Upala jajnika - prepoznajte simptome i izlečite se na vreme


Zdravlje i lepota

Upala jajnika (ooforitis) najčešće je prouzrokovana bakterijskom infekcijom. Može se javiti i kao posledica hronične inflamatorne bolesti karlice (PID). Takođe, postoji i autoimuni oblik upale jajnika koji je uzrokovan poremećajem imunog sistema. Oboljenje može zahvatiti samo jedan jajnik ili oba a može se proširiti i na okolne organe.

 Upala jajnika je zarazno oboljenje. Prenosi se seksualnim kontaktom, te najviše pogađa žene u reproduktivnoj dobi između 20 i 30 godina. Osnovni problem je što ovo stanje u velikom broju slučajeva uopšte ne izaziva simptome ili su oni blagi sve do iznenadnog napada jakog bola. 

Bol u jajnicima može biti akutni i hronični. Akutni bol se javlja i nestaje brzo odnosno u kratkom vremenskom periodu. Hronični bol u jajnicima počinje postepeno i zatim traje nekoliko meseci. Takođe, bol može biti kontinuiran ili povremen a intenzitet može biti od blagog do izuzetno jakog tako da ometa svakodnevni život.

Bez obzira na vrstu bola čak i ako je sasvim blag i periodičan, ne treba ga ignorisati jer može biti jedan od osnovnih simptoma upale jajnika. Simptomi se mogu razvijati i postepeno, te se vremenom pogoršavati. Prepoznaju se kao:


  • bol u donjem delu stomaka i karlice,
  • pojačano menstrualno krvarenje,
  • krvarenje između menstrualnih ciklusa,
  • poteškoće tokom mokrenja,
  • bol ili krvarenje tokom seksualnog odnosa,
  • obilan vaginalni iscedak neprijatnog mirisa,
  • osećaj peckanja ili bol u vaginalnom području tokom mokrenja,
  • otežano mokrenje,
  • temperatura,
  • povraćanje.


Uzroci upale jajnika

Upala jajnika je obično posledica polno prenosivih infekcija (hlamidija, gonoreja) ali bakterije mogu dospeti u reproduktivni trakt i kroz grlić materice tokom porođaja, abortusa ili pobačaja, kao i u slučaju ako je intrauterini uložak (spirala) pogrešno umetnut.

Upala jajnika dijagnostikuje se pregledom karlice, testiranjem krvi i ura, kao i uzimanjem cervikalnog i vaginalnog brisa. Takođe, u dijagnozi se koristi klasični i vaginalni ultrazvuk kako bi se procenila veličina jajnika, postojanje cista ili naslaga gnoja - apcesi. 

Ultrazvuk ne može otkriti upalu jajnika na samom početku ali se mogu primetiti izvesne abnormalnosti. Ukoliko je potrebno može se raditi i laparoskopija, posebno ukoliko lekar sumnja na zapaljenje jajovoda. Tokom ove procedure, kroz otvor na stomaku uvodi se laparoskopska cev sa lampicom na vrhu. Procedura omogućava u vid stanje karličnih organa i uklanjanje blokada.


Lečenje upale jajnika


Opcije lečenja zavise od uzroka upale. Ukoliko su uzrok upale jajnika polno prenosive infekcije u lečenju se koriste antibiotici. Ukoliko je infekcija nastala kao posledica delovanja različitih bakterija, lečenje se obuhvata nekoliko vrsta antibiotika. Vrlo je važno da u lečenje budu uključena oba partnera.

Apscesi se takođe mogu lečiti antibioticima ili hirurškim putem odnosno drenažom inficiranih apscesa. Ukoliko je u pitanju autoimuni ooforitis u lečenje se može uključiti hormonalna terapija. 

Upala jajnika koja se ne leči može dovesti do komplikacija kao što su oštećenja jajnika i jajovoda. Nelečena gnojna upala jajnika može imati za posledicu njihovo hirurško odstranjivanje. Takođe, oštećenje jajovoda može povećati rizik za ektopičnu trudnoću.

Ponekad oštećenje jajovoda može dovesti do infekcije. U slučaju da se infekcija ne leči, a apsces pukne, to može dovesti do sepse koja može biti rizična po život. 

Upala jajnika može prouzrokovati probleme za začećem. Ukoliko se ne leči, ožijno tkivo i priraslice mogu sprečavati začeće. Ukoliko priraslice nije moguće otkloniti hirurškim putem, rešenje može biti vantelesna oplodnja.

Najbolja prevencija upali jajnika su zaštićeni seksualni odnosi i ograničenje broja seksualnih partnera. Teže posledice se mogu sprečiti ranom dijagnozom i lečenjem zbog čega su redovni sistematski pregledi neophodni.Srodni tekstovi:


Na koji način vizuelno povecati malo kupatilo?

Nedostatak vremena, znanja, resursa i motiva prati nas kroz razne planove i zadatke. Neretko se de&s...

Detaljnije

Da li je hipertenzija ozbiljna bolest?

Ako imate povišen krvni pritisak to znači da imate arterijsku hipertenziju. Možda vam se to č...

Detaljnije

Šta vas očekuje u 12 nedelji trudnoće?

Iako kažu da je ovo magično doba, većina trudnica se ne oseća tako jer je do sada doživela velike ho...

Detaljnije

Kako izabrati odgovarajući restoran za svadbu?

Restorani za svadbe moraju da ispunjavaju više kriterijuma. I obično se ti kriterijumi razlik...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS