Mislite na vreme: Kardiovaskularna prevencija


Zdravlje i lepota


Bolesti srca predstavljaju ozbiljan problem u svetu i jedan su od vodećih uzroka smrti u celom svetu. Pojavljuju se kada srce ne funkcioniše kako bi obezbedilo adekvatno snabdevanje krvlju organa i tkiva. To može uključivati srčani udar, srčanu insuficijenciju, srčane aritmije, anginu pektoris i druge probleme. Ove bolesti se obično razvijaju tokom dužeg vremenskog perioda, ali se mogu sprečiti ili usporiti prevencijom. U ovom članku ćemo se fokusirati zašto je važna kardiovaskularna prevencija.


Pravovremeni kontrolni pregledi


Jedan od ključnih načina za prevenciju srčanih bolesti su redovni zdravstveni pregledi. Ovo uključuje rutinske preglede srca, koji se obično preporučuju svakih nekoliko godina nakon 30. godine. Ovi pregledi uključuju različite testove, kao što su EKG i holter srca. EKG je test koji se koristi za procenu srčanog ritma i otkrivanje nepravilnosti srčanog ritma, a traje svega nekoliko minuta. S druge strane, holter monitor je uređaj koji pacijent nosi sa sobom, a koji beleži električne signale srca tokom 24 do 48 sati. Ovaj test može otkriti nepravilnosti srčanog ritma koje se ne bi otkrile tokom kratkog EKG-a. Oba ova testa su potpuno bezbolna i ni na koji način ne utiču zdravlje pacijenta. Kada su u pitanju Holter i EKG cene ovih testova su uračunate u redovne sistematske preglede i ne naplaćuju se dodatno.  


Značaj prevencije kroz preglede i zdrav život


Sistematski pregledi su važni, ali su samo jedan deo prevencije srčanih oboljenja. Još jedan važan deo prevencije su navike zdravog načina života. Pre svega, trebalo bi da vodite računa o svojoj ishrani. Zdrava ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i malo zasićenih masti i trans masti može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Treba izbegavati prženu i masnu hranu, kao i smanjiti unos soli i šećera. Pored toga, povećanje fizičke aktivnosti može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Preporučuje se najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno, što može uključivati hodanje, trčanje, plivanje ili vožnju bicikla.


Recite stop lošim navikama


Prestanak pušenja je jedan od najvažnijih koraka koji možete preduzeti da biste smanjili rizik od srčanih oboljenja. Pušenje oštećuje zidove arterija, što povećava rizik od srčanih oboljenja. Ono takođe smanjuje količinu kiseonika koju srce dobija, što još više otežava oporavak nakon srčanog udara ili drugih srčanih problema. Pored pušenja, preterana konzumacija alkohola se može loše odraziti na vaše srce i krvne sudove. Iako mala količina alkohola, posebno crnog vina, može imati korisne efekte na srce i krvne sudove, prekomerna upotreba može izazvati brojne zdravstvene probleme. Prekomerna upotreba dovodi do povećanja krvnog pritiska, što je jedan faktora rizika za srčane bolesti. Pored toga, može dovesti i do povećanja nivoa triglicerida u krvi, što je jedan od uslova za stvaranja plaka u arterijama i povećanja rizika od srčanih bolesti.

Kontrola svih faktora rizika je ključna za prevenciju srčanih bolesti. Visok krvni pritisak, visok holesterol i dijabetes su faktori rizika koji povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Ove faktore rizika treba redovno kontrolisati i primeniti odgovarajući tretman ako su u povišenim vrednostima. Važno je zapamtiti da je prevencija najbolji način, a kroz redovne sistematske preglede, uključujući Holter i EKG, možete delovati preventivno i smanjiti rizik od pojave srčanih oboljenja.






Srodni tekstovi:


Lekovita biljka koja preferira sušu

Majčina dušica je samonikla biljka, ali se može i namenski gajiti. Drugi nazivi za ovu veoma ...

Detaljnije

Koje prednosti nudi usisivač za pepeo?

Usisivač za pepeo spada u domen industrijskih koji su specijalizovani za određenu vrstu poslova, kao...

Detaljnije

Luksuzno, a jeftino letovanje u Crnoj Gori? Može!

Putovanje na odmor nikada nije jeftino. Smeštaj, hrana, novac za trošak… jasno ...

Detaljnije

Pametni uredjaji i pametan nameštaj koji nas okružuje

Pametni uređaji i namještaj postaju sve popularniji i prisutniji u našem životu. Ovi u...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS