamina D, opšte zdravstveno stanje i raspoloženje. Ipak, boravak u dvorištu je ograničen usled smene godišnjih doba i povremenih vremenskih nepogoda. Ukoliko je prostor za sedenje izdvojen kao zasebna dekorativna celina u vidu cvetnih terasa ili paviljona, neophodna je zaštita od nepovoljnih vremenskih uticaja.

            Terase, balkoni ili paviljoni mogu predstavljati izdvojene celine dvorišta, pri čemu se tokom toplih letnjih dana njihova sunčana pozicija mora dodatno zaštititi. Ugradnja tende je pravi izbor za dobijanje prijatnog hlada, pri čemu će imati uticaja na vetar i jake padavine. Ipak, najbolji savet i položaj prostora za odmaranje je orjentacija ka južnoj strani. Preko zidova paviljona ili balkona, možete pustiti zelene lozice ili ruže penjačice, koje će doprineti lepoti izdvojenog prostora.

 

Obezbedite uređen prilaz i rasvetu dvorišta

            Povezivanje dostupnih elemenata dvorišta, upravo je ostvareno dobro uređenim prilazom i stazama. Staze moraju biti uredno obeleženih ivica, po kojima su najčešće kamene dekoracije ili cvetne aleje. Često je ulazak u dvorište popločan dekorativnim kamenom, behatonom ili neklizajućim pločicama.

            Kapija predstavlja deo ulaza, njen vizuelni izgled i odabir materijala govori puno o unutrašnjem sadržaju dvorišta. Celokupan odabir biljaka sa uklopljenim zelenilom prostora, treba da deluje smisleno i lepo.

            Staze kojima su dvorišta obeležena, mogu voditi do izdvojenih celina, čija je osnovna uloga relaksacija. Gradnjom bazena, ribnjaka ili letnje kuhinje, prostor dobija novu dimenziju u kojoj sva čula meditiraju. Usmerenost rasvete odnosi se na obeležavanje staza, prilaza kući i terasa. Odabir rasvete odnosi se na jačinu svetla i efekat koji ona stvara. Poželjno je birati solarnu rasvetu, koja pored toga što predstavlja štedljivi izvor, poseduje prijatan beli odsjaj.

            Kontrolišite rast vegetacije poput korova, košenjem i čestim kupljenjem lišća tokom jeseni. Pratite ritam buđenja proleća i već nakon prvih izdanaka listova, krenite u sadnju šarenolikih cvetnica.
           
Srodni tekstovi:


Karakterne crte koje mogu opisati psihologiju ličnosti

Kroz decenije koje su za nama mnogo truda i rada je uloženo kako bi se unapredilo razumevanje čoveka...

Detaljnije

O čemu sve treba razmišljati na dan venčanja

Na dan venčanja mnogo pitanja "muče" našu glavu i prosto ne znamo šta da rad...

Detaljnije

Psi i hladno vreme

Baš kao i sa ljudima i psi imaju svoje potrebe koje su u hladnijim mesecima još izraža...

Detaljnije

Prilagođavanje obuće za različite prilike

Obuća je više od samo zaštite za naša stopala. Ona je sastavni deo našeg...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS