SA BEBOM NA MORU: PET STVARI KOJE TREBA DA ZNATE


Dom Putovanje Zdravlje i lepota



Bliži nam se najtoplije godišnje doba i sa njim nam naviru ideje gde bismo mogli da provedemo to vreme uz najbolje rashlađenje. Ovo predstavlja poseban izazov ako ste roditelji i više vaše nijedno letovanje neće biti isto. Sada morate da brinete o najmlađem članu porodice i svoje potrebe i želje stavite u drugi plan, a plan letovanja fokusirate u odnosu na njegove potrebe.

U nastavku teksta izdvojili smo pet stvari o kojima treba da budete informisani pre same odluke o letovanju i odnose se na to gde putovati, šta poneti od lekova, zašto je važno osiguranje, kako da se bebom provedete vreme na plaži ali i o učestalosti alergija na sunce kod beba. 

KADA I GDE JE NAJBOLJE PUTOVATI?

Dostupni podaci i saveti pedijatara govore o tome da se ne preporučuje letovanje sa novorođenčetom mlađim od tri meseca. Glavni argumenti koji ide u prilog tome je što oni do tog perioda razvijaju samostalno držanje glavice, što je to optimalno vreme za koje one uvežbavaju određenu rutinu u spavanju i hranjenju ali i to što treba dati novorođenčetu priliku da ojača i postane otpornije.

Što se tiče izbora same lokacije rukovodite se time da je to mesto prilagođeno odmoru sa decom, da smeštaj bude u blizini plaže koja bi po mogućustvu trebalo da bude peščana, da je more toplo i čisto i mesta na kojima nema velike gužve. 

PRIRUČNA APOTEKA JE OBAVEZNA

Mini verzija apoteke je neziostavni deo svakog putovanja bilo da se radi o deci ili odraslima. Ipak za vaše najmanje i najnežnije obavezno spakujete vitamine koje inače koriste, probiotike prilagođene njihovom uzrastu ali i antipiretike za snižavanje temeprature ukoliko do toga dođe.  Trebalo bi da imate pri ruci i antihistaminik za decu ukoliko dođe do pojave alerija.

 S obzirom da pedijatar najbolje poznaje zdravstveno stanje vašeg deteta, a uzimajući u obzir da nijedno dete nije isto, važno je da se posavetujete i sa njim šta bi to sve vaša priručna mini apoteka trebalo da sadrži. 

ALERGIJA NA SUNCE KOD BEBA JE ČESTA POJAVA

Ako ste već odlučili da odmor provedete za decom na obali mora onda morate znati i da je veoma česta alergija na sunce kod beba zbog osetljivosti njihove kože na sunčeve zrake. Kao preventiva se preporučuje korišćenje kreme sa velikim zaštitnim faktorom prilagođena osetljivoj i mekoj koži koja lako reaguje pojavom alergije na sunce kod beba. Na delovima tela koji su izloženi suncu dolazi do pojave svraba i osipa kao simptomi pojave alergije na sunce kod beba. 

S obzirom da govorimo o uzrastu gde je imuni sistem slab i nerazvijen u potpunosti, gde oni ne mogu da kažu šta ih muči i kako se osećaju važno je da pratite svaki njihov pokret. Do šestog meseca života koža ne bi trebalo uopšte da bude izložena suncu.  

AKTIVNOSTI SA BEBOM NA PLAŽI I U MORU

Posebno mesto u prtljagu zauzeće dečje igračke i animacije. Obavezno na plaži napravite hlad za vašu porodicu. Ukoliko nema prirodnog, obavezno postavite ili iznajmite suncobran. U periodima kada je sunce najjače (za neke od 10-16 časova, a za neke od 11-17 časova) nikako ne biste trebalo da budete na plaži sa najmlađima. S obzirom na postojanje rutine u njenom životu pratićete je i na obali. Uobičajene igračke i zanimacije biće dovoljne i na ovoj lokaciji, pored roditeljskih pesmica, osmeha i zagrljaja. 

MEĐUNARODNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA OSEĆAJ SIGURNOSTI

Niko ne želi da mu se desi nešto loše i nepredviđeno tokom putovanja, pogotovo ne onim najosetljivijima, najmlađima. Zato je preporučljivo, posebno sa onim porodicma koji imaju najmlađe članove starih tek po nekoliko meseci, da uplate međunarodno zdravstveno osiguranje. To osigurava pristup lekarskoj pomoći u slučaju da hitno zatreba. Iako većinu stanja i promena kod deteta možda možete sami da ispratite može se desiti da se pojave i ona za koje je neophodna medicinska intervencija. 






Srodni tekstovi:


Trendovi u Izdavanju Stanova u Beogradu: Šta Traže Stanodavci i Stanari

Beograd, srce Srbije, ne samo da odiše bogatom istorijom i kulturom, već i predstavlja centar...

Detaljnije

Kako brzo pronaći posao u Novom Sadu?

Pronalazak posla na velikim tržištima rada kakav je Novi Sad nije uvek jednostavno. Postoji v...

Detaljnije

Kako nastaje karijes na zubu i zašto je važno da se na vreme otkrije i izleči

Kada se govori o dentalnom zdravlju, karijes je svakako najrasprostanjenija zubna bolest, od koga bo...

Detaljnije

Savremene strategije za borbu protiv prehlade i alergija!

U eri tehnologije i medicinskog napretka, borba protiv prehlade i alergija ne bazira se samo na trad...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS