Četiri opšta pravila za pravilnu upotrebu spreja za nos


Zdravlje i lepota


Pravilna upotreba bilo kojeg leka odnosno primena u skladu sa preporukom lekara ili farmaceuta, garant je da će taj lek dati najbolji efekat i otkloniti simptome zbog kojih se uzima u određenom vremenskom intervalu.

Isto pravilo važi i za upotrebu sprejeva za nos gde pravilna upotreba smanjuje mogućnost nastanka neželjenih dejstava i poboljšava opštu efikasnost. 

Ponuda na tržištu je raznolika i iako je većina ovih proizvoda dostupna bez lekarskog recepta, preporučljivo je da se pre kupovine posavetuje sa farmaceutom. Njima ukratko možete preneti glavne tegobe koje imate i u odnosu na to oni će vam ponuditi najbolja rešenja. 

Pažljivo i detaljno čitajte dobijena uputstva pre upotrebe

Važno je da pre same upotrebe bilo kod proizvoda pročitate uputstvo koje sadrži sve važne informacije o karakteristima samog proizvoda i sastavu, načinu upotrebe, učestalosti primene i mogućim neželjenim reakcijama, kao i situacijama u kojima se oni ne bi smeli koristiti. 

S obzirom da se većina sprejeva za nos može kupiti bez lekarskog recepta čini se kao veoma važno da se pre primene detaljno informišete. To može biti putem interneta, izabranog lekara, lokalnog farmaceuta i naravno zvaničnog uputstva za primenu. 

Osim toga pravilna uptreba spreja na nos u skladu sa uputstvima je garant da će doći do željenih efekata i najboljih rezultata primene i otklanjanja postojećih simptoma. 

Obratite pažnju i na uzrast kojem je namenjen i za koju vrstu problema. 

Važno pravilo za prvu upotrebu 

Pri prvoj upotrebi osim što treba da pročitate pažljivo uputstvo treba da znate da je potrebno da bočicu blago promućkate. Zatim je potrebno da pre prve upotrebe ispumpate malu količinu speja za nos u vazduh sve dok se ne pojavi fino i potpuno raspršen mlaz. 

Pre nego što sprej za nos upotrebite važno je takođe i da prvo dobro očistite, odnosno izduvate nos. Time se osigurava da sadržaj istisnutog ne izbacite odmah po apliciranju. Tome treba dodati i činjenicu da se adekvatnim apliciranjem osigurava i adekvatna primene i aktivacija korisnih supstanci. 

Vodite računa o vremenu primene jer se ne preporučuje upotreba duža od 5-7 dana. Razlog tome je što postoji rizik dolaska do rebound efekta odnosno rinitisa izazvanih lekom. 

Položaj glave prilikom apliciranja

Veoma je važno na koji način se koristi spej za nos. Stručnjaci kažu da glava treba da bude blago savijena ka napred tako da se vide nožni prsti. Odnosno da ga treba koristiti u uspravnom položaju. 

Jednom rukom treba pritisnuti jednu nozdrvu dok se u drugu stavlja mlaznica u pravcu spoljašnjeg zida nosa. Tom prilikom se blago pritisne pumpica bočice i istovremeno treba udahnuti kroz tu nozdrvu. 

Isti postupak treba ponoviti i sa drugom nozdrvom. 

Prateći uputstvo primenjujete spej za nos jednim ili sa dva prskanja u nozdrvu i dinamikom koja je takođe sadržana u uputstvu ili je propisana od strane lekara ili farmaceuta. 

Održavanje higijene bočice i mlaznice

Održavanje adekvatne higijene nosa jednako je važno kao i održavanje higijene bočice i mlaznice spreja za nos. 

Osim što je važno održavanje ove vrste higijene, treba reći i da je taj postupak izuzetno jednostavan. Trebaće vam samo čista papirna maramica kojom ćete obrisati mlaznicu i potom vratiti zaštitni poklopac na nju i odložiti do sledeće upotrebe na suvo mesto sobne temperature.  


Srodni tekstovi:


Šta vam je od alata potrebno za uređenje bašte?

Svako ko želi da se bavi sređivanjem dvorišta ispred svoje kuće, zgrade i slično i uređenjem ...

Detaljnije

Šta bi trebalo znati o niskom pritisku

Kada se govori o krvnom pritisku kao veliki problem ističe se visok pritisak (hipertenzija) koji mož...

Detaljnije

Razmišljate da otvorite kozmetički salon? Evo nekoliko razloga za to!

Može se reći da danas pripadnice lepšeg pola više nego pre vode računa o svom izgledu ...

Detaljnije

Studije medicine u Beču – obrazovanje koje stvara kvalitetnu osnovu za zaposlenje

Prestonica i najveći grad Austrije, koji ima gotovo 2.000.000 stanovnika i istoriju koju ispisuje du...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS