Dajemo odgovore na vaša najčešća pitanja o soft starterima


Tehnika

Na pitanje – šta soft starteri mogu, odgovor bi bio da ograničavaju polaznu struju na bilo koji nivo, dok praktični momenat zavisi od motora i opterećenja. Smanjenjem polazne struje, smanjuje se i obrtni momenat koji motor proizvodi. Opterećenje može dovesti do gubitka brzine, ukoliko je polazna struja niska. Kako bi startovanje bilo uspešno, neophodno je da motor proizvede veći momenat ubrzanja od onog koje zahteva opterećenje u toku samog starta. Pored ovog pitanja, korisnici su ih imali još mnogo u vezi sa soft starterima. Zato smo konsultovali stručnjake i dali odgovore na neka od vaših najčešćih pitanja.

Vrste

Postoje tri vrste soft startera koji imaju različite karakteristike i na različite načine upravljaju motorom. Prvi su regulatori obrtnog momenta koji upravljaju samo prvom fazom pokretanja. Na taj način se smanjuje obrtni momenat pri samom startovanju, ali ne i startna struja. Regulatori obrtnog momenta moraju se koristiti zajedno sa ovim soft starterima u toku samog puštanja motora. Druga vrsta su oni koji mogu upravljati dvema fazama. 

Pri tome, oni umanjuju startnu struju i uklanjanju udarni kratkotrajni obrtni momenat. Pogodni su za normalna i velika opterećenja, ali ne i za teška opterećenja. Startna struja u nekontrolisanoj fazi neznatno je veća od dveju struja u kontrolisanoj fazi. Treća vrsta se odnosi na one koji upravljaju sa tri faze. Oni omogućavaju najviši nivo mekog upuštanja i zato su i jedino rešenje koje je pogodno i za primenu na teška opterećenja.

Automatski transformatori

U odnosu na automatske transformatore, soft starteri omogućavaju mnogo laganiji start i to po nižoj ceni. Dodatni je problem što se automatski transformatori ne mogu prilagoditi promenljivim opterećenjima (startovi sa opterećenjima i stratovi bez opterećenja), a ni startni momenat se ne može podesiti u odnosu na krakteristike motora ili opterećenja. 

Onda se oštećenja zbog prevelikog udarnog momenta i kratkotrajnih strujnih udara i dalje javljaju u međufazama i nemoguće je obezbediti meko zaustavljanje. Ti pokretači sa automatskim transformatorima su i veliki i skupi, naročito ako je reč o potrebi za visokim startnim frekvencijama.

Zvezda/trougao pokretači

I u odnosu na zvazdu/trougao, soft starteri su mnogo fleksibilniji. Oni omogućavaju glatko zaletanje bez ikakvog rizika od vršnih udara. Poput automatskih pokretača, ni pokretači zvezda/trougao ne mogu da se prilagode uslovima promenljivog opterećenja, pa tako ni startni obrtni momenat ne može biti prilagođen. Pored toga, dodatno otvoreni momenat, koji se javlja između zvezde i trougla može prouzrokovati štetni obrtni momenat i struju. 

Oni ne omogućavaju meko zaustavljanje. Međutim, jedina pogodnost je to što zvezda/trougao može biti jeftiniji od soft startera i može omogućiti ograničenje startne struje na niži nivo, kada je reč o korišćenju pokretača za vrlo lagana opterećenja. Ali se, i pored toga, preveliki obrtni momenat i udarna kratkotrajna struja, mogu javiti. 

Trebalo bi naglasitti da veza unutar trougla pojednostavljuje zamenu pokretača zvezda/trougao (postojeće ožičenje se može iskoristiti). Tako u novim instalacijama veza unutar trougla može da smanji veličinu i cenu soft startera, međutim, tu postoje drugi dodatni troškovi. Pored toga, ne mogu se svi oni povezati unutar trougla.






Srodni tekstovi:


Prolećno spremanje dvorišta: Ideje za uređenje

Sa početkom proleća i provođenjem sve više vremena na suncu i svežem vazduhu naviru i nove id...

Detaljnije

Koje sve zadatke morate da ispunite ukoliko vam se bliži venčanje?

Bliži vam se jedan od najlepših događaja u životu, ushićeni ste i pomalo zabrinuti zbog brojn...

Detaljnije

INOVATIVNE TEHNOLOGIJE – napredna sigurnosna rešenja

Na veliku žalost, svet je ipak jedno opasno mesto. Od svetskih ratova, terorističkih napada, masovni...

Detaljnije

Hotel Jugoslavija- rezervacije za doček 2023. godine su već počele!

Doživite nezaboravan doček nove godine u Hotelu Jugoslavija! Možda vam se čini previše r...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS