Mononukleoza - Simptomi i lečenje


Zdravlje i lepota


Većina virusa se prenosi putem telesnih tečnosti. Zaražavamo se kada smo u kontaktu sa inficiranom osobom ili putem prljavih, inficiranih predmeta, koje je zaražena osoba dodirivala. Dobro je poznata infekcija koja se prenosi putem poljupca. 

Otuda je i poznata kao ’bolest poljupca’ ili mononukleoza. Najčešći način prenosa bolesti jeste ljubljene, ali se ona može preneti i drugačije. Prenosi se kašljanjem ili kijanjem, seksualnim kontaktom, deljenjem hrane i pića sa zaraženom osobom, transfuzijom krvi ili transplatacijom organa. 

Češće je prisutna kod mlađih osoba, nego kod starijih. Kod male dece, i pored prisustva slabijih simptoma, ne mora se pokazati prisustvo bolesti. Obično se ova bolest javlja jednom kod ljudi. Međutim, može se ponoviti kod osoba koja imaju oslabljen imunitet.

Mononukleoza nije zarazna, kao druge infekcije i često prolazi bez lečenja. Čak se dešava da je obična prehlada propraćena većim brojem agresivnijih simptoma, nego bolest mononukleoze. Postoji samo mogućnost da ćete se duže osećati bolesno, nego što se to dešava kada imate prehladu.

Koji su simptomi mononukleoze?


Simptomi mononukleoze su: konstantan umor, groznica, glavobolja, bol u grlu, slabost mišića, uvećana slezina, otečeni krajnici, otečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu i preponama. Ovi simptomi se javljaju postepeno i mogu biti blagi ili teški. Period inkubacije ovog virusa je od četiri do šest nedelja nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Uglavnom se groznica i bol u grlu smanjuju za nekoliko nedelja. Ostali simptomi postepeno prolaze, ukoliko se pridržavate adekvatnog kućnog tretmana. Međutim, teži simptomi, poput umora, otečenih limfnih čvorova i uvećane slezine mogu trajati mesec dana i duže. 

Ono što nije dobro i što može izazvati komplikacije, jeste uvećana slezina koja puca. Slezina je žlezda u stomaku, koja pomaže u filtraciji krvi. Ukoliko ona pukne, može izazvati unutrašnje krvarenje u stomaku, koje je opasno po život i zahteva hitnu hiruršku intervenciju. Da do toga ne bi došlo, potrebno je da mirujete dok ova bolest traje i izbegavate bilo kakav napor.

Mononukleoza može dovesti do nekih retkih komplikacija, obično kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Može izazvati: probleme sa jetrom, anemiju, probleme sa srcem, zgrušavanje krvi, komplikacije nervnog sistema, otežano disanje.

Kada osetite neke od simptoma mononukleoze, obavezno idite kod lekara. On će ih pravilno proceniti i postaviti tačnu dijagnozu. Moraćete da radite testove krvi, koji će, na osnovu adekvatnih parametara, pokazati prisustvo ili odsustvo virusa mononukleoze.

Kako se leči mononukleoza?

Za bolest mononukleoze ne postoje posebni lekovi. Tretmani, koji se koriste za oporavak, uključuju: odmor, hidrataciju i lekove koji ublažavaju simptome bolesti

Pošto tokom ove bolesti osećate ekstremni umor, najbolji način da se odmorite je san. Takođe, izbegavajte sve naporne fizičke aktivnosti ili sportove u toku ove bolesti, ali i mesec dana nakon nje. Lekovi, koji se primenjuju kada imate mononukleozu, spadaju u one koji olakšavaju bolove u grlu, mišićima, groznicu, glavobolju. Uz to, morate unositi u organizam velike količine tečnosti, kako ne biste dehidrirali.

Većina ljudi, koji se zaraze mononukleozom, preleži bolest za nekoliko nedelja, uz odgovarajuću zdravstvenu i higijensku negu. Ono što vi treba da učinite, da biste se zaštititili od mononukleoze, jeste da redovno vodite računa o higijeni. Takođe, izbegavajte bilo kakve kontakte sa osobama koje imaju ovu bolest ili pokazuju neke njene simptome. 





Srodni tekstovi:


Luksuzno, a jeftino letovanje u Crnoj Gori? Može!

Putovanje na odmor nikada nije jeftino. Smeštaj, hrana, novac za trošak… jasno ...

Detaljnije

Pažljivo pristupajte suplementima: Stručnjaci nude smernice o tome da li ih treba koristiti pre ili posle treninga

Kako odabrati odgovarajuće i zdrave suplemente koji će efikasno poboljšati rezultate rekreati...

Detaljnije

Da li vredi postaviti zubne implante?

Kada se razmatraju zubni implanti cena jednog zuba je dosta viša nego što je to slučaj...

Detaljnije

Zašto bi trebalo da izaberete Mega Lux rolo zavese za vašu vikendicu?

Deo stanovništva koji svakodnevno živi u gradu, u zgradama, okruženi gradskom bukom i gužvom,...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS