Ekspertski ultrazvuk u trudnoći - zašto je značajan i koliko je pregleda potrebnoEkspertski ultrazvuk je specijalistički pregled u trudnoći kojim se vrši skeniranja anatomije fetusa u potrazi za anomalijama, rizicima i komplikacijama u trudnoći.

Može se obaviti više ovakvih pregleda tokom trudnoće, ali je uobičajeno da se radi po jedan u svakom trimestru, od kojih je najvažniji ekspertski ultrazvuk u drugom trimestru trudnoće, odnosno između 20. i 24. nedelje.

U određenim situacijama, broj ekspertskih pregleda ultrazvukom može biti i veći ukoliko je u pitanju rizična trudnoća, na prethodnom pregledu su uočene određene nepravilnosti ili je potrebno detaljnije pratiti određena stanja mame i bebe.


Ekspertski ultrazvuk u ranoj trudnoći

Kada je u pitanju rana trudnoća, ekspertski ultrazvuk može se obaviti između 6. i 8. nedelje trudnoće. Na ovom pregledu, lekar potvrđuje postojanje trudnoće, proveravaju se otkucaji bebinog srca i na osnovu podataka dobijenih od majke, određuje starost trudnoće i predviđa termin porođaja.

Sam pregled može se obaviti na dva načina, skeniranjem abdomena ili vaginalnim putem. Kod ultrazvuka abdomena, sondom ultrazvuka prelazi se preko stomaka trudnice a rezultati skeniranja vide se na monitoru.

Kod vaginalnog ultrazvuka, specijalna tanka sonda ubacuje se u vaginu. Zvučni talasi sonde odbijaju se od bebu i šalju signal uređaju koji pretvara ove refleksije u crno-belu sliku fetusa.

Ovim pregledom može se isključiti postojanje vanmaterične trudnoće, utvrdi položaj placente, uočiti blizanačka ili višestruka trudnoća. Obično se zakazuje ukoliko kod trudnice postoji istorija urođenih mana ili pobačaja, javlja se krvarenje ili bol u stomaku.

Ukoliko trudnica propusti ekspertski ultrazvuk u ovom periodu, sledeći se može obaviti u periodu od 10. do 13. nedelje trudnoće. U periodu od 14. do 20. nedelje trudnoće može se obaviti ultrazvuk nuhalnog nabora ili tzv. nuhalne translucencije (NT) radi provere da li beba ima Daunov sindrom, srčane defekte ili druge hromozomske abnormalnosti.


Ekspertski ultrazvuk sredinom trudnoće

Ekspertski ultrazvuk koji se radi u periodu od 20. do 24. nedelje trudnoće je najznačajniji ultrazvuk jer detaljno skenira anatomiju bebe otkrivajući eventualne anomalije i komplikacije.

Skeniranjem mozga utvrđuje se da li se mozak pravilno razvija, postojanje cisti i drugih anomalija.

Na licu se gleda da li postoje određeni defekti kao što je rascep usne ili tzv. "zečija usna", meri se obim glave.

Detaljno se pregleda položaj srca (da li je na levoj strani tela), rad srčanih mišića, da  li postoje sve četiri srčane komore i meri puls.

Kičma se pažljivo skenira u potrazi za anomalijama od kojih je najznačajnija tzv. Spina bifida - rascep kičmenog stuba.

Kod pregleda ekstremiteta, meri se obim i dužina butne kosti, gleda se da li beba ima sve prste na rukama i nogama.

Skeniranjem stomaka gleda se da li trbušni zid pokriva sve unutrašnje ograne sa prednje strane.

Pregledom bubrega utvrđuje se da li beba ima oba bubrega, da li oba normalno rade i da li urin teče u bešiku.

Gleda se položaj placente, da li je na prednjem ili zadnjem zidu materice, visoko ili nisko u materici.

Proverava se pupčana vrpca, kao i količina amnionske tečnosti.

Skeniranjem genitalija može se utvrditi pol deteta.Ekspertski ultrazvuk krajem trudnoće

Ekspertski ultrazvuk u trećem trimestru obavlja se između 32. i 35. nedelje trudnoće. Ukoliko lekar oceni da je potrebno, može zakazati još neki ultrazvuk u kasnijem periodu ili pred sam porođaj.

Na potrebu zakazivanja ekspertskog ultrazvuka krajem trudnoće mogu uticati stanja trudnice kao što su visok krvni pritisak, krvarenje, prevremene kontrakcije, nizak nivo plodove vode, abnormalnosti posteljice, ukoliko je u pitanju trudnica starija od 35. godina i drugo.

Ekspertski ultrazvuk obavlja se u javnim bolnicama ili drugim specijalizovanim medicinskim ustanovama, licenciranim od strane nadležnih organa.


Izvor:

https://www.parents.com/pregnancy/stages/ultrasound/ultrasound-a-trimester-by-trimester-guide/

Srodni tekstovi:


Špijunaža - nekad i sad

Kad god se pomene špijuniranje i špijunaža, obično se pomisli na tajne agente, a primarno na čuvenog...

Detaljnije

Mali stanovi – sve prednosti

Garsonjere i jednosobni stanovi su najmanje stambene jedinice. Pa ipak, u tih 10ak m2 život može bit...

Detaljnije

Sigurnosna vrata – sistem zaštite koji ne otkazuje

Možda ste slušali priče svojih roditelja i baka i deka kako je njihovo vreme bilo drugačije i...

Detaljnije

Modni elementi ženskih laptop rančeva

Laptop rančevi su postali neizostavan modni dodatak za moderne žene koje žele da svoj laptop nose sa...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS