Karakterne crte koje mogu opisati psihologiju ličnosti


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Kroz decenije koje su za nama mnogo truda i rada je uloženo kako bi se unapredilo razumevanje čoveka, njegovog mentalnog stanja, mentalnog zdravlja i načina na koji se brojni problemi mogu prevazići. Savremena psihologija ličnosti se najčešće bazira na određenm karakternim crtama i uopšte crtama ličnosti kako bi se pojedinac bolje opisao, shvatio i, ako je potrebno, kako bi se pružila adekvatna pomoć. 

Danas, psihologija ličnosti kroz istraživanja navodi da se svaka ličnost može opisati izdvajanjem pet ključnih crta ličnosti koje se u samoj nauci nazivaju i bazične dimenzija. Ovo znači da svaki čovek u sebi poseduje tih pet crta, a da u zavisnosti od toga koje preovladavaju i na koji način to najbolje opisuje njegovu ličnost, uz dodatne karakteristike svakog pojedinca. 

Neuroticizam

Ovo je crta ličnosti koja predstavlja način na koji jedna osoba doživljava negativna osećanja. Kada govorimo o negativnim osećajima to su osećanje povređenosti, anksioznost, strah, strepnja, bes, pa i osećaj krivice nakon nekih dešavanja. U zavisnosti od toga kako jedna osoba doživljava ovo osećanja tako se i karateriše njena ličnost. Za osobe koje deluju impulsivno, nespremno da se suoče sa negativnim, u okviru nemogućnosti da reaguju na dobar način, uviđa se jaka impulsivnost, mnogo mašte i iracionalnih ideja, teška borba sa stresom i problemima. S druge strane, oni kod kojih ova crta nije izražena opisuju se kao stabilni, najpre emotivno, ali i fizički. Reagujući staloženo u stresnim i nelagodnim situacijama, ove osobe uspostavljaju balans između emotivnog i fizičkog, te uspevaju da se relaksiraju i razmišljaju „hladne glave.

Ekstraverzija

Socijalna priroda svakog čoveka je drugačija. S jedne strane ekstroverti, kao srdačne osobe, spremne da u svakoj situaciji deluju prirodno, bez obzira da li je oko njih krug poznatih ljudi ili se nalaze u okviru velikog skupa, introvertne osobe ne podnose takve situacije, budući da se osećaju anksiozno, nesigurno, otežano. Ove ne govorimo o asocijalnosti jedne grupe, već o karakternim crtama, budući da se ekstroverti uvek veseliji, razdraganiji, spontaniji, dok su introverti kontrolisani, zatvoreniji, ali imaju i dobre crte često potrebne kao što je kontrolisanje osećanja, kontrola impulsa takođe.

Otvorenost

Kada govorimo o psihologiji ličnosti otvorenost predstavlja karakternu crtu koja govori o određenim načinim a ponašanja i određenom nivou spremnosti na novo, neočekivano i neslućeno. Otvorenost uglavnom utiče na to da osobe budu spremnije za promene, za isprobavanje mnogih stvari, bez obzira na konvencionalnost, jače doživljaje imaju, bilo da su emotivni ili drugi. Važno je postaviti granicu da otvorenost kao crta ličnosti ne govori o nečijoj nepincipijelnosti. Oni koji nisu otvoreni su osobe koje podležu pravilima, konvencionalnim stavovima i društvenim normama, pa čak i po cenu neslaganja sa njima. Psihologija ličnosti na taj način otkriva i način na koji je najbolje pristupiti osobi, budući da ove dve suprotnosti zahtevaju različit način rada sa njima.

Saradljivost

Altruisti i egocentrici. U gruboj podeli ovako bi mogli da se opišu oni čiji karakter navodi na potrebu da se bude deo tima, da se priskoči u pomoć, podeli sve sa drugima. S druge strane jesu osobe koje su prilično zatvorene za takav tip saradnje, takmičarskog duha, sa potrebom da se uvek bude na prvom mestu.

Savesnost

Savremena psihologija ličnosti se dosta osvrće na ovu, petu bazičnu karakternu crtu ili dimenziju. Savesnost kod osobe izaziva da je karakterišu odgovornost, stabilnost, mogućnost da se na nju oslonite, bez straha izdaje. Osobe kod kojih je savesnost u manjoj meri izražena mogu se opisati kao amoralne, sa posebnim razumevanjem morala u svakom segmentu života, porodičnom, prijateljskom, emotivnom, poslovnom, seksualnom.




Srodni tekstovi:


Kako da izaberete najbolji probiotik i poboljšate svoje zdravstveno stanje?

Probiotici su dobre bakterije i gljivice koji prirodno žive u našim crevima brinući se da cre...

Detaljnije

Moderan stil podnih lampi i njihova prijatnost u enterijeru

Rasveta u svakom domu predstavlja ključni akcenat za uređenje dok dobro organizovano osvetljenje sva...

Detaljnije

Odliv stručnih umova iz državnih medicinskih komora

Svake godine znatan broj lekara i stručnog medicinskog osoblja odlazi da radi u inostranstvo. Odliv ...

Detaljnije

Prirodni preparati za pomoć u lečenju reumatoidnog artitisa

Progresivno oboljenje zglobova, na žalost još uvek bez odgovarajućeg leka koji garantuje izle...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS