Heliko bakterija - simptomi, lečenje i prevencija


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Heliko bakterija može da prouzrokuje mnoge opasne bolesti. Postoje istraživanja koja pokazuju da heliko bakterija može da izazove čak i kancer, a pored toga može da izazove čir na želucu ili crevima, kao i na dvanaestopalačnom crevu.

 

Treba biti oprezan sa ovom bakterijim i nikako ne treba zanemarivati simptome koji se jave. Ipak, ne treba se previše bojati, jer postoje lekovi kojima može lako da se eliminiše iz naših života. Naravno, nikada se nemojte lečiti na svoju ruku i nikada ne treba da slušate savete ljudi koji nisu stručni. Uvek treba prvo da se konsultujete sa vašim lekarom, koji će pre svega da uradi sve potrebne analize, da utvrdi da li imate heliko bakteriju, a kada postavi tačnu dijagnzu moći će da vam da i odgovarajuću terapiju.

Simptomi - mučnina, povraćanje...

Vrlo često kada spomenemo heliko bakteriju pomislimo na povraćanje i mučninu i to su prva dva simptoma koja se uglavnom jave kada pacijent ima ovu bakteriju. Međutim, može da se javi i proliv, kao i gorušica, nadimanje, loš zadah, čak bol u želucu ili crevima, zatim osećaj sitosti, bol u gornjem delu stomaka, osećanje težine u stomaku. Ukoliko imate neki od ovih simptoma ili možda čak i sve, javite se svom lekaru kako biste na vreme otklonili problem i sprečili eventualne komplikacije. Lekar ima različite načine da proveri da li imate heliko bakteriju. To mogu biti invazivni i neinvazivni načini. Invanzivan način podrazumeva pregled sondom, dok neinvazivni načini podrazumevaju proveru zadaha, krvi i stolice. Na osnovu bar jedne stavke lekar će utvrditi da li imate ili nemate infekciju heliko bakterijom.

Kako se leči heliko bakterija?

Verovatno je i vaše prvo pitanje da li se heliko bakterija može izlečiti? Naravno da može, a nekada je to čak moguće i bez bilo kakvih antibiotika. Ukoliko lekar proceni da vaša heliko bakterija nije izazvala značajna oštećenja i da vam nije nanela preveliku štetu ili da je nema previše, moguće je da će odlučiti da lečenje pokušate bez korišćenja antibiotika. Tada lečenje pre svega podrazumeva promenu životnih navika. Lekar će vas posavetovati koje to namirnice treba da ubacite u ishranu, a koje treba da izacite, zatim će vas posavetovati da treba da izbacite alkohol i cigarete ukoliko ste pušač ili ukoliko konzumirate veće količine alkohola u toku dana. U lečenju ove bakterije mogu vam pomoći i neki prirodni preparati, a više o tome čitajte na sajtu Probotanic. Međutim, ukoliko se ispostavi da je heliko bakterija već nanela neka oštećenja, onda će verovatno u terapiju morati da budu uključeni i lekovi, odnosno antibiotici. 

Prevencija

Da biste izbegli heliko bakteriju treba mnogo da vodite računa o sopstvenoj higijeni, ali i higijeni u prostoru u kojem živite. Dakle, osnovni i normalni higijenski uslovi se podrazumevaju. Heliko bakterija može da se prense u neverovatno nehigijenskim uslovima, kakvi su na primer u  nerazvijenim zemljama. Međutim ima i onih koji ne vode baš preterano računa o higijeni, te može i njima da se desi. Obavezno proveravajte čistoću vaših sudova i pribora za jelo. Mi smo sada naveli nekoliko primera, međutim, heliko bakterija se ne prenosi tako lako, tako da je  potrebno da bude samo malo oprezniji, ne da postanete paranoični i da zagledate čak i čiste kašike i viljučke, jer heliko bakterija u vazduhu ne može da preživi.

Srodni tekstovi:


Kako funkcionišu zalagaonice?

Za početak, hajde da definišemo šta su to zalagaonice. Zalagaonice nude mogućnost pro...

Detaljnije

Rent a car na aerodromima

Posle dugog leta, neugodnih sedišta, čekanja kofera i bezbroj drugih sitnica koje vam oduzima...

Detaljnije

Uticaj sajta na poslovanje preduzeća

Imidž preduzeća predstavlja mentalnu sliku koja se stvori u mislima kupaca na pomen imena samog pred...

Detaljnije

Pripremite se za veliko čišćenje i spremanje kuće

Neminovno je da sa dolaskom proleća polako prelazite na laganiju i letnju garderobu pa je potrebno z...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS