Rasveta za vaš stan


Dom Dom

 

Laicima deluje da je postavljanje svetiljki u stanu lak posao. Medjutim, jedan od bitnih elemenata prilikom uredjenja stana je upravo odabir prave rasveta. Prilikom smišljanja budućeg izgleda stana važno je razmišljati gde će se i koje svetlo postaviti s obzirom da od njega zavisi atmosfera koja će biti u prostorijima. Potrebno je razmišljati o dimenzijama svetlosnog tela, jačini i boji rasvete kako za svaku prostoriju zasebno tako i za ceo stan. 

Prilikom postavljanja osvetljenja u stanu i na terasi mogu se koristiti lusteri, plafonjere, podne i stone lampe, led reflektori,… Broj kvadrata prostorije treba pomnožiti sa 25 w i dobiće se koliko svetlosti je potrebno za idealno osvetljenje. U prostorijama u kojima nema dovoljno dnevnog svetla treba postaviti više različitih lampi (podnih, stonih, sa ili bez abažura) da bi se nadoknadio nedostatak prirodnog svetla. U dnevnoj sobi se savetuje da rasveta bude slojevita i da preovladjuju topliji tonovi (npr. žuta i crvena).

 

Podne i stone lampe

Odgovarajućim lampama u prostoru, odnosno uz stone i podne lampe “štimujemo” atmosferu i upotpunjujemo enterijer. Lampe mogu predstavljati dekorativni detalj u prostoriji. 

 

Stonim lampama različitih oblika i boja mogu se “oživeti” zidne police ili komode. Stone lampe se često koriste za čitanje i prilikom postavljanja se treba pridržavati saveta o udaljenosti lampe i smeru odakle će padati svetlo. Lampa ne sme da bude instalirana direktno iznad glave. Preporučuje se da bude sa strane, da bi se što manje pravila senka nad knjigom. 

Prilikom rasporedjivanja podnih lampi treba voditi računa da ne smetaju prilikom svakodnevnog funkciosanja u stanu. Bitno je da su same po sebi stabilne i da ne budu preblizu mesta za sedenja. Treba izbeći da svetlost smeta osobama koje sede u njihovoj blizini.  

 

Lusteri 

U dnevnom boravku se najčešće postavlja veliki dekorativni luster. Ako je slučajno plafon nizak u tom slučaju je bolje odabrati plafonjerku. Takodje, iznad trpezarijskog stola postavlja se veliki luster ali pritom treba voditi računa na kojoj visini se postavlja da svetlo ne bi blještalo u oči prilikom obedovanja. Lusteri mogu imati ugradjene dimere – mogućnost prigušivanja svetla. Dimeri dodatno omogućavaju da prilagodjavamo atmosferu trenutku i svojim potrebama. U poslednje vreme lusteri se koriste i za rasvetu kupatila. 

 

Led rasveta

Kada govorimo o rasveti sve više se priča o upotrebi led rasvete prilikom osvetljavanja različitih prostorija. Led tehnologija je toliko usavršena da se u ponudi mogu naći najrazličitiji lusteri, lampe i reflektori koji se zasnivaju na ovoj tehnologiji. S obzirom da su led diode male mogućnosti prilikom dizajniranja svetiljki su velike i omogućavaju da dizajneri imaju punu slobodu prilikom kreiranja lampi, lustera i ostalih svetlostnih tela. Led rasveta je izuzetno efikasna i pouzdana i značajno štedi energiju a i troškove potrošača. Led sijalice štede 1/5 energije, pet puta manje se  zagrevaju od halogenih i traju 25 godina ako se koriste 5 sati dnevno. 

Prilikom postavljanja rasvete treba voditi računa i o bezbednosti vašeg stana pa se preporučuje postavljanje Led reflektora iznad ulaza u stan, zgradu, dvorište ili terasu. Led reflektori su izuzetno kvalitetne svetiljke koje su otporne na različite vremenske uslove i omogućavaju izuzetno dobro osvetljenje. 

 
Srodni tekstovi:


Zašto je isplativije obavljati održavanje u autoservisu, a ne u garaži?

Svaki vozač verujemo da zna da je automobil  tehnički složen uređaj koji zahteva redovno održav...

Detaljnije

Odabir kućnog ljubimca

Niste sigurni koji bi kućni ljubimac bio najbolji za vas. Većina ljudi se odlučuje za psa ili mačku....

Detaljnije

Povedite bitku protiv stresa sa prirodnim saveznicima!

U svetu koji je sve užurbaniji i napetiji, stres je postao neizbežan deo našeg života. Iako j...

Detaljnije

Ogledala po meri

Kada govorimo o uređenju enterijera na pamet nam padne milion i jedan detalj koji bismo mogli da ukl...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS