Četiri opšta pravila za pravilnu upotrebu spreja za nos


Zdravlje i lepota


Pravilna upotreba bilo kojeg leka odnosno primena u skladu sa preporukom lekara ili farmaceuta, garant je da će taj lek dati najbolji efekat i otkloniti simptome zbog kojih se uzima u određenom vremenskom intervalu.

Isto pravilo važi i za upotrebu sprejeva za nos gde pravilna upotreba smanjuje mogućnost nastanka neželjenih dejstava i poboljšava opštu efikasnost. 

Ponuda na tržištu je raznolika i iako je većina ovih proizvoda dostupna bez lekarskog recepta, preporučljivo je da se pre kupovine posavetuje sa farmaceutom. Njima ukratko možete preneti glavne tegobe koje imate i u odnosu na to oni će vam ponuditi najbolja rešenja. 

Pažljivo i detaljno čitajte dobijena uputstva pre upotrebe

Važno je da pre same upotrebe bilo kod proizvoda pročitate uputstvo koje sadrži sve važne informacije o karakteristima samog proizvoda i sastavu, načinu upotrebe, učestalosti primene i mogućim neželjenim reakcijama, kao i situacijama u kojima se oni ne bi smeli koristiti. 

S obzirom da se većina sprejeva za nos može kupiti bez lekarskog recepta čini se kao veoma važno da se pre primene detaljno informišete. To može biti putem interneta, izabranog lekara, lokalnog farmaceuta i naravno zvaničnog uputstva za primenu. 

Osim toga pravilna uptreba spreja na nos u skladu sa uputstvima je garant da će doći do željenih efekata i najboljih rezultata primene i otklanjanja postojećih simptoma. 

Obratite pažnju i na uzrast kojem je namenjen i za koju vrstu problema. 

Važno pravilo za prvu upotrebu 

Pri prvoj upotrebi osim što treba da pročitate pažljivo uputstvo treba da znate da je potrebno da bočicu blago promućkate. Zatim je potrebno da pre prve upotrebe ispumpate malu količinu speja za nos u vazduh sve dok se ne pojavi fino i potpuno raspršen mlaz. 

Pre nego što sprej za nos upotrebite važno je takođe i da prvo dobro očistite, odnosno izduvate nos. Time se osigurava da sadržaj istisnutog ne izbacite odmah po apliciranju. Tome treba dodati i činjenicu da se adekvatnim apliciranjem osigurava i adekvatna primene i aktivacija korisnih supstanci. 

Vodite računa o vremenu primene jer se ne preporučuje upotreba duža od 5-7 dana. Razlog tome je što postoji rizik dolaska do rebound efekta odnosno rinitisa izazvanih lekom. 

Položaj glave prilikom apliciranja

Veoma je važno na koji način se koristi spej za nos. Stručnjaci kažu da glava treba da bude blago savijena ka napred tako da se vide nožni prsti. Odnosno da ga treba koristiti u uspravnom položaju. 

Jednom rukom treba pritisnuti jednu nozdrvu dok se u drugu stavlja mlaznica u pravcu spoljašnjeg zida nosa. Tom prilikom se blago pritisne pumpica bočice i istovremeno treba udahnuti kroz tu nozdrvu. 

Isti postupak treba ponoviti i sa drugom nozdrvom. 

Prateći uputstvo primenjujete spej za nos jednim ili sa dva prskanja u nozdrvu i dinamikom koja je takođe sadržana u uputstvu ili je propisana od strane lekara ili farmaceuta. 

Održavanje higijene bočice i mlaznice

Održavanje adekvatne higijene nosa jednako je važno kao i održavanje higijene bočice i mlaznice spreja za nos. 

Osim što je važno održavanje ove vrste higijene, treba reći i da je taj postupak izuzetno jednostavan. Trebaće vam samo čista papirna maramica kojom ćete obrisati mlaznicu i potom vratiti zaštitni poklopac na nju i odložiti do sledeće upotrebe na suvo mesto sobne temperature.  






Srodni tekstovi:


Baštenski alat koji je neophodan za savršen izgled dvorišta

Ne morate biti profesionalni vrtlar kako biste u svom posedu imali neke komade baštenskog ala...

Detaljnije

Pitali smo veštačku inteligenciju i sugrađane koji se koncerti održani u Beogradu pamte

Koji je vaš omiljeni koncert?Beograd je kulturna prestonica Balkana. U njemu su održani fenom...

Detaljnije

Recite zbogom borama uz pomoć prirode

Večito pitanje svih žena koje paze na svoj izgled, jeste kako negovati kožu lica i vrata, kako bi se...

Detaljnije

Saveti za održavanje kondicije kod kuće

Biti u kondiciji važan je deo zdravlja organizma. Nekada se održava uz vežbanje u teretani, tu su i ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS