Lekovita biljka koja preferira sušu


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Majčina dušica je samonikla biljka, ali se može i namenski gajiti. Drugi nazivi za ovu veoma lekovitu biljku su bakina dušica, divlji bosiljak, tamjanika, babina duša i mnogi drugi. Sama biljka je visoka 20 – 30 centimetara, i raste kao grm. Uglavnom raste na suvim sunčanim padinama i kamenjarima, ali se može naći na pašnjacima, livadama i vrtovima. Cvetovi su obično tamno ili svetlocrveni, a kada joj je vreme cvetanja širi prijatan miris i aromu. Veoma često se može pronaći kako raste u većim grupama.

Kada se gaji iz semena, seje se obična i divlja majčina dušica koja je puzavica. Najbolje je da je posejete i rano proleće, i nemojte je često zalivati, jer ona ne voli vlagu. Kada želite da ih gajite iz reznica, to radite u rano proleće ili leto. Štetočine koje napadaju ovu biljku su lisne vaši, a kao zaštita se koristi tečni baštenski sapun. Voli sušu i dobro podnosi sunce. Prilikom izlaganja suncu povećava se aromatičnost same biljke. Listovi koji se čuvaju uvek trebaju biti ubrani pre cvetanja biljke. Oni se mogu sušiti, ali i stavljati u ulje.

Lekovitost i svojstva biljke

Divlji bosiljak je biljka koja je dobra za poboljšanje probave, jer brzo razgrađuje masnu hranu. Široku primenu ima u proizvodnji preparata protiv kašlja. Sastojci koji su lekoviti nalaze se jedino u listu i cvetu biljke. Dokazano je i antiseptičko dejstvo biljke, pa pozitivan učinak ima na urogenitalne organe, unutrašnje organe i organe za disanje. Ukoliko patite od depresije i raznih neuroza, rešenje potražite u ovoj biljci. Poznata je i kao lek za lečenje alkoholizma, jer nakon ispijanja čaja, dolazi do mučnine i povraćanja, pa samim tim počinje da vam se gadi alkohol. Podstiče i reguliše menstrualni ciklus, a i sprečava razne infekcije genitalnih organa.

Ovu biljku nije preporučljivo da uzimaju osobe koje imaju čir na želucu, probleme sa jetrom, ali i probleme sa žuči. Ako patite od migrena, nesanice, reume, bolesti bešike ili bolesti bubrega, potražite spas u ovoj lekovitoj biljci. Pomaže i ukoliko ste anemični, ili imate anginu. Kod bronhitisa, astme i tuberkuloze se koristi čaj ili sirup, koji rastvaraju sluz, pa dolazi do lakšeg iskašljavanja i izbacivanja sluzi. Majčina dušica je biljka koja daje snagu, i povoljno utiče na psihu.

Majčina dušica i njena primena u kulinarstvu

Pored lekovitosti, babina dušica se jako puno koristi u pripremi raznih jela. Savršena je u pripremi temeljca za čorbu, ali i marinada. Dodaje se kao aromatičan sastojak u raznim sosevima. Jako često se može naći kao sastojak u raznim supama. Kada se dodaje u soseve i filove, idealno se slaže sa jelima od divljači, školjkama ali i mesom od živine.

Često se u kulinarstvi može naći kao sastojak u sirćetu. Za pripremu ovog sirćeta potrebno vam je pola litre jabukovog ili vinskog sirćeta, i 100 grama biljke. 250 ml sirćeta treba zagrejati, ali nikako ne sme doći do ključanja. Biljku treba što nežnije ugnječiti, pa zatim preliti sirćetom. Zatim se nanovo gnječi, pa je potrebno ostaviti da se ohladi. Nakon hlađenja, dodaje se ostatak sirćeta, sve zajedno promešati, i sipati u flašu. Flašu je potrebno ostaviti na mestu gde ima puno sunca i mešati svaki dan, naredne dve nedelje.




Srodni tekstovi:


Kinoa, heljda i spelta - zaboravljene ili retko korišćene, a značajne žitarice

Interesantno je što svakodnevno govorimo o drugačijoj ishrani, ishrani koja je novijeg datuma...

Detaljnije

Кako zaštititi kosu od krzanja?

Kérastase već 50 godina suvereno vlada tržištem proizvoda za negu kose. Za taj status ...

Detaljnije

Dentalni turizam sve popularniji u Srbiji

Stomatološki ili dentalni turizam poslednjih godina dobio je zamaha u Srbiji. Kako su stomato...

Detaljnije

Komarnici kao prva linija odbrane od najdosadnijih insekata

Dolaskom letnjih meseci većina nas razmišlja o jednoj jako važnoj i veoma nervirajućoj činjen...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS