Upala jajnika - prepoznajte simptome i izlečite se na vreme


Zdravlje i lepota

Upala jajnika (ooforitis) najčešće je prouzrokovana bakterijskom infekcijom. Može se javiti i kao posledica hronične inflamatorne bolesti karlice (PID). Takođe, postoji i autoimuni oblik upale jajnika koji je uzrokovan poremećajem imunog sistema. Oboljenje može zahvatiti samo jedan jajnik ili oba a može se proširiti i na okolne organe.

 Upala jajnika je zarazno oboljenje. Prenosi se seksualnim kontaktom, te najviše pogađa žene u reproduktivnoj dobi između 20 i 30 godina. Osnovni problem je što ovo stanje u velikom broju slučajeva uopšte ne izaziva simptome ili su oni blagi sve do iznenadnog napada jakog bola. 

Bol u jajnicima može biti akutni i hronični. Akutni bol se javlja i nestaje brzo odnosno u kratkom vremenskom periodu. Hronični bol u jajnicima počinje postepeno i zatim traje nekoliko meseci. Takođe, bol može biti kontinuiran ili povremen a intenzitet može biti od blagog do izuzetno jakog tako da ometa svakodnevni život.

Bez obzira na vrstu bola čak i ako je sasvim blag i periodičan, ne treba ga ignorisati jer može biti jedan od osnovnih simptoma upale jajnika. Simptomi se mogu razvijati i postepeno, te se vremenom pogoršavati. Prepoznaju se kao:


  • bol u donjem delu stomaka i karlice,
  • pojačano menstrualno krvarenje,
  • krvarenje između menstrualnih ciklusa,
  • poteškoće tokom mokrenja,
  • bol ili krvarenje tokom seksualnog odnosa,
  • obilan vaginalni iscedak neprijatnog mirisa,
  • osećaj peckanja ili bol u vaginalnom području tokom mokrenja,
  • otežano mokrenje,
  • temperatura,
  • povraćanje.


Uzroci upale jajnika

Upala jajnika je obično posledica polno prenosivih infekcija (hlamidija, gonoreja) ali bakterije mogu dospeti u reproduktivni trakt i kroz grlić materice tokom porođaja, abortusa ili pobačaja, kao i u slučaju ako je intrauterini uložak (spirala) pogrešno umetnut.

Upala jajnika dijagnostikuje se pregledom karlice, testiranjem krvi i ura, kao i uzimanjem cervikalnog i vaginalnog brisa. Takođe, u dijagnozi se koristi klasični i vaginalni ultrazvuk kako bi se procenila veličina jajnika, postojanje cista ili naslaga gnoja - apcesi. 

Ultrazvuk ne može otkriti upalu jajnika na samom početku ali se mogu primetiti izvesne abnormalnosti. Ukoliko je potrebno može se raditi i laparoskopija, posebno ukoliko lekar sumnja na zapaljenje jajovoda. Tokom ove procedure, kroz otvor na stomaku uvodi se laparoskopska cev sa lampicom na vrhu. Procedura omogućava u vid stanje karličnih organa i uklanjanje blokada.


Lečenje upale jajnika


Opcije lečenja zavise od uzroka upale. Ukoliko su uzrok upale jajnika polno prenosive infekcije u lečenju se koriste antibiotici. Ukoliko je infekcija nastala kao posledica delovanja različitih bakterija, lečenje se obuhvata nekoliko vrsta antibiotika. Vrlo je važno da u lečenje budu uključena oba partnera.

Apscesi se takođe mogu lečiti antibioticima ili hirurškim putem odnosno drenažom inficiranih apscesa. Ukoliko je u pitanju autoimuni ooforitis u lečenje se može uključiti hormonalna terapija. 

Upala jajnika koja se ne leči može dovesti do komplikacija kao što su oštećenja jajnika i jajovoda. Nelečena gnojna upala jajnika može imati za posledicu njihovo hirurško odstranjivanje. Takođe, oštećenje jajovoda može povećati rizik za ektopičnu trudnoću.

Ponekad oštećenje jajovoda može dovesti do infekcije. U slučaju da se infekcija ne leči, a apsces pukne, to može dovesti do sepse koja može biti rizična po život. 

Upala jajnika može prouzrokovati probleme za začećem. Ukoliko se ne leči, ožijno tkivo i priraslice mogu sprečavati začeće. Ukoliko priraslice nije moguće otkloniti hirurškim putem, rešenje može biti vantelesna oplodnja.

Najbolja prevencija upali jajnika su zaštićeni seksualni odnosi i ograničenje broja seksualnih partnera. Teže posledice se mogu sprečiti ranom dijagnozom i lečenjem zbog čega su redovni sistematski pregledi neophodni.Srodni tekstovi:


Kako da odaberete kadu za kupatilo?

U opremanju i renoviranju kupatila najviše muka i briga zadaje kada, verovatno zbog toga &sca...

Detaljnije

Leto u Beogradu

Većina nas na kraju svakog radnog dana prešara kvadratić u kalendaru i ponovo prebroji koliko...

Detaljnije

NIKO NE VOLI PROCES PERESELJENJA – evo zašto je to tako.

Da li ste znali da selidba može biti toliko stresna da ga je istraživači rangiraju kao najstresniji ...

Detaljnije

Šta je psorijaza i da li se leči?

Psorijaza predstavlja hroničnu upalnu bolest kože koju karakterišu oštro oivičeno crve...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS