Radite u zaštitnoj opremi


Biznis PoljoprivredaKada obavljate teške fizičke poslove, često postoji opasnost od povređivanja. Takođe, ako ste na poslu izloženi uticaju štetnih materija, one mogu ostaviti trajne posledice po vaše zdravlje. Najbolji način, na koji možete biti zaštićeni, jeste taj da se sklonite od takvih mesta, koja mogu da vas ugroze. Međutim, ako vaš rad zahteva boravak na opasnim mestima, jedina sigurnost je da radite u zaštitnoj opremi.

Mnogi delovi zaštitne opreme najčešće se koriste u privatnim sektorima, poput građevinarstva i šumarstva, gde je težak, opasan rad neizbežan. Iako ove industrijske grane svakako zahtevaju nošenje zaštitne opreme, potreba za njome ne ostaje samo u okviru ovih oblasti. Njena funkcija je značajna i u mnogim drugim poslovima, potpuno različitim od građevinarstva i šumarstva. 

U kojim poslovima se radi u zaštitnoj opremi?

Zaštitna oprema je neophodna za rad u prehrambenoj industriji. U kuhinjama postoji veliki rizik od povređivanja opasnom opremom, koja može izazvati veliku štetu. Za profesionalne kuvare bitno je da nose zaštitne rukavice. Na taj način će se zaštititi od posekotina ili opekotina, dok pripremaju hranu oštrim predmetima i na visokim temperaturama.

Doktori, medicinske sestre, medicinski tehničari, hirurzi i drugi zdravstveni radnici u medicini, moraju nositi zaštitnu opremu u različitim situacijama. Hirurške haljine su nužan deo zaštitne opreme pri izvođenju operacija. Zdravstveni radnici moraju da nose respiratornu zaštitnu opremu, kada se nalaze u blizini pacijenata, koji imaju neku vrstu zarazne bolesti. Pored toga, mnogi zdravstveni radnici koriste i zaštitne rukavice u svom poslu.

Automehaničari moraju nositi zaštitnu opremu, jer obavljaju razne poslove na vozilima. Oni popravljaju, bruse i vare razne delove na automobilima. Zbog toga su stalno izloženi mnogim hemikalijama, koje mogu oštetiti zdravlje, ukoliko se udišu. Neophodna zaštitna oprema za automehaničare je, pre svega, zaštita za respiratorne organe, te zaštita za telo i ruke.

Da bi sebi obezbedili sigurno radno okruženje, kozmetičari treba da nose zaštitne maske, koje će sprečiti udisanje opasnih isparenja. Kozmetičari, koji rade manikir i pedikir, svakodnevno su izloženi  mirisima lepka, lakova za nokte, te prašinom, koja nastaje turpijanjem noktiju. Oni moraju nositi zaštitne maske, koje ih štite od raznih isparenja, ali i od prašine.

Voditelji u sektoru zabave treba da nose zaštitnu opremu na koncertima i festivalima, gde se pušta glasna muzika. Dobra zaštitna oprema su čepići za uši, koji štite njihov sluh, ali i omogućavaju da nesmetano nastave sa poslom. 

Veliku opasnost na poslu imaju i radnici u industrijskim postrojenjima. Svakodnevno se susreću sa hemikalijama, tako da je odgovarajuća zaštitna oprema neophodna za njih. Trebalo bi da se udalje od opasnih materija, koliko god su u prilici da to učine. Zaštitna oprema će im pomoći da hemikalije ostanu daleko od njihovih respiratornih organa, kože i očiju. 

Neka vam zdravlje bude na prvom mestu. Ako ste na poslu, izbegavajte područja koja mogu na bilo koji način ugroziti vaše zdravlje. Međutim, ako to ne možete izbeći, ne izbegavajte ni upotrebu zaštitne opreme. 

Pre početka posla, proverite da li imate svu potrebnu zaštitnu opremu. Takođe, bitno je da proverite da li je ona ispravna i efikasna, kako biste ostali bezbedni i zdravi na poslu.


Srodni tekstovi:


Razlozi posete ginekološkoj ordinaciji

Ginekološke ordinacije danas idu „ruku pod ruku“ sa reproduktivnim zdravljem lep&...

Detaljnije

Kako zagrejati stan pred početak grejne sezone?

Kako se približava zimski period, tako sve više ljudi razmišlja o tome koja vrsta grej...

Detaljnije

Ne odlažite odlazak kod oftalmologa

Oftalmologija je oblast u medicini koja se bavi zdravljem čula vida. Kako i druga čula, tako je i ov...

Detaljnije

Kako da odaberete funkcionalne i savremene gedžete za automobil?

Čak i ukoliko nemate luksuzan automobil, postoji mnogo načina da vozilo koje estetski nije po va&sca...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS